default-image

7 τροφές που προκαλούν υπνηλία

Γυναίκα & παιδί
7 τροφές που προκαλούν υπνηλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή σου στη δουλειά και τα μάτια σου κλείνουν; Διαβάζεις το μέιλ που σου έστειλε το αφεντικό και δεν καταλαβαίνεις λέξη από όσα έχει γράψει;

Αισθάνεσαι αδυναμία, παρότι δεν ξενύχτησες σε κάποιο μπαρ, αντιθέτως κοιμήθηκες νωρίς;

 Αδυνατείς να συγκεντρωθείς σε αυτά που σου έχουν αναθέσει και το μόνο που σκέφτεσαι είναι εκείνος ο καναπές στο χώρο υποδοχής, πάνω στον οποίο θα ήθελες να απλωθείς για καμία ώρα;

Ο Μορφέας λοιπόν σου χτυπάει την πόρτα!

Και προτού αρχίσεις να ρίχνεις ευθύνες στον καφέ που παρήγγειλες ή στο κακό το μάτι, σου παρουσιάζουμε τους επτά ένοχους που κρύβονται πίσω από τη νύστα σου.

Πρόκειται για τροφές που πιθανότατα καταναλώνεις καθημερινά, αλλά μειώνουν την ενέργεια σου και εντείνουν το αίσθημα της κούρασης.

Ναι, το κλασικό αυτό πρωινό γεύμα μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή μελατονίνης,επειδή είναι μια τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και βιταμίνη Β6. Φροντίστε να συνδυάσετε τη βρώμη με καλά λιπαρά και πρωτεΐνες για να εξισορροπηθούν οι συνέπειες της.

Είναι πλούσια σε κάλιο, αλλά χαρακτηρίζεται για τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου, μια ουσία που χαλαρώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα. Μην την προτιμήσετε το πρωί.

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένας νευροδιαβιβαστής με καθοριστική σημασία για την ψυχολογική διάθεση. Είναι επίσης μια από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες για την ποιότητα του ύπνου, γιατί μετατρέπεται από το σώμα σε σεροτονίνη. Αυτή με τη σειρά της χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Η κατανάλωση υδατανθράκων επιτρέπει στην τρυπτοφάνη να περάσει στον εγκέφαλο ανεμπόδιστα και γρήγορα.

Ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα και τα κάσιους είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο (όπως οι σπόροι κολοκύθας). Το μαγνήσιο όμως βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Οσο περισσότερο καταναλώνεις λοιπόν, τόσο περισσότερο θα νυστάζεις.

Μπορεί όταν ήσουν παιδί, η μητέρα σου να σου έβαζε πάντοτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα δίπλα από το κρεβάτι σου, για να κοιμηθείς σαν πουλάκι, αλλά αυτός ο ποιοτικός ύπνος σίγουρα δεν είναι στόχος σου το πρωί στη δουλειά. Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο και τρυπτοφάνη και προκαλούν το αίσθημα νωθρότητας.

Κριτσίνα πρέτσελ

Αποτελούν μια από τις πιο εύκολες λύσεις για τις ώρες της λιγούρας, όμως αυτά τα νόστιμα και αλμυρά κριτσίνια είναι υπεύθυνα για τη λιγότερη ενέργεια που νιώθεις ότι έχεις μετά την κατανάλωση τους. Και αυτό γιατί, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα.

Τα cheeseburger

Τι πιο λαχταριστό από ένα γιγαντιαίο μπέργερ με μπόλικο τυρί και σος; Ομως παρότι μπορεί να σου τρέχουν τα σάλια όταν στο σερβίρουν, το γεύμα αυτό σου στερεί την εγρήγορση. Το σώμα θα πρέπει να δουλέψει πολύ πιο έντονα και σκληρά για να προσπαθήσει να χωνέψει το κόκκινο κρέας, ενώ η ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός μπέργκερ επιβραδύνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αυτή. Το τίμημα; Αδυναμία και υπνηλία σε χρόνο ρεκόρ!

Πηγή: bovary.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News