default-image

Τέλος εποχής για τις Αποκεντρωμένες

Κρήτη
Τέλος εποχής για τις Αποκεντρωμένες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίλογο σε ένα θέμα που σέρνεται εδώ και χρόνια και έχει κουράσει πάρα πολύ φέρεται διατεθειμένη να βάλει πλέον η κυβέρνηση.

Ο λόγος για την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, και με χειρισμούς το λιγότερο παράδοξους, έχουν μείνει επί της ουσίας "ακέφαλες" εδώ και πάνω από μια διετία!

Οι αιρετοί περιφερειάρχες, αλλά και οι δήμαρχοι έχουν θέσει ως πάγιο αίτημα την κατάργηση του συγκεκριμένου διοικητικού θεσμού, που εξαρχής άλλωστε θεωρήθηκε ως ένα κρατικό "καπέλο" πάνω στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

Στην Κρήτη οι αυτοδιοικητικοί πνέουν μένεα και έχουν εκφράσει έντονα παράπονα για το ρόλο... "σαμποτάζ", όπως τον περιγράφουν, που διαδραματίζουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όχι βεβαίως επειδή υπάρχει πρόθεση ή σκοπιμότητα, αλλά πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης και τις παραιτήσεις των προηγούμενων γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων κάποιο πολιτικό πρόσωπο στο "τιμόνι" τους.

Δεν υπάρχει καν τοποθετημένος επικεφαλής, και το ρόλο αυτό καλούνται να παίξουν απλοί προϊστάμενοι υπηρεσιών που έχουν, όχι ανεξήγητα, και μια παραπάνω τυπολατρία... Τυπολατρία που, όπως καταγγέλλουν (πολιτικά πάντοτε) οι δήμαρχοι της Κρήτης, δυσχεραίνει αφάνταστα το έργο και την καθημερινή λειτουργία των Δήμων...

Η αναγγελία Σκουρλέτη

Υπό το κλίμα αυτό έντονων αντιδράσεων και κατακραυγής, που δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά καταγράφονται σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση δηλώνει (αλλά δεν είναι η πρώτη φορά) πως ήγγικεν πια η ώρα να καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως ζητούν οι περιφερειάρχες, περιέγραψε συγκεκριμένα στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξης Τύπου του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δεν τοποθέτησε πολιτικά πρόσωπα στις θέσεις των γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μίλησε και για δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο θεσμό. Και προανήγγειλε το τέλος εποχής για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει ανάγκη να πάμε σε ένα σύστημα αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων στο πρότυπο του υπουργείου Παιδείας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες».

«Για την Αποκεντρωμένη θέλω να πω δυο λόγια. Όταν υπήρξε αυτός ο θεσμός, είχαν γραφτεί πολλά... Εάν τελικά ήταν μια "ουρά" της κεντρικής εξουσίας η οποία υποδηλώνει μια επιφυλακτικότητα, μια τάση ελέγχου της Αυτοδιοίκησης.

»Πολύ δε περισσότερο όταν ο αποκεντρωμένος ήταν ένα πρόσωπο το οποίο το διόριζε η εκάστοτε κυβέρνηση. Εμείς επιχειρήσαμε καταρχήν, όπως γνωρίζετε, και δε βάλαμε πολιτικά πρόσωπα σ' αυτή τη θέση, όταν ανέλαβε μετά τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνησή μας.

»Βγάζουμε όμως τα συμπεράσματά μας για το ρόλο της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης με βάση την εμπειρία. Τι είναι λοιπόν προτιμότερο;

»Να έχουμε μια αποκεντρωμένη παρουσία των υπουργείων εκείνων που χρειάζεται να την έχουν μέσα σε ένα ιεραρχικό πλαίσιο απευθείας από το υπουργείο, ή να υπάρχει αυτό το Σώμα, το ενδιάμεσο της Αποκεντρωμένης, που να συνθέτει αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τα δάση και δεν ξέρω τι άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Έχει φανεί ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες με τη σημερινή μορφή. Άρα υπάρχει η ανάγκη να αποσαφηνίσουμε ρόλους και ενδεχομένως να πάμε σε ένα σύστημα πια αποκεντρωμένης παρουσίας των υπουργείων, όπως είναι το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι εκτός Αποκεντρωμένης Διοίκησης - έχει τη δική του παρουσία. Ίσως αυτό είναι πιο αποτελεσματικό. Και βέβαια και να δούμε αρμοδιότητες οι οποίες θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες. Αυτός θα σας έλεγα ότι είναι ένας καταρχήν σχολιασμός»...

ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΑ

Πάγιο αίτημα των αιρετών

Θυμίζουμε ότι η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί μόνιμο αίτημα των αιρετών, τόσο περιφερειαρχών όσο και δημάρχων. Ο θεσμός δημιουργήθηκε μετά τη θεσμοθέτηση της εκλογής των περιφερειαρχών, έτσι ώστε η κεντρική διοίκηση να έχει λόγο σε όσα συμβαίνουν στις Περιφέρειες, στις οποίες έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες και διαχειρίζονται μεγάλα κονδύλια.

Αντιδράσεις υπήρχαν λοιπόν εξαρχής. Αλλά "φούντωσαν" ακόμα περισσότερο την τελευταία διετία, όταν και παραμένουν "ορφανές" οι θέσεις των επικεφαλής, των γ.γ. δηλαδή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων...

Οι δήμαρχοι της Κρήτης, μάλιστα, τα είχαν "σούρει" και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εδώ, για τα "εμπόδια" που τους βάζει ο σημερινός τρόπος λειτουργίας και η παντελής έλλειψη ευελιξίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση...

Εδώ βεβαίως τα σπασμένα συχνά-πυκνά καλούνται να πληρώσουν και οι προϊστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Οι ίδιοι ακούνε τα εξ αμάξης, στοχοποιούνται από τους αυτοδιοικητικούς που "βράζουν" για τη δυσκαμψία, αλλά δε φταίνε φυσικά, και τα υπηρεσιακά στελέχη που δεν έχουν τη νοοτροπία ή ευχέρεια ευελιξίας που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News