Ειδήσεις

Ο θάνατος του δικηγόρου αποκάλυψε... απινιδωτές στα αζήτητα

Μια ανατριχιαστική αποκάλυψη φέρνει στο φως, ο πρόσφατος θάνατος του δικηγόρου που υπέστη έμφραγμα μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο.

Τριάντα πέντε συνολικά απινιδωτές που είναι τοποθετημένοι στο Ηράκλειο, κανείς δε γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται. Είτε αυτοί φιλοξενούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια είτε σε ιδιωτικούς χώρους. Μια αποκάλυψη που έρχεται λίγα 24ωρα μετά το θάνατο του δικηγόρου ο οποίος κατέρρευσε μέσα στα δικαστήρια έχοντας υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τη νέα διευθύντρια του ΕΚΑΒ επί της ουσίας υπάρχει πλήρη άγνοια για την κατάσταση των απινιδωτών, που τοποθετήθηκαν για να μπορούν να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Η διασύνδεση δε του ΙΤΕ με το ΕΚΑΒ για να μπορεί ένα περιστατικό πριν φτάσει το ασθενοφόρο να αντιμετωπίζεται σε πρώτο χρόνο με απινιδωτή, εν πολλοίς χαρακτηρίζεται επίσης ανενεργή.

Τραγική σύμπτωση σε σχέση με το πιο πρόσφατο περιστατικό σε δημόσιο κτίριο αποτελεί το γεγονός ότι στο Δικαστικό Μέγαρο ναι μεν υπάρχει απινιδωτής αλλά αυτός βρίσκεται στην αποθήκη, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο  μηχάνημα σε αντίθεση με τα αυτόματα απαιτεί εξειδικευμένη γνώση για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.

Όσο περισσότερα μηχανήματα υπάρχουν αλλά λειτουργούν, όχι όμως σκόρπια και χωρίς ενημέρωση και όσο περισσότεροι εκπαιδευμένοι πολίτες μπορούν να τα χρησιμοποιούν, τόσο πιο ουσιαστική μπορεί να είναι η συμβολή τους. Ενδεικτική η κίνηση της Περιφέρειας Ηπείρου που έχει μέσα σε ένα χρόνο τοποθετήσει περισσότερους από 70 απινιδωτές στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια