Ειδήσεις

Κρήτη: Στο εδώλιο ο σεκιουριτάς για την υπεξαίρεση "μαμούθ"

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει η υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού μεγαλύτερου του 1.300.000 ευρώ, την οποία φέρεται να διέπραξε υπάλληλος εταιρίας security, στην Κρήτη, πριν από λίγα χρόνια.

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει η υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού μεγαλύτερου του 1.300.000 ευρώ, την οποία φέρεται να διέπραξε υπάλληλος εταιρίας security, στην Κρήτη, πριν από λίγα χρόνια.

Ο 47χρονος σήμερα άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε υπεξαιρέσει περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση χρόνου, αναμένεται να καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, έχοντας ως συγκατηγορούμενούς του τρεις ακόμη υπαλλήλους της εταιρίας.

Ο κατηγορούμενος εργαζόταν ως υπεύθυνος ασφαλείας στην εν λόγω εταιρία security από το 2008, προβαίνοντας στον ανεφοδιασμό μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών. Η έκνομη δράση του φέρεται να διήρκησε από τις αρχές του 2014 έως τον Μάιο του 2015.

Συγκεκριμένα, ο 47χρονος κατηγορείται ότι αφαιρούσε σταδιακά από ΑΤΜ τραπεζών χρηματικά ποσά, τα οποία ιδιοποιούνταν. Ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε βρει τρόπο να ανοίγει τις ειδικές κασετίνες όπου μεταφέρονταν τα χρήματα για τα ΑΤΜ, χωρίς να σπάει τις σφραγίδες ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με το οποίο παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης οι τέσσερις κατηγορούμενοι, ο 47χρονος φέρεται -σε περίπτωση που αναγκαζόταν να παραβιάσει τις σφραγίδες ασφαλείας- να επικολλούσε τις σφραγίδες με τρόπο που η παραβίασή τος να μη γινόταν αντιληπτή.

Τέλος, σε περίπτωση που η επικόλληση των σφραγίδων δεν ήταν δυνατή, ο κατηγορούμενος φέρεται να έβαζε στην κασετίνα νέα σφραγίδα, αντικαθιστώντας τον αριθμό της  πρώτης με εκείνον της τελευταίας στο ειδικό έγγραφο που τη συνόδευε.

Οι τρεις συγκατηγορούμενοί του που βαρύνονται με την πράξη της άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση, κατηγορούνται -μεταξύ άλλων- ότι αφαιρούσαν από τις επίμαχες κασετίνες, τα χαρτονομίσματα που ο 47χρονος τους υποδείκνυε, βάζοντας ως σημάδι ένα σκισμένο ή τσακισμένο χαρτονόμισμα. 

Με αυτή τη μέθοδο, λοιπόν, ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε -ούτε λίγο, ούτε πολύ- συνολικά 703.542 ευρώ μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος φέρεται, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του να είχε ξαφρίσει ΑΤΜ στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Αρκάδι, τον Πλατανιά Ρεθύμνου, τον Αδελιανό Κάμπο, τους Αρμένους, τη Σκαλέτα, αλλά και το Σίσι. 

Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών βρίσκονταν σε σούπερ μάρκετ και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, χώρους του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης, καθώς και σε αεροδρόμιο, αλλά και αγροτικό συνεταιρισμό του νησιού. Εξάλλου, το ποσό που φέρεται να υπεξαιρούσε κάθε φορά ο κατηγορούμενος δεν ήταν σταθερό.

Οι… «αναλήψεις» που έκανε, κυμαίνονταν από 5000 έως και περισσότερα από 70.000 ευρώ! Άλλοτε, ο 47χρονος φέρεται να έκλεβε 12.000 ευρώ, άλλοτε, 32.500 και άλλοτε 52.000 ευρώ…

Και μπορεί ο 47χρονος να κατηγορείται ότι άρπαξε σταδιακά περισσότερα από 700.000  ευρώ σε ενάμιση χρόνο, ωστόσο σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, μέσα σε μια ημέρα βρέθηκε να έχει υπεξαιρέσει περίπου 530.000 ευρώ.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2015, ο κατηγορούμενος φέρεται να έκλεψε από χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο γραφείο του στην εταιρία security, το ποσό των 534.292 ευρώ.

Συνολικά, το ποσό που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ο 47χρονος που θα δικαστεί σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο ανέρχεται στο 1.311.000 ευρώ. 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια