Ειδήσεις

Σαν σήμερα το 532 θεμελιώθηκε η Αγιά Σοφιά

532: Η θεμελίωση της Αγιάς Σοφιάς επί Ιουστινιανού

Σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 532 μ.Χ. θεμελιώνεται στην Κωνσταντινούπολη ο ναός της Αγίας Σοφίας. Αρχικά, ο ναός θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ.

Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε από το γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνιά του έγιναν τον Φεβρουάριο του 360 μ.Χ. Το 404, ωστόσο, η Αγιά Σοφιά πυρπολείται και επί Θεοδοσίου Β' κτίζεται εκ νέου.

Ο ναός εγκαινιάζεται ξανά τον Οκτώβριο του 415, ωστόσο θα πυρποληθεί και πάλι το 532 μ.Χ., κατά τη Στάση του Νίκα. Μετά την επικράτησή του Ιουστινιανού εναντίον των στασιαστών, ο αυτοκράτορας αποφασίζει να κατασκευάσει το ναό της Αγίας Σοφίας από την αρχή, στο ίδιο σημείο.

Τα θεμέλια του νέου, πολύ πιο επιβλητικού ναού τέθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου του 532 από τους Ανθέμιο και Ισίδωρο. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκησαν έξι χρόνια και το κόστος ανήλθε σε 320.000 λίρες! Εξάλλου, για την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς χρειάστηκε να εργαστούν 10.000 τεχνίτες.

Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο του 537 από τον ίδιο τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγιάς Σοφιάς έναντι του περίφημου Ναού του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα, αναφωνεί την περίφημη ρήση του «Νενίκηκά σε Σολομών!».

Η Αγιά Σοφιά αποτέλεσε το κέντρο του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας για σχεδόν μια χιλιετία, μέχρι το 1453, οπότε και η Πόλη θα πέσει στα χέρια των Οθωμανών.

1957: "Κι η Μαρίκα με το ντέφι, θα γελάει και θα σου γνέφει..."

Σαν σήμερα, πριν από 60 χρόνια, αφήνει την τελευταία της πνοή μια από τις μεγαλύτερες ρεμπέτισσες που ανέβηκαν ποτέ στο πάλκο. Ο λόγος για τη Μαρίκα Νίνου. Γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαϊδου.

Σε ηλικία 10 ετών ήρθε στη Θεσσαλονίκη και τελικά το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί εμφανίστηκε αρχικά σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, όπου έκανε ακροβατικά νούμερα μαζί με τον άντρα της και το παιδί της.

Ο ερμηνευτής του ρεμπέτικου, Στελλάκης Περπινιάδης που την άκουσε να τραγουδά, την πήρε μαζί του στο κέντρο «Φλόριντα», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου της έμαθε τα μυστικά του τραγουδιού. Καθοριστική, ωστόσο, ήταν η γνωριμία της Νίνου με τον Βασίλη Τσιτσάνη, το 1949.

Τα επόμενα χρόνια, οι δύο καλλιτέχνες αποτέλεσαν το πιο διάσημο ζευγάρι, ενώ συνεργάστηκαν αρμονικά τόσο στο πάλκο, όσο και στη δισκογραφία.

Η Νίνου υπήρξε η μούσα του Τσιτσάνη, εμπνέοντάς τον όσο καμία άλλη γυναικεία φωνή. Το 1951, το ζεύγος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, μετά το ταξίδι αυτό, χώρισαν ξαφνικά. Η Νίνου αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, λόγω καρκίνου.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία. Επέστρεψε σύντομα στην Ελλάδα, όπου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 39 ετών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία «Ρεμπέτικο» (1983) του Κώστα Φέρρη -τη μουσική της οποίας επιμελήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος-, βασίστηκε στη ζωή της Μαρίκας Νίνου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια