default-image

Ιεράπετρα: Οργή και αγανάκτηση για το κλείσιμο του ΤΕΙ

Ελλάδα
Ιεράπετρα: Οργή και αγανάκτηση για το κλείσιμο του ΤΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ως πρώτο θέμα τις εξελίξεις για το ΤΕΙ της Ιεράπετρας. Στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης τέθηκε προς συζήτηση μεταξύ άλλων και το θέμα της αθέτησης των κυβερνητικών υποσχέσεων για επαναλειτουργία του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης.

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι παρέδωσαν τις παραιτήσεις τους στον δήμαρχο, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη για το θέμα του ΤΕΙ. Στο μεταξύ ο Δήμος Ιεράπετρας, θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον από αύριο μέχρι να υπάρξει θετική εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι από τη μείζονα μειοψηφία ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γιώργος Προϊστάκης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να καταθέσουν στον πρόεδρο του Σώματος τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΤΕΙ.

"Παγιδεύτηκε η Διοίκηση"

Στο μεταξύ ούτε η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους εξαπατώντας το Δήμο Ιεράπετρας και τους δημότες μιας περιοχής, όπου δεν έχει μείνει πλέον καμία δημόσια υπηρεσία και κανένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η ηγεσία του σημερινού υπουργείου Παιδείας παγίδευσε τη διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, θέτοντας της το ερώτημα, ποιά από τα υπό κατάργηση τμήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, χωρίς να χρειασθούν επιπλέον χρήματα στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ.

Η απάντηση προφανώς ήταν «κανένα» και η απόφαση ήταν να μην επαναλειτουργήσει το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας.

Για ένα κονδύλι 40.000 ευρώ ετησίως, προτίμησαν να κλείσουν ένα δυνατό τμήμα που έβγαζε σωστά καταρτισμένους στο αντικείμενο τους αποφοίτους, οι οποίοι έβρισκαν αμέσως δουλειά.

Για να πετύχει την ανατροπή της απόφασης του υπουργείου Παιδείας ο δήμαρχος Ιεράπετρας, είχε συναντήσεις το μεσημέρι της Τετάρτης με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα.

Οι εξελίξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την επαναλειτουργία 9 τμημάτων ΤΕΙ από τα συνολικά 20 που χαρακτηρίστηκαν με τον νόμο Διαμαντοπούλου ως μεταβατικά και επρόκειτο να καταργηθούν, και οι αρνητικές μέχρι και σήμερα εξελίξεις για την επαναλειτουργία του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης στην Ιεράπετρα παρόλες τις δεσμεύσεις από βουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες ήταν το βασικό θέμα συσκέψεων που προηγήθηκαν την Τρίτη στο Δήμο Ιεράπετρας μεταξύ του Δημάρχου, κ. Θ. Καλαντζάκη, των Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, κ.κ Γ. Προϊστάκη, Μ. Μαχαιρά, Μ. Βιαννιτάκη και Μ. Κοτσιφάκη, του Εντεταλμένου Σύμβουλου Παιδείας. κ. Η. Νταραρά και του πρώην κυβερνητικού Βουλευτή Λασιθίου, κ. Κωστή Δερμιτζάκη.

Με αφορμή την επαναλειτουργία των 9 τμημάτων ΤΕΙ μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται το τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης στην Ιεράπετρα και μετά και τις κατά περιόδους συνεδριάσεις της Επιτροπής Στήριξης του ΤΕΙ και τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος στο υπουργείο Παιδείας, στη Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, τις συναντήσεις με τον κυβερνητικό Βουλευτή, κ. Μ. Θραψανιώτη δεν φαίνεται να υπήρξε καμία θετική εξέλιξη για το τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα, τη στιγμή που, όπως ανακοινώνεται, πρόκειται να επαναλειτουργήσουν και να μπουν στα νέα μηχανογραφικά 9 από τα 20 τμήματα των ΤΕΙ που ήταν υπό κατάργηση.

Να μην κλείσει το ΤΕΙ της Ιεράπετρας

Στους πρώην υπουργούς Παιδείας, Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο αλλά και στη σημερινή διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, χρεώνει το κλείσιμο του τμήματος εμπορίας και Διαφήμισης η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εξαίρεση του Τμήματος ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης της Ιεράπετρας από τα τμήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι εξαιρετικά αρνητική. Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου και του βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη για να επανενταχθεί στα μηχανογραφικά του υπουργείου Παιδείας, δεν υπήρξε θετική εισήγηση εκ μέρους του ΤΕΙ Κρήτης.

Είναι ένα ακόμα πλήγμα στην πόλη της Ιεράπετρας αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλο το Λασίθι που γίνεται ακόμα «φτωχότερος συγγενής» της κατανομής στην Κρήτη.

Το κόστος λειτουργίας είναι τόσο χαμηλό που δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αρνητική εισήγηση και σίγουρα θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις. Είναι φανερό ότι θα χρειαστεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, προς πολλές κατευθύνσεις, για να καταφέρουμε να διορθώσουμε τις καταστροφές που προκάλεσε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του κ. Αρβανιτόπουλου και οι πολιτικές του κ. Λοβέρδου, αλλά και για να πείσουμε για τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Λασίθι», αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητάμε από το ΤΕΙ Κρήτης να επανεξετάσει τις δυνατότητές του για να επαναλειτουργήσει σταδιακά το Τμήμα στην Ιεράπετρα και να εντάξει συνολικά το Λασίθι στους σχεδιασμούς του, και από το υπουργείο Παιδείας:

1) Να συνυπολογίσει τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που έχει για την Ιεράπετρα η λειτουργία του Τμήματος με βάση και τις προηγούμενες επιδόσεις.

2) Στα πλαίσια της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, να προωθήσει την ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι για να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση ιδίως στους κλάδους που αυτός ο τόπος πρωτοπορεί», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News