default-image

Ανίκανη η CIA κατά τον Τζούλιαν Ασάνζ

Κόσμος
Ανίκανη η CIA κατά τον Τζούλιαν Ασάνζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγόρησε σήμερα την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA για "καταστροφική ανικανότητα" επειδή είχε αποθηκεύσει ευαίσθητα δεδομένα σε ένα και μοναδικό "σημείο".

"Είναι μια πράξη καταστροφικής ανικανότητας να δημιουργείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο και να το φυλάς στο ίδιο μέρος", είπε ο Ασάνζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε μέσω βίντεο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο Ασάνζ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός του οποίου προΐσταται θα παράσχει στις εταιρείες τεχνολογίας αποκλειστική πρόσβαση στα εργαλεία της CIA ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τα "κενά ασφαλείας" στο λογισμικό τους.

Στις αρχές της εβδομάδας ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα όπου περιγράφονται τα μυστικά όπλα της CIA, αλλά και αποσπάσματα του κώδικα των εργαλείων λογισμικού. Δεν αποκάλυψε όμως τα πλήρη προγράμματα που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει κανείς παρακολουθήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων συνδεδεμένων στο διαδίκτυο.

Ο Ασάνζ διαβεβαίωσε ότι θα "συνεργαστεί" με τους κατασκευαστές λογισμικού και ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks δείχνουν ότι η CIA είχε αναπτύξει περισσότερα από χίλια κακόβουλα προγράμματα, ιούς, και άλλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Τα προγράμματα αυτά έβαζαν στο στόχαστρο τα iPhone, συσκευές με το λειτουργικό Android, Windows της Microsoft αλλά και τις τηλεοράσεις Samsung που μετατρέπονταν σε συσκευές παρακολούθησης εν αγνοία του χρήστη τους.

"Είναι αδύνατον να διατηρήσει κανείς τον έλεγχο των όπλων κυβερνοκατασκοπείας. Αν τα κατασκευάσετε, θα καταλήξετε να τα χάσετε", πρόσθεσε ο Ασάνζ υποστηρίζοντας ότι διαθέτει "πολλές περισσότερες πληροφορίες" για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News