default-image

Το προσφυγικό στη μεγάλη οθόνη του Ηρακλείου

Κρήτη
Το προσφυγικό στη μεγάλη οθόνη του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπουδαίο εγχείρημα ξεκινά μεθαύριο η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, ενόψει και του πρώτου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο, στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου.

Ο λόγος για μια σειρά ταινιών που καταπιάνονται με το προσφυγικό ζήτημα, και οι οποίες θα προβάλλονται κάθε Σάββατο απόγευμα, μέχρι την 1η Απριλίου.

Σκοπός της προσπάθειας της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Πρόσφυγες είναι, εκτός από την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το φλέγον ζήτημα των καιρών μας, η γνωριμία-συζήτηση με όλους όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, καθώς και η ενίσχυση των δράσεων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιούνται (αρχής γενομένης από μεθαύριο και έως την 1η Απριλίου) κάθε Σάββατο, στις 7:30 το απόγευμα, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο "Da", στην οδό Ντεντιδάκηδων 15, στο Ηράκλειο.

Όπως γνωστοποιήθηκε, μάλιστα, από τους διοργανωτές, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο ο καθένας μπορεί προαιρετικά να ενισχύσει οικονομικά την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες.

Η σειρά των προβολών ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 4 Μαρτίου με την ταινία "Το απαγορευμένο ποδήλατο" ("Wadjada"), παραγωγής του 2012.

Η ταινία γυρίστηκε στη Σαουδική Αραβία από τη σκηνοθέτη Haifaa Al Mansour. Είναι η πρώτη ταινία που γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην αραβική χώρα, όπου ο κινηματογράφος είναι απαγορευμένος (!), και μάλιστα από γυναίκα σκηνοθέτιδα.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά ένα 10χρονο κορίτσι το οποίο δηλώνει συμμετοχή σε διαγωνισμό απαγγελίας του Κορανίου, με στόχο να κερδίσει και να αγοράσει το πολυπόθητο ποδήλατο που έχει "ερωτευτεί". Πρέπει, όμως, να ξεπεράσει πρώτα πάρα πολλά εμπόδια, καθώς στην πατρίδα της θεωρείται ανήθικο για μια γυναίκα να κάνει ποδήλατο...

Το Σάββατο 11 Μαρτίου θα προβληθεί η γιαπωνέζικη animation ταινία "The Tokyo Godfathers", παραγωγής του 2003. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τους απόκληρους των σύγχρονων μητροπόλεων: Τρεις άστεγοι, ένας αλκοολικός μεσήλικας, μια τραβεστί, ένα έφηβο κορίτσι κι ένα παρατημένο βρέφος πρωταγωνιστούν στο ιδιαίτερα χιουμοριστικό "The Tokyo Godfathers".

Μια εβδομάδα μετά, παίρνει σειρά το φιλμ "Mediterranea" του Jonas Carpignano, το οποίο γυρίστηκε το 2015 στη γειτονική Ιταλία. Στην ταινία, ο Αγίβα εγκαταλείπει τη γυναίκα του και την κόρη του στην Μπουρκίνα Φάσο της Αφρικής και ξεκινάει μαζί με ένα φίλο του το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή στην Ιταλία.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι επιχειρούν το μεγάλο τους ταξίδι αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ότι στην "πολιτισμένη" Δύση τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα φαντάζονται...

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θα προβληθεί στο "Da" η ταινία "Et maintenant on va ou?" της Λιβανέζας σκηνοθέτιδας Nadine Labaki. Η ταινία είναι παραγωγής του 2011 και ο τίτλος της στα Ελληνικά είναι "Όταν θέλουν οι γυναίκες".

Σ' ένα χωριό του Λιβάνου, μουσουλμάνες και ορθόδοξες γυναίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κάνουν τους άνδρες τους να σταματήσουν να αλληλοσκοτώνονται.

Μια σύγχρονη... "Λυσιστράτη" με δραματικά, αλλά και κωμικά στοιχεία, αναμένεται να σας κλέψει την "καρδιά". Σημειώνεται ότι το φιλμ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο πρόγραμμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα" του Φεστιβάλ Καννών, όπου τιμήθηκε μάλιστα με το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής.

Η πέμπτη και τελευταία ταινία που θα προβληθεί στο "Da" την 1η Απριλίου είναι το "My sweet pepper land" του Koύρδου σκηνοθέτη Hiner Saleem.

Η ταινία γυρίστηκε το 2013 στη Γερμανία και η υπόθεσή της εκτυλίσσεται στα σύνορα Ιράν-Ιράκ-Τουρκίας, όπου το λαθρεμπόριο, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά κάνουν θραύση.

Ο Baran είναι ένας Κούρδος ήρωας πολέμου, ο οποίος διορίζεται σερίφης σε μια πόλη των συνόρων. Ο Baran, ωστόσο, αρνείται να συμμορφωθεί με τους κανόνες της τοπικής μαφίας. Εκεί θα συναντήσει μια νεαρή δασκάλα, την Govend, η οποία επίσης επαναστατεί σε όσα λαμβάνουν χώρα στην πόλη...

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News