default-image

Αξιολόγηση: Αγεφύρωτο χάσμα – Κίνδυνος για την 20η Μαρτίου;

Οικονομία
Αξιολόγηση: Αγεφύρωτο χάσμα – Κίνδυνος για την 20η Μαρτίου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορατός είναι κίνδυνος να χαθεί ένα ακόμα ορόσημο για συμφωνία Αθήνας - θεσμών, αυτό του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, το οποίο έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τις άγονες διαπραγματεύσεις του Σαββάτου. Για την πρόοδο της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής και ο τέως διοικητής της ΤτΕ στελέχη της αγοράς και οικονομολόγοι εκπέμπουν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, ενώ και εκπρόσωποι των θεσμών τονίζουν ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης, αποφασίστηκε να παραπεμφθούν εκ νέου στα τεχνικά κλιμάκια, μετά και το χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) με τους επικεφαλής των θεσμών που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών να παραμένει αγεφύρωτο, αφού, κυβερνητικές διαρροές αναγνωρίζουν ότι παραμένουν οι σοβαρές διαφορές και θα χρειαστεί περαιτέρω τεκμηρίωση στα εξής:

Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2019, που κατά το ΔΝΤ είναι 2% του ΑΕΠ, στο θέμα του αφορολόγητου, στο ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα και στο θέμα των αντίμετρων, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο ως προς το περιεχόμενο των παρεμβάσεων.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, εκτίμησε πάντως ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την μείωση των συντάξεων από το 2018.

Το μεσημέρι (15.00) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πλευρών για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει ακόμη μία συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά.

 skai.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News