Ειδήσεις

Προβάδισμα 14% υπέρ της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Διψήφια ποσοστιαία διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Διψήφια ποσοστιαία διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Η νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας, αποκαλύπτει προβάδισμα 14 μονάδων του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στη «δυνητική εκλογική επιρροή των κομμάτων» στους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση "Σφυγμός" της εταιρείας Prorata, που πραγματοποιήθηκε για την "Εφημερίδα των Συντακτών" από 1 έως 3 Μαρτίου, η δυνητική εκλογική επιρροή της Ν.Δ. αγγίζει το 33% του συνόλου των ερωτηθέντων. Ακολουθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 19%.

Όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, τρίτο σε επιρροή κόμμα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με ποσοστό 10%. Πολύ κοντά στο ΚΚΕ βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Δημοκρατική Αριστερά), με ποσοστό της τάξης του 9%.

Στην πέμπτη θέση της δυνητικής εκλογικής επιρροής των ψηφοφόρων βρίσκονται μαζί το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Τόσο το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, όσο και αυτό του Νίκου Μιχαλολιάκου συγκεντρώνουν 8%.

Από εκεί και πέρα, ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 7% και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 5%. Τέλος, ποσοστό 4% συγκεντρώνουν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, όσο και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Επισημαίνεται σ' αυτό το σημείο ότι η συγκεκριμένη έρευνα προσμετρά την πρόθεση εκείνων που δηλώνουν σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50% να ψηφίσουν κάποιο κόμμα.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν προκύπτει άθροισμα 100%, καθώς κάποιοι από τους ερωτηθέντες επέλεξαν να δηλώσουν περισσότερα από ένα κόμματα.

Αναφορικά με το ερώτημα περί πρόωρων εκλογών μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της προσφυγής στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, το 59% των πολιτών που ρωτήθηκαν για το αν επιθυμούν εκλογές μέσα στους επόμενους 6 μήνες απάντησε «όχι». «Ναι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τάσσεται το 32% των ερωτηθέντων, ενώ το 9% απάντησε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Εξάλλου, σχετικά με τις εξελίξεις στο λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο» και τις προοπτικές του, το 22% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερες εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, αλλά και η πολιτική κίνηση των τριών πρώην υπουργών δημιουργήσουν μαζί νέο κομματικό φορέα.

Το 11% εκτιμά ότι θα είναι καλύτερα εάν όλοι στοιχηθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το 9% θεωρεί ότι η καλύτερη εξέλιξη για τον «ενδιάμεσο χώρο» θα είναι εάν οι τρεις επίμαχοι πολιτικοί φορείς προχωρήσουν σε εκλογική συμμαχία. Το μεγαλύτερο, πάντως, ποσοστό καταγράφηκε στην απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Σχόλια