default-image

Στο πλευρό του συνδικαλιστή για τη δίωξη από το δήμο

Κρήτη
Στο πλευρό του συνδικαλιστή για τη δίωξη από το δήμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου του συνδικαλιστή εργαζόμενου μηχανικού του Δήμου Ηρακλείου Σαράντου Γέμελα, για τη χρήση των συνδικαλιστικών του αδειών, συνεχίζονται τα μηνύματα συμπαράστασης για τη δίωξή του.

Χθες απέστειλε ανακοίνωση το ΠΑΜΕ, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων των ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου. Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου.

Ειδικότερα, ο μηχανολόγος μηχανικός του Δήμου Ηρακλείου Σαράντος Γέμελας τυγχάνει και εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ-Α.Κ. και της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ. Χρειάζεται αθροιστική συνδικαλιστική άδεια που προβλέπεται από το νόμο και της οποίας κάνει χρήση.

Ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου, που είναι εργοδότης του, με εντολή του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών ξεκίνησε πειθαρχικό έλεγχο. Την υπόθεση πλέον χειρίζεται ο γ.γ. του Δήμου Ηρακλείου Μ. Περαντωνάκης, ενώ έχει εμπλακεί και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το «τι είναι συνδικαλιστικό καθήκον».

Όλα αυτά γίνονται για να ελεγχθεί ο υπάλληλος και να αποδειχθεί ότι καλώς κάνει χρήση αδειών ή ότι με το πρόσχημα του συνδικαλισμού απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εργασία του!

Μήνυμα από το ΠΑΜΕ

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα των Εργαζομένων των ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων των ΟΤΑ του νομού καταδικάζει τον πειθαρχικό έλεγχο του εκλεγμένου συνδικαλιστή και εργαζόμενου του Δήμου Ηρακλείου Σαράντου Γέμελα, που διέταξε ο Δήμος Ηρακλείου.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο Δήμος δεν είναι δικό του ζήτημα να τους εξετάσει. Είναι στην ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να κρίνουν καθημερινά τη δράση τού κάθε εκπροσώπου τους. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαία αυτή η δίωξη, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που ετοιμάζεται σοβαρή επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας, με επίθεση ακόμα και στο δικαίωμα της απεργίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν τη στάση της δημοτικής Αρχής και να βγάλουν άλλη μια φορά συμπεράσματα, που ως όργανο της τοπικής διοίκησης αποτελεί το "μακρύ χέρι" του κεντρικού κράτους που εφαρμόζει όλους τους αντιδραστικούς νόμους και που φτάνει μέχρι και στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών».

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Συμπαράσταση από το Σύλλογο Εργαζομένων

Η ανακοίνωση από το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου αναφέρει:

«Με αφορμή την κλήση σε απολογία του προέδρου της ΕΜ?Υ?ΑΣ-Α.Κ., Σαράντου Γέμελα, στο Δήμο Ηρακλείου, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, ο Σύλλογός µας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο συνάδελφο.

Δυστυχώς η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου υπέπεσε σε ατόπημα, παρερμηνεύοντας κατά το δοκούν το συνδικαλιστικό νόμο (1264/82) και συγχέοντάς τον µε τον κώδικα δημοτικών υπαλλήλων (Ν. 3584/07).

Δεν ξέρουμε αν κάνει το "λαγό" ενόψει της αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου, η οποία είναι μνηµονιακή απαίτηση, ή απλά λειτουργεί σπασμωδικά, λόγω της ουσιαστικής συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου. Εξάλλου γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά μετά από τόσα μνηµονιακά χρόνια την τακτική τους.

Πρώτα λοιδορείται µια κοινωνική, εργασιακή κατάκτηση ή δημόσιο αγαθό, εστιάζοντας στα "στραβά" του και αποσκοπώντας στον κοινωνικό αυτοματισμό-κανιβαλισμό. Στη συνέχεια, κατόπιν της απαίτησης του λαού (!), έρχεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει, λύνοντας έτσι το πρόβλημα!

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι σαφέστατος όσον αφορά στις συνδικαλιστικές άδειες και σε ποιους και πώς χορηγούνται. Ο νομοθέτης είχε προβλέψει, τριάντα πέντε χρόνια πριν (!), το αυτονόητο τότε, το οποίο σήμερα κάποιοι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Δηλαδή ότι σε εργαζόμενο, εκλεγμένο από τους συναδέλφους του, δε χρειάζεται να εγκρίνει ο εργοδότης του τη συνδικαλιστική άδειά του. Αν ο εκλεγμένος συνδικαλιστής ζητούσε έγκριση από τον εργοδότη του, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί συνδικαλιστικά, θα μιλούσαμε για συνδικαλισμό;

Η συνδικαλιστική δράση του κάθε εργαζόμενου κρίνεται από τη συνείδησή του (ναι, κύριοι, υπάρχει και αυτό!), καθώς και από τους συναδέλφους που τον τίμησαν µε τον ψήφο τους και σ' αυτούς και µόνο θα απολογηθεί και θα κριθεί για το έργο του.

Τώρα, εάν κάποιος εργαζόμενος συνδικαλιστής, όπως ο Σαράντος Γέμελας, ενοχλεί κάποιους µε τη δράση του, ας βρουν άλλο τρόπο να τον σταματήσουν. Μήπως, δηλαδή, θα πρέπει να εξετάζεται η ουσία και το δίκαιο των εργασιακών αιτημάτων, αντί κάποιοι να αναλώνονται προσπαθώντας "να πάρουν κεφάλια" των - κατ' αυτούς - ενοχλητικών;

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους.

Να µην απεμπολήσουν το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται, συμπράττοντας άθελά τους µε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού.

Τα εργασιακά δικαιώματα κατακτήθηκαν µε αίμα. Ας µην τους κάνουμε τη χάρη να τα απαξιώσουμε περισσότερο. Ενδυναμώστε τα σωματεία σας µε την ενεργό συμμετοχή σας.

Έτσι, τα όποια φαινόμενα διαστρέβλωσης του συνδικαλισμού και του ρόλου των συνδικαλιστών και θα απομονωθούν και δε θα αποτελούν άλλοθι για επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και σε ευκαιριακές συκοφαντίες των αγώνων τους».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News