default-image

Μεταλλαγμένα στα χωράφια και τα τραπέζια της Κρήτης

Κρήτη
Μεταλλαγμένα στα χωράφια και τα τραπέζια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν κάποιος σας μιλήσει την Πρωταπριλιά για τη συμφωνία CETA μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, που θα εξαφανίζει οποιονδήποτε φραγμό σε μεταλλαγμένα, χλωριωμένα και άλλα επικίνδυνα κρεατοσκευάσματα της αμερικανικής ηπείρου και θα τα φέρει κατευθείαν στο... τραπέζι σας, μην το πάρετε για ψέμα λόγω... της ημέρας.

Γιατί θα είναι η φρικτή αλήθεια, που θα αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας, αλλά και για την οικονομική κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε βάρος των δικών μας επιχειρήσεων, αλλά και των δικών μας αγροτών και κτηνοτρόφων!

Η "Νέα Κρήτη" διερεύνησε την υπόθεση αυτή επικοινωνώντας με την εκπρόσωπο της Greenpeace Ναταλία Τσιγαρίδου, καθώς και ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης, για να καταγράψει θέσεις και απόψεις που μόνο για εφησυχασμό της κοινής γνώμης που δεν είναι...

Χλωρίωση, ορμόνες, μεταλλαγμένα

«Αυτά τα προϊόντα θα μπορούν πράγματι να έρχονται, είτε πρόκειται για μεταλλαγμένα, είτε πρόκειται για κάποια προϊόντα κρέατος τα οποία θα έχουν υποστεί χλωρίωση, ή θα έχουμε ζώα που θα έχουν μεγαλώσει με αντιβιοτικά ή με ορμόνες.

»Κάποιες δηλαδή πρακτικές που στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν απαγορεύονται, ουλάχιστον ελέγχονται», λέει ξεκάθαρα στη "Νέα Κρήτη" η Ναταλία Τσιγαρίδου και προσθέτει:

«Αυτά τα προϊόντα θα μπορούν να έρχονται ελεύθερα πλέον στην αγορά και χωρίς να υπάρχει σχετική αναγραφή στις ετικέτες, γιατί θα συνιστά για τις εταιρείες που τα παράγουν "περιττό φραγμό" στο εμπόριο»!

Την ίδια ώρα, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, οι εξαγωγές μας προς τον Καναδά είναι ελάχιστες σε σχέση με τις εισαγωγές μας ή αλλιώς σε σχέση με τις εξαγωγές του Καναδά προς εμάς...

Όπως λέει η Ναταλία Τσιγαρίδου, «το ζήτημα δεν είναι τόσο αυτές οι διαφορές ως προς τις εισαγωγές-εξαγωγές, αλλά με ποιους όρους θα γίνονται αυτές οι συνδιαλλαγές. Και εκεί είναι που εμείς διατυπώνουμε πάρα πολλές ανησυχίες.

Γιατί οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με βάση το να προωθηθούν τα κέρδη των εταιρειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές απόψεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τέτοια ζητήματα διατροφικά. Το τι είδους τρόφιμα θα φτάνουν στο τραπέζι μας.

Ουσιαστικά η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανοίγει το δρόμο στο να αυξήσουν οι εταιρείες τα κέρδη τους χωρίς κανένα ενδιαφέρον και περιορίζοντας ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματα και τις προβλέψεις που προστατεύουν τους καταναλωτές».

Εντελώς απροστάτευτοι

Στο ερώτημα της "Ν.Κ." προς την εκπρόσωπο της Greenpeace αν θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε αν ένα προϊόν του Καναδά είναι, για παράδειγμα, μεταλλαγμένο, η Ναταλία Τσιγαρίδου είναι κατηγορηματική:

«Όχι, δε θα έχουμε τη δυνατότητα να το γνωρίζουμε. Η πρόβλεψη λοιπόν του να γράφονται κάποια πράγματα στις ετικέτες υπάρχει ακριβώς για να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά και για να φέρει και τις εταιρείες ενώπιον των ευθυνών τους απέναντι στον καταναλωτή σε σχέση με τον τρόπο που παράγονται τα προϊόντα τους, είτε είναι τρόφιμα είτε είναι οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Παρακάμπτοντας λοιπόν αυτό τον κανόνα, ουσιαστικά οι εταιρείες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μένει ακριβώς απροφύλακτος ο καταναλωτής. Απροστάτευτος εντελώς».

Στηρίζοντας τα ντόπια προϊόντα

Μήπως όμως, στηρίζοντας τα ντόπια προϊόντα, ο καταναλωτής μπορεί να έχει ένα μεγάλο όπλο απέναντι σε αυτή τη συμφωνία CETA; Η Ναταλία Τσιγαρίδου απαντάει σχετικά:

«Αυτό είναι γεγονός. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο η δουλειά μας δεν περιορίζεται μόνο στο να λέμε "όχι στη CETA και σε παρόμοιες συμφωνίες".

»Στο κομμάτι της ζωικής παραγωγής, εμείς εδώ και αρκετά χρόνια προωθούμε το να σταματήσουμε τις εισαγωγές ζωοτροφών από την Αργεντινή, την Αμερική και τη Βραζιλία, που σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι μεταλλαγμένες, ειδικά όταν μιλάμε για σόγια και δευτερευόντως για καλαμπόκι. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την ντόπια παραγωγή των ζωοτροφών και των ζωικών προϊόντων».

Στο σημείο αυτό, η κ. Τσιγαρίδου ξεκαθαρίζει ότι δεν τοποθετεί το ζήτημα από τοπικιστικής άποψης, αλλά από βαθύτερης και ουσιαστικότερης. «Δεν είναι μόνο το ζήτημα αυτό. Μη φτάσουμε, δηλαδή, στο σημείο να "δαιμονοποιήσουμε" οτιδήποτε δεν είναι ελληνικό.

»Αλλά σε κάθε περίπτωση το να καταναλώνουμε ντόπια προϊόντα, και μάλιστα εποχικά, είναι αυτό που λέμε "ο βιολογικός κύκλος της διατροφής μας". Και όχι να εισάγουμε λεμόνια από την Αργεντινή, κρέας από τη Νέα Ζηλανδία και μπανάνες από τους τροπικούς»...

Ακόμα και καλλιέργεια μεταλλαγμένων

Και τελικά, με βάση όλα αυτά, η πιο μεγάλη "κερκόπορτα" για να περάσουν τα μεταλλαγμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο ως τρόφιμα αλλά ακόμα και ως σπόροι και φυτά για να καλλιεργηθούν, φαίνεται πως ανοίγεται μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τη Ναταλία Τσιγαρίδου, «είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβεί αυτό, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα οι εταιρείες να υποστηρίξουν ότι οι νομοθεσίες εκείνες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, βάζουν φραγμό στο εμπόριο και επομένως περιορίζουν τα κέρδη τους.

»Και να καταφύγουν στο ειδικό δικαστικό σύστημα που προβλέπει η CETA και να ζητήσουν οι περιορισμοί αυτοί να αρθούν. Ουσιαστικά γινόμαστε έρμαια δηλαδή των επιθυμιών των πολυεθνικών, υπογράφοντας τέτοιες συμφωνίες».

Εξάλλου, είναι και το χλωριωμένο κοτόπουλο που είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο να φτάσει στο τραπέζι μας, όπως και ζωικά προϊόντα που έχουν μεγαλώσει με ορμόνες.

Για τα κλωνοποιημένα, η κ. Τσιγαρίδου πιστεύει ότι δε διατρέχουμε προς το παρόν κίνδυνο, επειδή αυτά δεν έχουν ακόμα μέχρι σήμερα αναπτυχθεί τόσο πολύ στην Αμερική, όπως τα μεταλλαγμένα.

«Είναι τρομακτικός ο κίνδυνος»

«Τα μεταλλαγμένα είναι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί, που δημιούργησε η ίδια η επιστήμη, με την προσθήκη ή και την αφαίρεση γονιδίων», τονίζει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, υπογραμμίζοντας πως είναι καλό ο κόσμος να γνωρίζει τι σημαίνουν όλα αυτά.

«Και αυτά τα γονίδια μπορεί να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά είδη. Είτε από το ζωικό κεφάλαιο να προστίθενται σε φυτικό, είτε το ανάποδο. Και το περισσότερο είναι το ζωικό προς το φυτικό. Ακόμη από μικρόβια παίρνουν γονίδια και μπορούν να φτιάξουν μεταλλαγμένα. Είναι τελείως παρά φύση όλο αυτό και επικίνδυνο για όλη τη φύση. Για τη χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο».

Και προσθέτει στο σημείο αυτό: «Φανταστείτε ότι αυτά τα φυτά βγάζουν γύρη, η οποία με τον αέρα και τα έντομα μεταφέρεται και μπορεί να πάει στην άγρια φύση και να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες καταστάσεις. Να χαλάσει, δηλαδή, τελείως το οικοσύστημα. Και ποιος μας λέει ότι ο άνθρωπος μετά από χρόνια δε θα έχει αποκτήσει... ουρά, ή δε θα του έχουν φυτρώσει τέσσερα χέρια;»...

Κι ενώ υπάρχουν αυτοί οι τρομακτικοί κίνδυνοι, δημιουργείται και το ερώτημα: «Γιατί λοιπόν το κάνουν;». Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης υποστηρίζει ότι μία είναι η απάντηση:

«Μα, οι ίδιοι δεν κάνουν τους πολέμους; Τρία πράγματα, λοιπόν, αυτή τη στιγμή θέλει να ελέγχει η παγκόσμια οικονομία: ενέργεια, διατροφή και όπλα. Και γι' αυτό, αν ακολουθήσουμε να δούμε τα μεγάλα εμπορικά συγκροτήματα, το 80% των προϊόντων που εμπορεύονται είναι προϊόντα πολυεθνικών.

»Είναι σημαντικό λοιπόν να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, να αντιδράσει, όπως και οι κοινωνίες όλων των κρατών. Γιατί τον κόσμο τον έχουν βάλει στην "πρίζα" να ενημερώνεται μόνο για το κινητό και το αυτοκίνητό του. Και δυστυχώς είναι τελείως αγράμματος στο κομμάτι που έχει να κάνει με τη διατροφή του»...

Πρέπει να αντιδράσουμε

«Έχουμε τεράστιες ευθύνες»

«Νομίζω ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε», λέει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης.

«Και πρέπει να αντιδράσουμε χωρίς να περιμένουμε να έρθει - που θα έρθει κάποτε - ο αυτοπεριορισμός», σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα. Η συμφωνία CETA δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μια ακόμα παγκόσμια εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, που έρχεται να καταργήσει ταυτότητες ανθρώπων και αγαθών.

«Και αυτό γίνεται προκειμένου δέκα-είκοσι φίρμες-ονόματα, που έχουν τη δυνατότητα και περνούν μες στο μυαλό μας και το "είναι" μας από τη διαφήμιση, να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Έρχεται λοιπόν η συμφωνία αυτή να καταργήσει τα έθνη, να καταργήσει τα κράτη, να απαξιώσει κάθε πολιτιστικό στοιχείο, να σβήσει την ταυτότητα και την τοπικότητά μας», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «όλες αυτές οι μεθοδεύσεις γίνονται εδώ και πολλά χρόνια με απίστευτη επιστημονική υποστήριξη. Είναι η ίδια μεθόδευση που εμείς δεν την αντιληφθήκαμε και τους επιτρέψαμε και αλώσανε και αλώνουνε την Ελλάδα. Έναν τόπο με μοναδική ταυτότητα. Με μοναδικό πολιτισμό. Και με μοναδικά προϊόντα»...

Ο Αλέκος Στεφανάκης συνεχίζει λέγοντας ότι εμείς πρώτοι «απαξιώσαμε στη συνείδησή μας, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, τα δικά μας προϊόντα. Δεν είναι μόνο τα διατροφικά. Απαξιώθηκαν στο μυαλό και τη συνείδησή μας όλα τα προϊόντα, σε μια χώρα με την καλύτερη κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη.

"Καταφέραμε" και την κλείσαμε γιατί φορούσαμε μόνο "επώνυμα" ρούχα που μας πλάσαρε το lifestyle!

Επομένως, είναι μια υπόθεση δεκαετιών η δομή της παγκοσμιοποίησης, που ξεκίνησε στην ουσία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή λοιπόν η παγκοσμιοποίηση δουλεύει μεθοδευμένα. Προάγει κάποιες πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους και καταργεί την ταυτότητα, την ποιότητα και την εντοπιότητα»!

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι υπέρ της CETA ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, από το Ποτάμι οι Γεώργιος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος και από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην πειθαρχεί στην κομματική γραμμή και να δηλώνει αποχή από τη διαδικασία.

Κατά της CETA ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Στέλιος Κούλογλου (o Κωνσταντίνος Χρυσόγονος ήταν απών, ενώ με έγγραφη επιστολή του δήλωσε ότι θα καταψήφιζε τη CETA αν ήταν παρών), από τη Λαϊκή Ενότητα ο Νίκος Χουντής, από το ΚΚΕ οι Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, από τους ανεξάρτητους οι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς, και τέλος κατά της CETA ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι αντιδράσεις τώρα μεταφέρονται στα 28 εθνικά και στα 10 περιφερειακά Κοινοβούλια της Ε.Ε. Αν ένα από αυτά πει "όχι", η προσωρινή εφαρμογή θα σταματήσει και η CETA θα "παγώσει" ή και θα ακυρωθεί!

Κίνδυνος: "Κερκόπορτα" για τις εταιρείες των ΗΠΑ

Την ώρα που η εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ βρίσκεται "παγωμένη" εν αναμονή του ξεκαθαρίσματος των προθέσεων της νέας προεδρικής Αρχής των ΗΠΑ, η CETA αποτελεί παράλληλα και μιας πρώτης τάξεως... "κερκόπορτα" για τις αμερικανικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα όπως αυτά που περιγράφηκαν ήδη.

Διότι οι εταιρείες αυτές, λόγω των διμερών συμφωνιών που υπάρχουν μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, "παρακάμπτουν" την καναδική νομοθεσία. Άρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διμερή συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά για να εξάγουν ό,τι βλαβερότερο έχουν στην Ε.Ε. και ουδείς θα μπορεί να κάνει κάτι γι' αυτό!

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν αυτόν το μεγαλύτερο κίνδυνο της CETA. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, είχαν γίνει και πολλές κινητοποιήσεις κατά της ΤΤΙΡ (εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία που πρακτικά καθιστά τις πολυεθνικές... και τυπικά ισχυρότερες από τα κράτη και τις εθνικές νομοθεσίες).

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News