Ειδήσεις

Μιαμού: Εξετάζεται εκ νέου ο φάκελος του πυρηνελαιουργείου

Οργή λαού, φωνή Θεού και ξαφνικά... ανατροπή στο προσκήνιο σε σχέση με το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες πυρηνελαιουργείο στην περιοχή της Μιαμούς του δήμου Γόρτυνας.

Όπως δεσμεύτηκαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης στην πολυπληθή αντιπροσωπία φορέων και κατοίκων που έκανε απόβαση "διαμαρτυρίας" χθες στην Περιφέρεια, οι υπηρεσίες θα επανεξετάσουν τον όλο φάκελο της επένδυσης. Οι υπηρεσίες θα δουν εκ νέου τις εγκρίσεις και τις άδειες που είχαν δοθεί, με σημείο αναφοράς την αίφνης αλλαγή στάσης εκ μέρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που αναιρεί τώρα την αρχική θετική στάση του απέναντι στην επένδυση. Και εφόσον κριθεί σκόπιμο, η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας που έχει χορηγηθεί.

Ας τα δούμε αναλυτικά... Την άμεση ανάκληση της άδειας που δόθηκε από την Περιφέρεια για τη δημιουργία πυρηνελαιουργείου στην ευρύτερη περιοχή της Μιαμούς απαίτησαν χθες φορείς και κάτοικοι της Μεσαράς, που βρέθηκαν στο Περιφερειακό Μέγαρο.

Τόσο στις τοποθετήσεις τους κατά τη συνάντηση που έγινε με τα στελέχη της Περιφέρειας, όσο και στο σχετικό υπόμνημα που παρέδωσαν στον Σταύρο Αρναουτάκη, οι διαμαρτυρόμενοι εμφανίστηκαν καταπέλτης για τα τεκταινόμενα γύρω από το εν λόγω εργοστάσιο.

Όπως υπογράμμισαν, το προωθούμενο πυρηνελαιουργείο, που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται, βρίσκεται εντός της ζώνης Natura. Μπορεί να προκαλέσει τεράστιο οικολογικό έγκλημα, αλλά και να επιφέρει προβλήματα τόσο στον τουρισμό όσο και στις ιστορικές περιοχές με τις οποίες γειτνιάζει (Φαράγγι, Τρυπητή, Λέντας, Καπετανιανά).

Κάποιοι εκ των αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής ξέσπασαν με οργή κατά της Περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο κείμενο του υπομνήματος οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν λόγο για «επιλήψιμη εν κρυπτώ αδειοδότηση από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας», ξεκαθαρίζοντας σε κάθε τόνο πως θα παλέψουν «μέχρις εσχάτων» για να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του.

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα σκιαγράφησαν ένα σκηνικό παραπλάνησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που αρχικά άναψε γνωμοδοτικά το "πράσινο φως" για την επένδυση και τώρα ανακαλεί την αρχική του στάση.

«Δυστυχώς, ήταν μια παραπλάνηση των υπηρεσιών. Παραπλάνηση από τον τίτλο της εταιρείας. Ο τίτλος αναφέρει κατασκευή πέλετ και από τον τίτλο πιστεύω παραπλανήθηκαν αρκετοί», ανέφερε ο Νίκος Κοκκινάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά του Πυρηνελαιουργείου.

«Δώσαμε μια γνωμάτευση στην αρχή, η οποία ήταν για την περιοχή Natura. Ερωτηθήκαμε αν ήταν εντός ή εκτός και για το σχετικό έργο. Αυτό που είδαμε εμείς ήταν εκτός τόπου κοινοτικής σημασίας και ότι επρόκειτο για ένα συσκευαστήριο πέλετ. Τώρα που έχει προκύψει το θέμα, τώρα που είδαμε ξανά τους χάρτες και είδαμε ξανά την οικολογική αξιολόγηση, πρόκειται για εργοστάσιο το οποίο μάλιστα είναι εντός της ζώνης ειδικής προστασίας», ανέφερε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Σταύρος Ξηρουχάκης.

«Κανείς δε δικαιούται να λέει ότι δε γνώριζε, ότι επηρεάστηκε. Δέκα γνωματεύσεις να έχεις ότι δεν κάνει ζημιά, αφού εσύ το ξέρεις το περιβάλλον, δεν έχεις προσωπική άποψη;» επισήμανε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιαμούς-Λέντα "Ο Ασκληπιός" Κώστας Μανιδάκης.

Τι μέλλει γενέσθαι πλέον;

Η πλευρά της Περιφέρειας δεσμεύτηκε ρητά χθες για την άμεση επανεξέταση του φακέλου της επένδυσης, εντός μάλιστα 10ημέρου.

«Άλλα έγγραφα είχαν έρθει, αλλά έχουμε σήμερα. Θα το δούμε, θα δούμε τα νέα δεδομένα και σε 10 ημέρες θα απαντήσουμε. Θα γίνει ό,τι είναι νόμιμο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

«Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στα γραφεία της Περιφέρειας με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αστερουσίων, με επικεφαλής το δήμαρχο Γόρτυνας, αλλά και εκπροσώπους τοπικών φορέων και συλλόγων.

Το αίτημα των κατοίκων ήταν η ανάκληση της αδειοδότησης για λειτουργία πυρηνελαιουργείου στη θέση Πλαθιά Άμμος στο δημοτικό διαμέρισμα Μιαμούς του δήμου Γόρτυνας, ενώ παρόντες στη συζήτηση ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Νίκος Καλογερής και Θεανώ Βρέντζου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Έφη Κουτεντάκη, Λάμπρος Καμπουράκης και Αριστείδης Παπαδάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και συνεχίζει: «Στο διάλογο που αναπτύχθηκε έγινε αντιληπτό απ' όλους ότι τα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, που υπέγραψαν την τελική αδειοδότηση, έπραξαν σύμφωνα με το νόμο, αξιολογώντας τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, καθώς και τη θετική άποψη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για τις επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή από τη λειτουργία της μονάδας».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, «έχοντας νέα δεδομένα στη διάθεσή μας και συγκεκριμένα τις μεταγενέστερες απόψεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που αναιρεί την αρχική του θέση, και το έγγραφο της Αρχαιολογίας, που ζητά προσωρινή παύση οικοδομικών εργασιών, δεσμευόμαστε ότι εντός 10 ημερών, με τη βοήθεια των υπηρεσιών μας, θα επανεξετάσουμε το όλο θέμα με προσήλωση στη νομιμότητα και γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης, Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια