Ειδήσεις

Οικονομικοί μετανάστες: Αφήνουν την Κρήτη για άλλη πατρίδα

Χιλιάδες αλλοδαποί στην Κρήτη κατάφεραν να εξασφαλίσουν την Ελληνική Ιθαγένεια, το 2016, με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να υλοποιεί τις σχετικές διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας μας απαιτείται… αναμονή άνω των 12 μηνών.

3.500 αλλοδαποί, με τις οικογένειες τους, το 2016, έλαβαν το «πράσινο» φως με βάση τις προϋποθέσεις του νέου νόμου, ενώ αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι, ένα ποσοστό 20%, άφησε πίσω του την Ελληνική Ιθαγένεια, αναζητώντας μια νέα πατρίδα και μια καλύτερη τύχη σε Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία.

Ήδη, η Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έχει διεκπεραιώσει το 80% των σχετικών αιτημάτων, με τον προϊστάμενο της κ. Νίκο Τσαγκαράκη να αναφέρεται στη μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και στο υψηλό επίπεδο παροχής των υπηρεσιών από τους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαράκη, το 95% των αλλοδαπών που αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια είναι Αλβανοί, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι Σέρβοι, Σύριοι, Ινδοί κ.ά. «Τα παιδιά των Αλβανών δεν γνωρίζουν άλλη Πατρίδα, πέρα από την Ελλάδα. Όταν πηγαίνουν με τους γονείς τους, στην Αλβανία, νιώθουν… ξένοι», δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV, ο κ. Τσαγκαράκης.

Η ΚΡΗΤΗ TV άνοιξε τον σχετικό φάκελο της φυγής αλλοδαπών στο εξωτερικό και κυρίως των εργατών γης, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν στο νησί μας. Τα λιγοστά μεροκάματα πείνας, με φόντο την ακρίβεια, την αβεβαιότητα, τα χρέη και τα φέσια στην αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Ιεράπετρα, η οποία αποτελούσε τον εργασιακό τους παράδεισο, για αρκετά χρόνια.

Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική… Αλλοδαποί εργάτες γης εγκαταλείπουν τα θερμοκήπια και αναζητούν την τύχη τους στην Ολλανδία, στην Γερμανία και στην Αγγλία.

Το μεγάλο κύμα φυγής ξεκίνησε τη χρονική περίοδο των capital controls και σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, φαινόμενο που… εντείνεται.

Εξαγωγείς κηπευτικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους με φόντο την έλλειψη εργατικών χεριών στα θερμοκήπια τους, διαβλέποντας ακόμη χειρότερες καταστάσεις από του χρόνου.  

Η πτώση είναι αισθητή και σε καταστήματα όπου οικονομικοί μετανάστες αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια