Ειδήσεις

Ξυπνούν μνήμες από το πώς έφυγε η μόλις 16 ετών Στέλλα

Στις δικαστικές αίθουσες σήμερα η υπόθεση της Στέλλας που έχασε τη ζωή της, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τον Απρίλιο του 2011.

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει η υπόθεση της 16χρονης Ρεθυμνιώτισσας, Στέλλας Ακουμιανάκη, η οποία είχε χάσει τη ζωή της, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τον Απρίλιο του 2011.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά.

Για την πολύκροτη υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί συνολικά έξι άτομα.

Ο λόγος για δύο νεαρούς φίλους της αδικοχαμένης μαθήτριας, καθώς και τέσσερις ειδικευόμενους - τότε - γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή η Ακουμιανάκη.

Ειδικότερα, πριν από περίπου δύο χρόνια, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων είχε καταδικάσει τον μεγαλύτερο εκ των δύο φίλων της 16χρονης (29 ετών σήμερα) σε κάθειρξη 7 ετών για την πράξη του βιασμού, με την Έδρα να δίνει στην έφεσή του αναστέλλουσα δύναμη μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Το ίδιο Δικαστήριο δίκασε και δύο από τους -τότε- ειδικευόμενους, τους οποίους έκρινε ένοχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια, επιβάλλοντας τελικά στον καθένα από αυτούς ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με αναστολή.

Εξάλλου, τον περασμένο Δεκέμβριο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου έκρινε ένοχους δύο ακόμη ειδικευόμενους -τότε- του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Σε αμφότερους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχε κριθεί ένοχος από το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου κι ένας 23χρονος -σήμερα- νεαρός. Πρόκειται για τον δεύτερο φίλο της Ακουμιανάκη, ο οποίος τη συνόδευε το μοιραίο βράδυ που άφησε την τελευταία της πνοή.  Η υπόθεση είχε διαχωριστεί για το νεαρό, καθώς όταν συνέβη το τραγικό συμβάν, ήταν ανήλικος.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νομού Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάσσεται στο πλευρό των ειδικευόμενων συναδέλφων της που δικάζονται, κάνοντας λόγο για άδικη καταδίκη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και προαναγγέλλοντας 24ωρη απεργία εφόσον η δίκη ξεκινήσει.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Την Πέμπτη 9 Μάρτη 2017 πρόκειται να αρχίσει στο εφετείο των Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης καταδίκης δύο ειδικευόμενων γιατρών με αφορμή το θάνατο μιας κοπέλας 16 χρονών από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Το Πάσχα του 2011 η μικρή κοινωνία του Ρεθύμνου συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου της 16χρονης παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έκαναν ό,τι κρίνεται επιστημονικά σωστό, για να την κρατήσουν στη ζωή.

Από τη μέρα εκείνη γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου προσπάθειας ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης και διωγμού των - ειδικευόμενων μάλιστα - γιατρών που εφημέρευαν στο ΤΕΠ του Γ.Ν Ρεθύμνου εκείνη τη μέρα: ενώ στην ακροαματική διαδικασία που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2015 στα Χανιά κατέρρευσε με επιστημονικό τρόπο κάθε επιχείρημα υπέρ της ιατρικής αμέλειας από το σύνολο των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν, το δικαστήριο καταδίκασε τον ειδικευόμενο παθολογίας που παρέλαβε το περιστατικό καθώς και έναν ειδικ. Γενικής Ιατρικής που ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΜΕΡΑ (!) σε 2,5 έτη φυλάκιση και στοιχειοθέτησε κατηγορητήριο για άλλους 2 ειδικευόμενους Παθολογίας που δεν έχουν καμία σχέση με το περιστατικό και οι οποίοι τον Δεκέμβρη του 2016 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 μήνες (!) φυλάκιση.

Ως Ε.Γ.ΕΣΥ.Χ. είχαμε τότε παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία καταδίκης των συναδέλφων και είχαμε τοποθετηθεί δημόσια επ' αυτού, θεωρώντας εντελώς άδικη την εν λόγω απόφαση. Αυτή η τοποθέτησή μας προέκυψε τόσο με βάση αυστηρά ιατρικά κριτήρια, όπως αυτά εκτέθηκαν από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών οι οποίοι προσήλθαν οικειοθελώς για να καταθέσουν, όσο και με γνώμονα τις καταθέσεις των μαρτύρων, τους οποίους και εμείς οι ίδιοι παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης. Για λόγους που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, οι μαρτυρίες της πλειοψηφίας των γιατρών και νοσηλευτών που κατέθεσαν υπέρ των συναδέλφων αναφορικά με το συγκεκριμένο γεγονός, δε λήφθηκαν καθόλου υπόψη.

Η άδικη αυτή απόφαση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δημιουργώντας φοβισμένους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, επιφέροντας ταυτόχρονα πλήγμα στην πολύτιμη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να ζημιώσει ανεπανόρθωτα το Σύστημα Υγείας στο σύνολό του.

Εργαζόμενοι υπερωριακά και με πολύ παραπάνω εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος, σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα από γιατρούς και νοσηλευτές, με ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στερούμενοι των ρεπό που μας αναλογούν, με το μισθό μας περικομμένο και τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης απέναντι στη δικαιολογημένη οργή του κόσμου για το κατάντημα του συστήματος υγείας και με τα νεύρα κουρέλια από τις απανωτές ολονύχτιες εφημερίες αναρωτιόμαστε εάν θα έχουμε πλέον να φοβόμαστε και τη Δαμόκλειο Σπάθη του Εισαγγελέα σε κάθε νέο περιστατικό που αντιμετωπίζουμε.

Η Ε.Γ.ΕΣΥ.Χανίων καταγγέλλει την απόπειρα ποινικοποίησης της ιατρικής πράξης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο φιλότιμο των οποίων στηρίζεται σε εποχή κρίσης η λειτουργία των νοσοκομείων (μαζί με το φιλότιμο των υπόλοιπων εργαζομένων) δεν μπορούν  και δεν πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας.

Επειδή λοιπόν η παραπάνω απόφαση αφήνει βαθύτατα προσβεβλημένη την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα και καταδικάζει την ιατρική γνώση, την αλήθεια και τους αγώνες μας για να κρατήσουμε τα δημόσια νοσοκομεία όρθια

Επειδή δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να αποτελούν τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα κακώς κείμενα μέσα στην κοινωνία, από την κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των εφήβων μέχρι τα κραυγαλέα περιστατικά παραμέλησης ανηλίκων

Επειδή ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας τελεί υπό καθεστώς «παρανομίας» με την έννοια της υπέρβασης των ωραρίων των γιατρών πολύ πάνω από το όριο ασφαλούς εφημέρευσης, της απλήρωτης εργασίας και των άθλιων συνθηκών

Επειδή είναι με τον πλέον προφανή τρόπο ξεκάθαρο ότι Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στη θέση των ειδικευόμενων γιατρών

Τις επόμενες ημέρες, και εφόσον οριστεί σαφώς η ημερομηνία έναρξης της δίκης, πρόκειται να προκηρύξουμε 24ωρη απεργία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, ζητώντας την αθώωση και των τεσσάρων συναδέλφων.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια