Ειδήσεις

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι θα γίνει το 2187; (video)

62.050 ημέρες, ή αλλιώς 170 χρόνια θα χρειαστούν ακόμη, μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ActionAid, δημιούργησε ένα βίντεο, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται σε αριθμούς το μέγεθος της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των δύο φίλων, εν έει 2017.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα για κάθε ένα ευρώ που βγάζουν οι γυναίκες, οι άνδρες βγάζουν 1,75 ευρώ, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα, η οικονομική ισότητα να έρχεται στη χώρα μας σε 169 χρόνια.

Με το σύνθημα «Εμείς δεν περιμένουμε» και με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Γιάννη Στάνκογλου και Δάφνη Λαμπρόγιαννη, η ActionAid ζητά ισότητα για τις γυναίκες όλου του κόσμου, όχι σε 170 χρόνια, αλλά από σήμερα.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο, μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άντρες.

Επίσης, σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.

Η ActionAid δεν θέλει να περιμένει μέχρι το 2187. Θεωρεί τις γυναίκες κινητήρια δύναμη για αλλαγή και δουλεύει συστηματικά για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις περιοχές δράσης της. Έτσι:

· Δουλεύει  για την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε 22.000 κορίτσια να τελειώσουν το δημοτικό και να συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης που έχει ένα κορίτσι σημαίνει πιθανή αύξηση του μελλοντικού εισοδήματός της κατά 15 με 25%.

· Μάχεται για την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε και εκπαίδευσε 172.000 γυναίκες ώστε να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες των παιδιών τους.

· Αγωνίζεται κατά της βίας. Μέσα σε ένα χρόνο, 278.800 γυναίκες και κορίτσια ενδυναμώθηκαν από την ActionAid και κατάφεραν να αντιταχθούν στην ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία.

Σχόλια