Ειδήσεις

Τι είπε η "ερωτοχτυπημένη" ταμίας για τα 350.000 ευρώ

Ποινή κάθειρξης 7 ετών στην ταμία για την υπεξαίρεση 350.000 ευρώ ενώ αφέθηκε ελεύθερη.Τι είπε στην απολογία της.

«Καμπάνες» επιφύλασσε το Τριμελές Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε δύο άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση της υπεξαίρεσης δεκάδων χιλιάδων ευρώ από υποκατάστημα τράπεζας στον Πύργο Μονοφατσίου. Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τόσο την 40χρονη πρώην ταμία του υποκαταστήματος, όσο και τον 52χρονο πρώην σύντροφό της, επιβάλλοντάς τους, ποινές κάθειρξης 7 και 9 ετών, αντίστοιχα.

Η υπόθεση είχε λάβει χώρα από το 2008 έως το 2009: Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, η 40χρονη, εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως ταμία, ιδιοποιήθηκε παράνομα χρήματα από το ταμείο της τράπεζας, τμηματικά, προχωρώντας μέσω του "τερματικού συστήματος" σε αντικανονικές εικονικές αναλήψεις από λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων πελατών της τράπεζας. Φυσικά, οι τελευταίοι δε γνώριζαν το παραμικρό για τις εν λόγω πράξεις. Σύμφωνα με το βούλευμα, η 40χρονη είχε ιδιοποιηθεί παράνομα συνολικά 351.068 ευρώ, τα οποία φέρεται να έδωσε στον 52χρονο - τότε - φίλο της. 

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΕΡΩΤΟΧΤΥΠΗΜΕΝΗ" ΤΑΜΙΑΣ ΑΜΑΡΤΗΣΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ

Εξάλλου, η πρώην ταμίας φέρεται να δημιουργούσε εντάλματα πληρωμής για λογαριασμό πελατών της τράπεζας, οι οποίοι ζητούσαν δήθεν να κλείσουν πρόωρα τους προθεσμιακούς τους λογαριασμούς. Στα εντάλματα φέρεται να προσδιόριζε μάλιστα τον τόκο του κεφαλαίου, αλλά και να αφαιρούσε το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχούσε στον τόκο.

Με αυτόν τον τρόπο, η 40χρονη φέρεται να αποσπούσε ποσά χιλιάδων ευρώ, τα οποία κατέληγαν στον... αγαπημένο της. Εξάλλου, ο 52χρονος φέρεται να εξαργύρωσε από δύο - άλλες - τράπεζες πλαστές επιταγές χρηματικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ που φέρονται να προήλθαν από την τότε σύντροφό του.

Απολογίες

Απολογούμενη ενώπιον του Δικαστηρίου, η 40χρονη υποστήριξε πως έκανε, ό,τι έκανε, προκειμένου να σώσει τον τότε σύντροφό της από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Ειδικότερα, η πρώην ταμίας είπε ότι στην αρχή ενίσχυσε με ένα μικρό ποσό τον φίλο της, ωστόσο στη συνέχεια παρασύρθηκε και συνέχισε το… έργο της.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δικαστές, ήλπιζε αφενός στο ότι δε θα αποκαλυπτόταν η δράση της, αφετέρου στηρίχτηκε στην υπόσχεση που της είχε δώσει ο 52χρονος ότι θα λάβουν δάνειο και θα τακτοποιήσουν οριστικά τις υποχρεώσεις τους.

Στον αντίποδα, ο πρώην σύντροφος της 40χρονης, αρνήθηκε ότι γνώριζε για την έκνομη δράση της φίλης του. Ισχυρίστηκε, ότι δεν της είχε πει ο ίδιος να προβεί ποτέ σε υπεξαίρεση, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αν ήξερε τι συνέβαινε δεν θα την άφηνε να πράξει ούτως.

"Έρως ανίκατε μάχαν"

Πάντως, το κλίμα της δίκης συνοψίστηκε από έναν συγγενή της 40χρονης που κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης. Σύμφωνα με τον εν λόγω μάρτυρα, "Το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη", φράση η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο, για να δείξει στους δικαστές ότι η πρώην ταμίας είχε παρασυρθεί τόσο πολύ από την επιθυμία της για τον 52χρονο, που ουσιαστικά δεν ήξερε τι έκανε. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι κατά την αγόρευσή του, και ο ίδιος ο εισαγγελέας της Έδρας, κ. Νίκος Μαρκάκης, δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι "Έρως ανίκατε μάχαν".

Η πρώην ταμίας κρίθηκε τελικά ένοχη τόσο για την πράξη της υπεξαίρεσης, όσο και για την πλαστογραφία. Ο συγκατηγορούμενός της, εξάλλου κηρύχθηκε ένοχος για την ηθική αυτουργία στις δύο πράξεις που αποδόθηκαν στην 40χρονη, ενώ επιπρόσθετα καταδικάστηκε για τη χρήση «πλαστού εγγράφου», αλλά κι επειδή φέρεται να κατέθεσε πλαστές επιταγές σε δύο - άλλες - τράπεζες.

Πάντως, σε αμφότερους τους κατηγορούμενους, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά: Στην 40χρονη χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ στον 52χρονο αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Σημειώνεται ότι η 40χρονη έχει επιστρέψει πίσω 52.000 ευρώ από το συνολικό ποσό που υπεξαίρεσε, ενώ έχει, ακόμη, προχωρήσει σε προσημείωση ακινήτου της, κάτι που έχει κάνει εξάλλου και ο 52χρονος.

Τελικά, το Δικαστήριο επέβαλε στην πρώην ταμία συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και στον 52χρονο ποινή 9 ετών. Αποφάσισε μάλιστα η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι αμφότεροι είναι ελεύθεροι.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια