default-image

Με το φόβο ζουν οι κάτοικοι στο Στάδιο Ελευθερίας - photo

Κρήτη
Με το φόβο ζουν οι κάτοικοι στο Στάδιο Ελευθερίας - photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί πέρυσι να ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό "λίφτινγκ" στο Στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου, που επιτρέπει στους αθλητές να αθλούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως παραμένει σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας.

Ένα ζήτημα που δεν αφορά μονάχα την ασφάλεια των αθλητών ή επισκεπτών του σταδίου, αλλά και τους περίοικους στην οδό Πυράνθου. Και αυτό γιατί οι κολόνες στο ύψος της κλειστής (λόγω επικινδυνότητας) την τελευταία διετία κεντρικής πόρτας του σταδίου, που χρειάζονται εργασίες ενίσχυσης, στηρίζουν και το δρόμο της Πυράνθου...

Τη σχετική παρέμβαση, μετά από συνεννόηση Γ.Γ. Αθλητισμού, Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου, έχει αναλάβει η Λότζια, ενώ η παρέμβαση χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι στιγμής υπάρχει, όμως, μια σημαντική καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες.

Η πλευρά του Δήμου διαμηνύει πως θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, δίχως να δίνει, όμως, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Εντωμεταξύ, υπάρχει ένας προβληματισμός και μια αγωνία από τον κόσμο, τους αθλούμενους και τους επισκέπτες που πηγαίνουν στο στάδιο του Κόρακα, και βλέπουν στο συγκεκριμένο σημείο, στην πλευρά της Πυράνθου, την πόρτα κλειστή για λόγους ασφάλειας και τις κολόνες "τραυματισμένες"...

Ας τα δούμε αναλυτικά... Η "Νέα Κρήτη" έγινε αποδέκτης παραπόνων, προβληματισμού και αγωνίας από πολίτες για το σκηνικό που επικρατεί στο συγκεκριμένο σημείο του Σταδίου Ελευθερίας. Μάλιστα, μας εστάλη και σχετικό φωτογραφικό υλικό, που αποτυπώνει την εικόνα που εμφανίζουν οι κολόνες στο σημείο του στεγάστρου, οι οποίες ταυτόχρονα στηρίζουν και την οδό Πυράνθου.

Οι πολίτες μάς ανέφεραν πως περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο να προχωρήσουν οι εργασίες ενίσχυσης στο συγκεκριμένο σημείο.

Με φόντο τις αναφορές των πολιτών, επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του ΕΑΚΗ (Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου) και δημοτική σύμβουλο Ηρακλείου Μαρία Καλουδιώτη.

Η ίδια μάς ανέφερε πως υπάρχει πράγματι ζήτημα με τις κολόνες, αλλά το θέμα το έχει αναλάβει ο Δήμος επειδή, όπως μας εξήγησε, άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και των περίοικων ή διερχόμενων οδηγών επί της οδού Πυράνθου.

«Πριν από μια διετία περίπου, όταν είχε έρθει εδώ ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, είχε γίνει μια ιεράρχηση αναγκών στο στάδιο. Τότε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε να βγάλει ένα κονδύλι για να γίνει ένα "λίφτινγκ" στο στάδιο.

»Ήταν αναγκαίο, καθώς μια 30ετία δεν είχε γίνει ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης στο στάδιο. Όπως και έγινε. Η Γ.Γ. Αθλητισμού άρχισε εργασίες, ξεκινώντας από την αντικατάσταση των φθαρμένων υλικών, όπως είναι τα κάγκελα και οι σχάρες στα φρεάτια του σταδίου.

»Ολοκληρώθηκε η εσωτερική περίφραξη και ξεκίνησε η τοποθέτηση των νέων σχαρών ομβρίων γύρω ακόμη και από το χορτάρι του σταδίου, που αν μη τι άλλο αποτελούσαν σημεία επικίνδυνα για τον κόσμο.

Η περίφραξη του σταδίου άλλαξε προς το καλύτερο. Τα σκουριασμένα σίδερα έφυγαν, αντικαταστάθηκαν με καινούργια, χωρίς πλέον να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία αθλητών και γενικότερα των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο στάδιο», ανέφερε η κ. Καλουδιώτη για να προσθέσει:

«Παράλληλα με τις εργασίες αυτές διαπιστώθηκε τότε πως υπάρχει πρόβλημα με τις κολόνες και χρειάζεται και εκεί παρέμβαση. Πράγματι, η πόρτα στο συγκεκριμένο σημείο είναι κλειστή εδώ και μια διετία περίπου λόγω επικινδυνότητας. Τότε έγινε μια συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων.

»Η Περιφέρεια έβγαλε ένα κονδύλι και ο Δήμος ανέλαβε να δρομολογήσει το έργο, μέσω μελέτης που θα έκαναν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του. Είχε γίνει αυτοψία τότε από τις υπηρεσίες του Δήμου.

»Μάλιστα, ο ίδιος ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, που είχε επιθεωρήσει το σημείο, είχε, το θυμάμαι, πει χαρακτηριστικά από την εμπειρία του ως μηχανικός πως "το μπετόν εδώ έχει φιλότιμο".

»Έκτοτε περιμένουμε κι εμείς. Υπήρξε αλλαγή "σκυτάλης" στην αρμόδια αντιδημαρχία. Ανέλαβε ο κ. Αναστασάκης. Περιμένουμε κι εμείς λοιπόν από το Δήμο να ενεργοποιηθεί, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε ειδοποίηση, ενημέρωση για κάποια εξέλιξη. Εύχομαι να αναλάβουν δράση γρήγορα στο Δήμο, διότι μιλάμε για ένα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και πέραν του σταδίου»...

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια Κρήτης, μας επιβεβαίωσαν πως πράγματι έχει βγει εδώ και ένα χρόνο ένα σχετικό κονδύλι, ύψους περί τα 80.000 ευρώ, από το ταμείο της Περιφέρειας και πως το έργο το έχει αναλάβει ο Δήμος Ηρακλείου.

Η ΛΟΤΖΙΑ

«Δρομολογείται η παρέμβαση»

Απευθυνθήκαμε λοιπόν και στο Δήμο. Η ενημέρωση που μας έδωσαν είναι πως ο Δήμος, αν και δεν ήταν υποχρεωμένος, ανέλαβε πράγματι το κομμάτι της παρέμβασης εκεί, στο πλαίσιο παρέμβασης που σχεδιάζεται γενικότερα για την οδό Πυράνθου.

Όπως μας αναφέρθηκε, έχει γίνει αυτοψία και υπάρχει σαφής εκτίμηση για την κατάσταση, που είναι μεν προβληματική, όχι όμως δραματική, και πως θα δρομολογηθούν προσεχώς εξελίξεις...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News