default-image

Το ακριβό ελαιόλαδο της Κρήτης ευνοεί...τα σπορέλαια

Κρήτη
Το ακριβό ελαιόλαδο της Κρήτης ευνοεί...τα σπορέλαια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ναι στις υψηλές τιμές, όχι όμως στις υπερβολικές, γιατί μετά θα δώσουμε "προβάδισμα" στα... σπορέλαια», προειδοποιούν οι ιδιώτες τυποποιοί και έμποροι της Κρήτης, μετά τη διαμόρφωση των νέων ανοδικών τάσεων στην αγορά του κρητικού ελαιολάδου, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα προχθές η "Νέα Κρήτη".

Την ίδια ώρα, με κομμένη την ανάσα όσοι ασχολούνται με την παραγωγή αλλά και τη διακίνηση του ελαιολάδου παρακολουθούν την εξέλιξη του καιρού, διαπιστώνοντας ότι τα ελαιόδεντρα φαίνονται με καλή σοδειά "φορτωμένα", αλλά για να φτάσουμε την επόμενη χρονιά σε βεντέμα χρειαζόμαστε και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Αναλυτικότερα, όπως γράφαμε στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης, οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου δείχνουν κατά μέσο όρο να σταθεροποιούνται εδώ και αρκετό καιρό γύρω στα 3,50 με 3,60 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών, ενώ σε δημοπρασίες από συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζάκρου, έχουμε και τιμή 3,95 ευρώ το κιλό.

«Να μην πανηγυρίζουν»

Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το δημοσίευμα, έχουμε σήμερα σημαντικές απόψεις ιδιωτών, που καλούν τους ελαιοπαραγωγούς να μην πανηγυρίζουν όσο βλέπουν τέτοιες τιμές, γιατί δεν είναι τιμές που θα κάνουν καλό στο προϊόν. Διώχνουν συγκεκριμένα και παγκοσμίως τους καταναλωτές από το ελαιόλαδο και τους στρέφουν στα σπορέλαια, με συνέπεια οι συνθήκες που διαμορφώνονται να είναι επικίνδυνες για την επόμενη χρονιά και τις τιμές που τότε θα διαμορφωθούν.

Όπως συγκεκριμένα λέει στη "Νέα Κρήτη" ο ιδιώτης ελαιουργός και έμπορος ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, «εάν αυτή η κούρσα τιμών στο ελαιόλαδο συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανόν του χρόνου να δούμε και πάλι τις τιμές να κατρακυλούν γύρω στα 2 ευρώ το κιλό. Λόγω της καλής τιμής, λόγω της διαφήμισης που έχει γίνει για το ελαιόλαδο, όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και παγκοσμίως, είχαμε μεγάλη ζήτηση και πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις σε σχέση με το ηλιέλαιο, το βαμβακέλαιο και γενικά τα σπορέλαια. Και όλοι στρέφονται στο ελαιόλαδο. Η σταθερότητα των τιμών βοήθησε τις πωλήσεις του λαδιού. Και πήρε μια μεγάλη αγορά από τα άλλα έλαια. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή των σπορέλαιων να μειωθεί»...

Αλλά για τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει ότι «σήμερα η τιμή είναι πολύ υψηλή. Και αυτό δημιουργεί μια κακή προοπτική. Διότι ξέρουμε όλοι ότι το λάδι θα φτάσει πάρα πολύ ψηλά. Και στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ του εξωτερικού, για παράδειγμα στη Ρωσία, που ήμουν εγώ τις προάλλες, έχουν αρχίσει και κατεβάζουν το λάδι από τα ράφια τους. Και βάζουν άλλα λάδια. Ηλιέλαια, καλαμποκέλαια, σογιέλαια κ.λπ. Έτσι το ελαιόλαδο χάνει χώρο από τα ράφια του εξωτερικού. Άρα χάνονται και πωλήσεις. Έτσι αυτή τη στιγμή ναι μεν το λάδι έχει υψηλές τιμές, ναι μεν παγκοσμίως δεν υπάρχει λάδι, αλλά υπάρχει και μια πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα το λάδι να μην πουληθεί. Αν το λάδι δεν πουληθεί, δε θα υπάρχει ζήτηση και επομένως οι τιμές θα πέσουν και στην αγορά θα γίνει "πανζουρλισμός"»!

"Μέσα" η μισή παραγωγή

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, μάλιστα, εκτιμά ότι από τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, τουλάχιστον η μισή παραμένει απούλητη στα χέρια των ελαιοπαραγωγών, είτε στα σπίτια τους είτε στις εγκαταστάσεις των ελαιουργών, όπου οι παραγωγοί το κρατούν "άκοπο", περιμένοντας ακόμη μεγαλύτερες τιμές.

«Δεν πρέπει να κάνουν χαρά ούτε οι παραγωγοί ούτε τα ελαιουργεία για τις τιμές αυτές, γιατί μπορεί αυτό να λειτουργήσει σαν "μπούμερανγκ"», όπως χαρακτηριστικά τονίζει. «Το λάδι θα πρέπει να έχει μια τιμή, καλής χρονιάς ή κακής χρονιάς, από 2,80 έως 3,20 ευρώ το κιλό. Ό,τι τιμή έχει πάνω από αυτό είναι μια τιμή που την κρίνουμε ως ακριβή. Αν αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής δεν μπορεί να αγοράσει το λάδι, θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα»...

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, φέτος ολόκληρη η χώρα έβγαλε γύρω στους 160 με 170 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου. Από αυτήν την ποσότητα, η Κρήτη έβγαλε γύρω στους 90.000 με 100.000 τόνους. Δηλαδή σε σχέση με πέρυσι υπήρξε μια μείωση γύρω στο 30 με 40%.

«Την παρτίδα την έσωσε φέτος η Μεσαρά, που είχε πάρα πολύ λάδι. Μάλιστα, η Μεσαρά είχε αύξηση σε σχέση με πέρυσι», μας είπε ο κ. Αλμπαντάκης, που εκτιμά ότι το λάδι της Μεσαράς έφτασε γύρω στο 15% της παραγωγής της Κρήτης.

Έρχεται βεντέμα αν... βρέξει

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης επιβεβαιώνει το χθεσινό μας ρεπορτάζ ως προς τη διαφαινόμενη βεντέμα του χρόνου, αν έχουμε και τον κατάλληλο καιρό. «Στην Κρήτη, πάντα έβρεχε μες στο Μάρτιο. Έκανε κανένα νερό και τον Απρίλιο... Χρειάζεται η βροχή. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα καταστραφούμε. Το θέμα είναι όμως να μην κάνει νοτιάδες. Αν κάνει ένα ελαφρύ αεράκι κάποια φορά, καλό θα κάνει στο δέσιμο της ελιάς».

Στο μεταξύ, η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, των πηγών και των γεωτρήσεων, μετά τις φετινές βροχές και τα χιόνια, είναι πολύ καλή, όχι όμως σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού υπάρχει πρόβλημα σε νότιες περιοχές της Κρήτης, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου.

Ο γεωπόνος Κώστας Αγγελιδάκης - εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας "Αγγελιδάκης Α.Ε." με έδρα το Ασήμι - εξηγεί προς την εφημερίδα μας: «Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει ήδη να ζορίζεται. Και πράγματι περιμένουμε και έχουμε ανάγκη μια καλή βροχή. Έχει γύρω στις 30 με 40 μέρες να βρέξει. Και θεωρώ ότι, αν κάνει μέσα σε 10 με 15 μέρες μια καλή βροχή, που εγώ την περιμένω, θα αλλάξει τελείως την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελιδάκη, «οι παραγωγοί έχουν λιπάνει και ένα 30 με 40% των λιπασμάτων, που έχουν πέσει, δεν έχουν ακόμα "φάει" βροχή για να λειώσουν. Οπότε, αν κάνει μια βροχή τώρα, θα ενεργοποιηθούν και τα λιπάσματα και θα αλλάξει η κατάσταση τελείως. Βέβαια, οι βροχές που έχει κάνει φέτος είναι πολύ καλές. Εξαιρούνται όμως οι περιοχές του Τυμπακίου και των Βόρρων, όπου, όπως έχω ακούσει, δεν έχει κάνει πάνω από 30 χιλιοστά νερού, γιατί και το φράγμα της Φανερωμένης έχει αδειάσει».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελιδάκης εκφράζει την αισιοδοξία του για τη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου. «Εμείς δίνουμε βραδείας αποδέσμευσης λιπάσματα, που δε χάνονται ακόμα και αν δε βρέξει. Εξάλλου, δεν κάνει θερμοκρασία που να εξατμιστούν. Υπάρχει υγρασία. Αλλά όσοι είχαν βάλει λίπασμα νωρίς τον Ιανουάριο, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτά έχουν ήδη λειώσει και έχουν αρχίσει να δουλεύουν. Για τα υπόλοιπα, μια βροχή θα είναι πολύ ευεργετική».

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News