default-image

Δίχως τέλος το σήριαλ παράδοσης 14 αεροδρομίων στη Fraport

Κρήτη
Δίχως τέλος το σήριαλ παράδοσης 14 αεροδρομίων στη Fraport

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελειωμό δεν έχει το "σίριαλ" με την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Χανίων) στο γερμανο-ελληνικό επενδυτικό σχήμα της Fraport και του Ομίλου Κοπελούζου.

Μπορεί η εταιρεία που έχει συσταθεί, η Fraport Greece, να διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως είναι έτοιμη να παραλάβει τα αεροδρόμια, η παράδοση-παραλαβή οδεύει όμως από αναβολή σε... αναβολή!

Η τελευταία ημερομηνία παράδοσης που είχε δοθεί ήταν η 15η Μαρτίου. Η ανάληψη των αερολιμένων δεν πρόκειται να συμβεί ούτε τώρα. Όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί και νέα παράταση.

Σε ένα σκηνικό που, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και των επενδυτών, αρχίζει και δημιουργεί περίεργες εντυπώσεις και δίνει τροφή για πολλές περίεργες σκέψεις...

Από τον περασμένο Νοέμβριο, υποτίθεται, θα έπρεπε οι επενδυτές να αναλάβουν τα 14 αεροδρόμια. Η παράδοση αναβλήθηκε διαδοχικά για τον Ιανουάριο και εν συνεχεία το Φεβρουάριο. Με τα πολλά δόθηκε και νέα παράταση.

Αρχικά μάλιστα δεν είχε δοθεί καν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρά μονάχα γενικές αναφορές για τα μέσα Μαρτίου. Τελικά το χρονοδιάγραμμα ήταν για τις 15 Μαρτίου. Η 15η Μαρτίου πλησιάζει, αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί άλλη μια παράταση!

Υπάρχουν ανοιχτές εκκρεμότητες. Μία εξ αυτών είναι η υπογραφή σύμβασης με το ΕΚΑΒ για την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο Χανίων και στα υπόλοιπα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας...

Εδώ, στο κομμάτι της ιατρικής επόπτευσης των αεροδρομίων, έχει προκύψει... εμπλοκή, αντίθετα με ό,τι συνέβη στο μέτωπο της πυροσβεστικής κάλυψης, όπου οι επενδυτές και η κυβέρνηση τα βρήκαν.

Η Fraport Greece υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Η Fraport Greece θα καλύψει το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού, που ανέρχεται σε 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το ζήτημα της πυροσβεστικής κάλυψης διευθετήθηκε. Το ζήτημα όμως της ιατρικής κάλυψης παραμένει ανοιχτό, τρενάροντας κι άλλο, μαζί με άλλες εκκρεμότητες, την παράδοση των αεροδρομίων στη Fraport Greece.

Κυβέρνηση και Fraport δεν τα βρίσκουν, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, στο οικονομικό, αφού οι επενδυτές δε δείχνουν διάθεση να καλύψουν το κόστος για την ιατρική κάλυψη, υποστηρίζοντας από την πλευρά τους πως αυτή δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας παραχώρησης.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Και ενώ η ημερομηνία ανάληψης των 14 αεροδρομίων πηγαίνει από παράταση σε... παράταση, η ανάδοχος, η Fraport Greece, από την πλευρά της δηλώνει απολύτως έτοιμη να αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Χθες, μάλιστα, η Fraport Greece ανακοίνωσε στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 620 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την εν λόγω αύξηση το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι οι σχετικοί φόροι έχουν ήδη καταβληθεί στο Δημόσιο.

Παράλληλα, η Fraport Greece κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις χρηματοδότησης που συνήψε με τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το ελληνικό Δημόσιο, όπως ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Η καταβολή προς το ελληνικό Δημόσιο με την παράδοση των αεροδρομίων του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρησης (1,234 δισεκατομμύρια ευρώ) και η χρηματοδότηση των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει η Fraport Greece μέχρι το 2020 σε αερολιμενικές υποδομές και στην ανάπτυξη των αεροδρομίων (πάνω από 330 εκατ. ευρώ), διασφαλίζονται πλήρως από τα ίδια κεφάλαια και από τις παραπάνω τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις

Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των αεροδρομίων.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει ακόμη στις απαραίτητες προσλήψεις του προσωπικού που θα στελεχώσει τα αεροδρόμια και στην εκπαίδευσή του, αλλά και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών των αεροδρομίων.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων έχει ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί.

Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα 14 αεροδρόμια από το Πυροσβεστικό Σώμα. Ανάλογες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Λιμενικό Σώμα, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News