default-image

Σοκάρει η δικογραφία για το "εμπόριο" των 113 μεταναστών

Κρήτη
Σοκάρει η δικογραφία για το "εμπόριο" των 113 μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο έφταναν στην Κρήτη οι παράνομοι μετανάστες και παρέμεναν κρατούμενοι, υπό άθλιες συνθήκες, από ένοπλους κουκουλοφόρους μέχρι οι συγγενείς τους να ξεπληρώσουν το κύκλωμα των δουλεμπόρων φέρνει στο προσκήνιο η δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια του Ανακριτή.

Η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος χαρτογραφεί και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος που διακινείται μέσω του συστήματος Hawala που ανθεί στη Μέση Ανατολή, με κομβικά σημεία την Αθήνα και την Κρήτη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 113 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αποκαλύψεις και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φέρνει στο προσκήνιο η δικογραφία για τη δράση του διεθνούς κυκλώματος δουλεμπόρων που ξήλωσε η ΕΛΑΣ.

Παρά το γεγονός ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να εντοπιστεί και το πλοίο που επρόκειτο να τους παραλάβει, οι διωκτικές αρχές αποφάσισαν την έφοδο στις σπηλιές όταν αντιλήφθηκαν πως οι δυο Αφγανοί φύλακες του χτυπούσαν και τους τρομοκρατούσαν ζητώντας από τους συγγενείς τους να εξοφλήσουν τους δουλεμπόρους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

Η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος χαρτογραφεί και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος που διακινείται μέσω του παρατραπεζικού συστήματος Hawala που ανθεί στη Μέση Ανατολή, και έχει αναπτύξει παρακλάδια στην Αθήνα και την Κρήτη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΧΡΥΣΑ" ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η λειτουργία της παρατράπεζας καλύπτεται πίσω από Αραβικά Εστιατόρια, Περίπτερα, Μίνι Μάρκετ των οποίων οι ιδιοκτήτες λειτουργούν ως εισπράκτορες του συστήματος και εγγυητές.

Εκεί πήγαιναν οι παράνομοι μετανάστες καταβάλλοντας τα μισά χρήματα ως προκαταβολή για να πάρουν στα χέρια τους ένα χαρτί με ένα κωδικό αριθμό τον οποίο παρέδιδαν στους συνεργάτες των δουλεμπόρων που περίμεναν στην παραλία του Τσούτσουρα με όπλα και κουκούλες, όσους έφταναν από την Αίγυπτο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ 113 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Όταν οι συγγενείς των μεταναστών έδιναν τα υπόλοιπα χρήματα ξεκινούσε και ο κύκλος της διανομής των κερδών. Στο πλαίσιο της δικογραφίας καταγράφεται μάλιστα εντολή του Αιγύπτιου εγκεφάλου του διεθνούς κυκλώματος στους συνεργάτες του στην Αθήνα  ώστε να προωθήσουν ένα ποσό από 13 ως 17 χιλιάδες ευρώ στον Σύριο αρχηγό του πυρήνα της Κρήτης για να τα μοιράσει στους συνεργούς του.

Αναλυτικά  οι εισπράξεις της παρατράπεζας

ΜΑΙΟΣ 2016: Μεταφορά 40 μεταναστών - 90.000€

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016: Μεταφορά 40 Μεταναστών - 155.000€

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016: Μεταφορά 50 Μεταναστών - 110.000€

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017: Μεταφορά 19 Μεταναστών - 30.000€

ΜΑΡΤΙΟΣ  2017: Μεταφορά 113 Μεταναστών - 226.000€

Μόνο στις πέντε περιπτώσεις που έχει καταγράψει η δίωξη οργανωμένου εγκλήματος και μια ακόμη που έχει μεσολαβήσει το τελευταίο διάστημα, τα χρήματα που απέσπασαν από τους μετανάστες φτάνουν τις 731 χιλιάδες ευρώ.

Εκτός από τον 29 αρχηγό και τον 31 υπαρχηγό του πυρήνα της Κρήτης που δεν είχαν ποτέ ενεργή συμμετοχή στη μεταφορά των μεταναστών κεντρικά πρόσωπα στη δικογραφία είναι οι δυο Αφγανοί ένοπλοι φύλακες που εξουδετερώθηκαν από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στη σπηλιά ανάμεσα στον Τσούτσουρα και το Μαριδάκι και τον «υγρό τάφο» στα ορεινά πάνω από το Δεμάτι.

Μόνο ένας αεραγωγός που εξασφάλιζε την επιβίωση τους ξεχώριζε το χώρο όπου είχαν στοιβαχτεί, με τσιμεντένια είσοδο και οροφή, από ένα πραγματικό τάφο. Οι άνδρες του Τμήματος Ειδικών Αποστολών ανέσυραν 70 ανθρώπους, ανάμεσα τους και 20 παιδάκια. Όταν απελευθερώθηκαν, δήλωσαν πως προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να ξαναμπούν μέσα για να προστατευτούν από το ψύχος όπως τους ζητούσαν οι αστυνομικοί.

Στο σημείο αυτό της επιχείρησης  εκτυλίχθηκε και η πιο συγκλονιστική ίσως πτυχή της υπόθεσης  καθώς όταν τα μικρά  παιδιά κατάλαβαν πως οι αστυνομικοί ήταν εκεί για να τους σώσουν, έτρεξαν να μοιραστούν μαζί τους το μοναδικό φαγητό που είχαν. Πίτες που έφτιαχναν με το αλεύρι και το νερό, τις μόνες προμήθειες που τους έδιναν.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News