default-image

Θα φάει καλά... και φέτος ο δάκος

Κρήτη
Θα φάει καλά... και φέτος ο δάκος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χαρά του... δάκου είναι... μεγαλύτερη φέτος από κάθε άλλη χρονιά, λόγω απίστευτης καθυστέρησης του κεντρικού κράτους για τα βήματα εκείνα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να τεθούν από τώρα οι βάσεις μιας σωστής καταπολέμησης του καταστροφικού αυτού εντόμου, που εδώ και χρόνια "καταβροχθίζει" τον κόπο και τον ιδρώτα των αγροτών της Κρήτης. Όπως επισημαίνει μάλιστα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, το πρόγραμμα της δακοκτονίας βρίσκεται στον "αέρα", σε βάρος της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, σε ολόκληρη βέβαια τη χώρα!

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ζητάει, συγκεκριμένα, με τη σχετική της ανακοίνωση:

- Να ξεκινήσει αμέσως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας.

- Να αυξηθούν, με βάση τις πραγματικές ανάγκες, οι πιστώσεις προς τις Περιφέρειες και να κατανεμηθούν αμέσως, ώστε οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.

- Να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ποσά που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, τα οποία καταβάλλουν οι παραγωγοί.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει το διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να γίνει η προμήθεια των φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, αιφνιδιαστικά αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα της δακοκτονίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, δεν έχει κατανείμει, ως όφειλε, ούτε τις πιστώσεις στις Περιφέρειες, προκειμένου με τη σειρά τους να ξεκινήσουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών που αφορούν στους εργολάβους των ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και κάθε μέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί, καθώς μάλιστα ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί.

«Είναι προφανής ο κίνδυνος που προδιαγράφεται για το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει τώρα ξεφεύγει από τα όρια μιας γραφειοκρατικής στρέβλωσης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, μήπως η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει πρόσχημα για να σταματήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, μετακυλίοντας ολόκληρο το κόστος στους παραγωγούς. Αρχικά με τις συνεχείς περικοπές των πόρων και τώρα με την αρμοδιότητα να γίνεται "μπαλάκι του πινγκ-πονγκ" ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την ευθανασία για τη δακοκτονία.

Θέτουμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ενώπιον των ευθυνών τους και τους καλούμε να στηρίξουν έμπρακτα τον αγροτικό τομέα και ειδικότερα την ελαιοκαλλιέργεια. Η παραγωγή ελαιολάδου και ελιάς βρίσκεται στο "κόκκινο" και πρέπει να σημάνει εθνικός παραγωγικός συναγερμός για το πώς αντιμετωπίζουμε γενικότερα την παραγωγή και ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα ως έθνος».

Τροπολογία στη Βουλή

Με θέμα την "αρμοδιότητα προμήθειας υλικών και κατανομή δαπανών, στο πλαίσιο της κατάρτισης, συντονισμού και εποπτείας του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς", ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε χθες, με άλλους συναδέλφους του, σχετική τροπολογία.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς αποτελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 186 του Ν. 3852/2010 (Σχέδιο "Καλλικράτης"), αρμοδιότητα των οικείων Περιφερειών. Παράλληλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 107/2014 (Α' 174), με το οποίο θεσπίστηκε ο Οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου" ανήκουν στους επιχειρησιακούς στόχους της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής και ειδικότερα στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα και αδυναμίες, με αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου. Τα προβλήματα αφορούν ιδίως στην αρμοδιότητα προμήθειας των δακοκτόνων υλικών (εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες). Μέχρι το 2012 η προμήθεια πραγματοποιείτο από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες. Δυστυχώς, όμως, πολλοί διαγωνισμοί δεν ολοκληρώνονταν εγκαίρως, με συνέπεια να μην υλοποιείται το απαραίτητο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Μια ακόμη δυσμενής συνέπεια υπήρξε η διαφοροποίηση της τιμής των ίδιων υλικών δακοκτονίας από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Από το έτος 2013 και για δύο συνολικά έτη η διενέργεια του διαγωνισμού δακοκτονίας για το σύνολο της επικράτειας έγινε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άμεσο αποτέλεσμα υπήρξε η σημαντική εξοικονόμηση πόρων (για το 2016 το κόστος προμήθειας ανήλθε σε 5.059.000 ευρώ, έναντι 8.000.000 ευρώ με το προηγούμενο καθεστώς). Επίσης, διασφαλίστηκε απολύτως η έγκαιρη προμήθεια των υλικών, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει με σαφή, ορθολογικό και δημοσιονομικά θετικό τρόπο το ερμηνευτικό πρόβλημα που προκύπτει από την ύπαρξη αντίθετων μεταξύ τους διατάξεων, που ρυθμίζουν το ίδιο ζήτημα, ώστε να μην υφίσταται αμφιβολία ως προς την αρμοδιότητα προμήθειας υλικών και κατανομής δαπανών, στο πλαίσιο της κατάρτισης, του συντονισμού και της εποπτείας του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς».

Η προτεινόμενη ρύθμιση

Και ακολουθεί η προτεινόμενη ρύθμιση ως εξής: «Ειδικά για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών υλικών δακοκτονίας διενεργείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί προμηθειών διατάξεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αρμόδιο να εισηγείται προς το υπουργείο Εσωτερικών για κάθε ζήτημα σχετικό με την κατανομή των δαπανών δακοκτονίας στις Περιφερειακές Ενότητες».

Το σχέδιο νόμου με την προτεινόμενη ρύθμιση υπογράφουν επίσης οι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Μιχάλης Τζελέπης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News