default-image

Καθηγητές και δάσκαλοι μεταναστεύουν στα σχολεία της Κύπρου

Ελλάδα
Καθηγητές και δάσκαλοι μεταναστεύουν στα σχολεία της Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπου φύγει-φύγει οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, που, βλέποντας το μέλλον τους και μαζί και το μέλλον της παιδείας στη χώρα μας αβέβαιο, ανοίγουν τα "φτερά" τους για αλλού.

Είναι το γνωστό brain drain, που λέμε στα "Ελληνικά", που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει "μυαλά στο σουρωτήρι" και δε σημαίνει τίποτε άλλο από το εξής απλό: η κρίση διώχνει τα μυαλά από τη χώρα μας, για να εμπλουτίσουν το δυναμικό άλλων χωρών, που μπορούν να πληρώσουν αξιοπρεπείς μισθούς.

Νέος προορισμός για τους εκπαιδευτικούς φαίνεται να είναι η Κύπρος, με όλο και πιο πολλούς να μπαίνουν στον αγώνα για μια θέση στα κυπριακά σχολεία, ένεκα καλύτερων μισθολογικών απολαβών.

Μάλιστα, ένας νέος διαγωνισμός διορισμού, ο οποίος θα διεξαχθεί κατά τα τέλη του 2017, στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν και Έλληνες πολίτες, όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων δασκάλων και καθηγητών.

Η εξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίζεται σε τρία μέρη: Το πρώτο έχει μοριοδότηση 32% και αφορά στην εξέταση του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων των δημόσιων σχολείων της Κύπρου στον κλάδο-ειδικότητα που ο υποψήφιος υποβάλλει αίτηση.

Στο δεύτερο μέρος, με μοριοδότηση 10%, διεξάγεται εξέταση δεξιοτήτων. Στο τρίτο μέρος, με μοριοδότηση 8%, διεξάγεται εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News