default-image

"'Εφυγε" ο Κρητικός παραμυθάς, Αριστοφάνης Χουρδάκης

Κρήτη
"'Εφυγε" ο Κρητικός παραμυθάς, Αριστοφάνης Χουρδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος Κρητικός δάσκαλος, λαογράφος και συγγραφέας, Αριστοφάνης Χουρδάκης, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο Αριστοφάνης Χουρδάκης «έφυγε» σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο στον τομέα της λαογραφίας, για το οποίο μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών το 2013.

Το βιβλίο του «Οι μύθοι της Κρήτης» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για το λαϊκό πολιτισμό του νησιού μας.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στον πρόλογο: «Η συλλογή αυτή άρχισε το 1950, όταν τελείωνα το γυμνάσιο. Χωρίς να έχω λαογραφικές γνώσεις, είχα μια κλίση, ένα έρωτα με τη λαϊκή παράδοση. Ό, τι άκουα και μου άρεσε, το σημείωνα.

Αλλά οι περισσότεροι μύθοι καταγράφηκαν την περίοδο που ασχολήθηκα με το κρητικό παραμύθι και κυρίως από το 1990 και μετά. Τότε πέρασα από όλες τις επαρχίες της Κρήτης και κοντά στα άλλα κατέγραψα και πολλούς μύθους.

Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται 193 μύθοι μαζί με τις παραλλαγές τους - από τους οποίους οι 67 είναι παροιμιόμυθοι - και δε νομίζω πως είναι οι μοναδικοί. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι. Ίσως και περισσότεροι απ' αυτούς που δημοσιεύω. Δυστυχώς δε δώσαμε τη σημασία που έπρεπε σ' αυτό το κομμάτι της λαϊκής μας αφήγησης.

Προσπάθησα να τους καταγράψω στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα των αφηγητών και με κανένα τρόπο δεν ήθελα να αλλοιώσω ούτε τη γλώσσα τους ούτε το ύφος τους.»

Μεταξύ άλλων σημαντικών έργων του συγκαταλέγονται: «Εύθυμες Κρητικές ιστορίες και ανέκδοτα», «Τα παραμύθια της Σητείας», «Κρητικά λαϊκά παραμύθια» και άλλα.

Συλλυπητήρια δήλωση εξέδωσε και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός στην οποία αναφέρεται:

"O Αριστοφάνης Χουρδάκης, υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του τόπου μας.

Με το εκπαιδευτικό του έργο συνέβαλε στην πνευματική συγκρότηση εκατοντάδων μαθητών. Ως λαογράφος διέσωσε πολύτιμα στοιχεία της ζωής και της μακραίωνης παράδοσης της Κρήτης.

Για την προσφορά του αυτή δικαίως τιμήθηκε το 2013 από την Ακαδημία Αθηνών.

Συλλυπούμαι θερμώς τους οικείους του."

Aνακοίνωση δημοτικού συμβουλίου Μινώα

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, μόλις πληροφορήθηκε τον αδόκητο χαμό του δασκάλου - συγγραφέα Αριστοφάνη Χουρδάκη, συνήλθε σήμερα Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση με πρόταση του Δημάρχου κ. Ζαχαρία Καλογεράκη και πρόσκληση του προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Καλογεράκη, προκειμένου να αποδώσει την πρέπουσα τιμή στον άνθρωπο που υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τόπο μας, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Μας άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες.

   Στη διάρκεια της πολυετούς επιτυχημένης πορείας  του, κινήθηκε πάντα με αίσθημα χρέους απέναντι στον άνθρωπο, την κοινωνία και τους μαθητές του.

   Ως οικογενειάρχης υπήρξε υπόδειγμα τιμής και αξιών.

   Σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής προς τον αξιότιμο συμπολίτη μας Αριστοφάνη Χουρδάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να εκφράσει προς την οικογένεια του εκλιπόντος τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.
  2. Να παραστεί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,  ως εκπρόσωπός του στην νεκρώσιμη ακολουθία.
  3. Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του εκλιπόντος και να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δήμου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News