Ειδήσεις

Κρήτη: Έτοιμη για... βροχή, αναλυτικά που θα πέσουν - χάρτες

Επανέρχονται σταδιακά, από τα επόμενα 24ωρα οι βροχές στην Κρήτη όπως είχε γράψει εδώ και μέρες το neakriti.gr. και μετά από έναν απογοητευτικο Φλεβάρη απο άποψη βροχοπτώσεων.

Για μεγάλα ύψη βροχής, λόγω της κίνησης του Βαρομετρικού χαμηλού που θα αρχίσει να επηρεάζει τον τόπο μας απο αύριο Τρίτη με σταδιακή ένταση των φαινομένων πιθανά μετά τα μεσάνυκτα προς ξημερώματα Τετάρτης κάνει λόγο ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας.

Όπως αναφέρει αναλυτικά: Αυτά τα ύψη βροχής, αν και προς το παρόν εκδηλώνουν μία τάση, η οποία θα επιβεβαιώνεται (ενισχυόμενη ή μειούμενη) με τα νεότερα δεδομένα (η ανανέωση των δεδομένων πραγματοποιείται δύο φορές ημερησίως) δεν θα πρέπει να τα αγνοήσουμε. Είναι προφανές οτι ανάλογα τις περιοχές που θα εκδηλωθούν και με τις δυνατότητες απορροής θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν.

Ένταση φαινομένων, έστω και πρόσκαιρη, εμφανίζουν και περιοχές στα βόρεια της Κρήτης, ενδεικτικά παρατίθεται η πόλη του Ηρακλείου, όπου εμφανίζει ένα σημαντικό ύψος βροχής, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με τα νεότερα δεδομένα.

Η Παλαιόχωρα μέχρι και εχθές Κυριακή κρατούσε τα σκήπτρα των υψηλότερων βροχομετρικών με διψήφια νουμερα (για την Τετάρτη), με τα σημερινά δεδομένα αποδίδονται μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά ύψη βροχής.

Απο σήμερα τα μεγαλυτερα και σημαντικότερα ύψη βροχής μετατοπίζονται λίγο ανατολικότερα, σε περιοχές νότια Ρεθύμνου -Ηρακλείου  εως και νότια Ν.Λασιθίου, όπως εμφανίζονται από τα 3ωρα δεδομένα κάποιων περιοχών της νότιας Κρήτης.

Τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων επιβεβαιώνουν διαρκώς μια αναμενόμενη αλλαγή στον καιρό ολόκληρης της χώρας, και φυσικά και της Κρήτης, με τον καλύτερο μάλιστα και αποδοτικότερο σε βροχομετρικά, τρόπο.

Η αλλαγή του καιρού στην Κρήτη αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από αύριο, Τρίτη 7 Μαρτίου με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές οι οποίες φαίνεται ότι θα επηρεάσουν ολόκληρο το νησί, κατά τόπους μάλιστα αναμένεται να σημειωθεί πρόσκαιρη ένταση με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, πιθανά και εκδήλωση τοπικών καταιγίδων (κυρίως για την Τετάρτη).

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα, έστω και με περιοδικότητα εμφάνισης κατά τόπους, θα διατηρηθούν έως και το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Οι άνεμοι έως και την Πέμπτη θα πνέουν γενικά από Νότιες διευθύνσεις (πρόσκαιρα την Τετάρτη θα στραφούν σε ΝΑ έως και Ανατολικές διευθύνσεις) με την ένταση τους να κυμαίνεται από 2 έως και 4 Μποφώρ (τοπικά και μόνο σε βόρειες περιοχές του νησιού θα φθάσουν πρόσκαιρα την Τετάρτη έως και τα 5 Μποφώρ).

Η στροφή των ανέμων σε Βόρειες διευθύνσεις από την Παρασκευή, αρχικά από τη δυτική Κρήτη, σηματοδοτεί και πάλι την συνέχιση της περιόδου των βροχοπτώσεων, αυτή τη φορά όμως με περισσότερο ευνοημένες τις βόρειες περιοχές του νησιού. Οι βροχές του βορείου ρεύματος αναμένεται να διατηρηθούν και για το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Η θερμοκρασία μέχρι και την Παρασκευή θα κυμαίνεται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα, λόγω και των νοτιάδων, με την ελάχιστη να κυμαίνεται γύρω από τους 10 ?C, ενώ η μέγιστη θα φθάνει έως και τους 18 ?C (κατά τόπους στα βόρεια του νησιού θα φθάνει έως και τους 20 ?C ). Από το Σάββατο, λόγω του βορείου ρεύματος, αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια της Κρήτης. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι περίπου στους 16 ?C περιμετρικά της Κρήτης, με εξαίρεση τη θαλάσσια περιοχή απο τον Τσούτσουρα έως τον Ξερόκαμπο όπου η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ελαφρώς χαμηλότερη, στους 14 - 15 ?C.

Και επειδή οι νότιοι άνεμοι προκαλούν πάντα μία ανησυχία για μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Αφρικής, θα ήθελα να επισημάνω ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν φαίνεται να ισχύει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και οι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν θα πρέπει να είναι ανακοινώσιμες, παρόλα αυτά επειδή φαίνεται να εξελίσσεται ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο, και με αρκετές πιθανότητες επαλήθευσης (και η πίστη μας πολλές φορές βοηθάει), από την Κυριακή 12 Μαρτίου αναδιοργανώνεται ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, το οποίο ευελπιστούμε με την κίνηση του προς τα Α - ΝΑ της χώρας μας, να προκαλέσει και πάλι , έστω και μια σύντομη περίοδο βροχοπτώσεων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια