Ειδήσεις

Σε 30 μέρες οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη, που θα πάνε

Σε ένα μήνα από σήμερα αναμένονται οι πρώτοι πρόσφυγες στην Κρήτη. Όλες οι ανακοινώσεις για το θέμα.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη, με την άφιξη των πρώτων 700 να τοποθετείται και επίσημα στις αρχές Απριλίου.Γεγονός που επαλήθευσε τις δηλώσεις Γ. Μουζάλα που παραχώρησε το Δεκέμβριος του 2016 στην ΚΡΗΤΗ TV.

Δύο μήνες μετά η Ύπατη Αρμοστεία ειδοποιεί την ΠΕΔ Κρήτης μέσω της Αναπτυξιακής και του προέδρου της Μ. Κοκοσάλη πως και επίσημα στις αρχές Απριλίου το πρώτο κύμα προσφύγων πατάει πόδι στην Κρήτη, δίνοντας μάλιστα ακόμα και οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούν οι δήμοι του νησιού το θέμα.

Τι ζητάει όμως η Ύπατη Αρμοστεία από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, προκειμένου να κλιμακωθεί ο σχεδιασμός της φιλοξενίας;

Τη φιλοξενία των  πρώτων 700 προσφύγων οι οποίοι θα φτάσουν στο νησί μας, δηλαδή το 30% του συνολικού αριθμού που θα φιλοξενηθεί στην Κρήτη… θα υπάρξει μίσθωση 125 σπιτιών τα οποία θα φιλοξενούν έως 6 άτομα το καθένα, ενώ θα λειτουργούν 2 γραφεία σε Ηράκλειο και Χανιά που θα διαχειρίζονται την όλη κατάσταση με φόντο τη φιλοξενία τους καθώς και τα έγγραφα των αιτούντων άσυλο.

Επίσης Ο προϋπολογισμός για την διαχείριση των προσφύγων αναμένεται αν φτάσει το ύψος των 1.8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ θα προσληφθούν 45 άτομα για την διαχείριση των προσφύγων σε διάφορες ειδικότητες (Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κτλ)

•  Φιλοξενία 700 προσφύγων

•  Μίσθωση 125 σπιτιών

• Θα λειτουργήσουν 2 γραφεία σε Ηράκλειο και Χανιά

• 45 απασχολούμενοι σε δομές  

6 άτομα σε κάθε σπίτι και για 6 μήνες διαμονή έως ότου θα εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο σε κάποια από τις χώρες της Ε.Ε. .

 

Παρά την παραδοχή  για καθυστερήσεις εις βάρος της Κρήτης δια στόματος Γιάννη Μουζάλα αποκλειστικά στην Κρήτη TV τον περασμένο Δεκέμβριο, στην επανεκκίνηση των διαδικασιών εντοπίζονται εκ νέου από πλευράς της αυτοδιοίκησης λανθασμένες κινήσεις, με τους δημάρχους του νησιού να καταγγέλλουν πως πάμε στα τυφλά ακόμα και στο θέμα της αναζήτησης κατοικιών 30 ημέρες πριν από την άφιξη των πρώτων προσφύγων .

Πάντως παρά τις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των δημάρχων του νησιού, η αναπτυξιακή Ηρακλείου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να υπογράψει συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία, όπου η δεύτερη ενημέρωσε την πρώτη πως δέχονται να υπογράψουν μαζί τους ως ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, για τη φιλοξενία και των 2.000 προσφύγων και μεταναστών μελλοντικά.

Ρεπορτάζ : Λευτέρης Κουμαντάκης

(Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια