Ειδήσεις

Λεύκανση δοντιών: Πότε χρειάζεται; Πώς πραγματοποιείται; Πόσο καιρό διαρκεί;

Το χαμόγελο αντικατοπτρίζει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, φωτίζει και αναδεικνύει το πρόσωπο. Το στόμα μαζί με τα μάτια, είναι τα χαρακτηριστικά που  παρατηρεί κάνεις σε έναν άνθρωπο. Λευκά δόντια=υγιή δόντια! Ο χαμογελαστός άνθρωπος γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, αποκτά αυτοπεποίθηση και ελκύει το άλλο φύλο.

Η λεύκανση είναι μια αισθητική τεχνική, κατά την οποία επιτυγχάνεται η βελτίωση του χρώματος των δοντιών. Κατα τη λεύκανση, τα οργανικά υλικά της αδαμαντίνης αποδομούνται, ωστε να απομακρύνουν τις χρώσεις και να δημιουργήσουν πιο λευκά και λαμπερά δόντια.

Η διαδικασία, μπορεί να γίνει στο ιατρείο, σε μια και μόνο συνεδρία ή στο σπίτι με ειδικό ατομικό νάρθηκα νυκτός σε διάστημα 1-2 εβδομάδων ή με ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω τεχνικών, ξεκινώντας με μια επίσκεψη στο ιατρείο και να ολοκληρωθεί στο σπίτι με την χρήση ατομικού νάρθηκα, για καλύτερο αισθητικό αποτελέσματα.

Επίσης, υπάρχουν δυο διαφορετικά υλικά λευκάνσεως σε αρκετές διαφορετικές περιεκτικότητες δίνοντας έτσι στον οδοντίατρο την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα προϊόντα ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ασθενή.

Η λεύκανση κρίνεται κατάλληλη σε οδοντοστοιχίες όπου το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του. Επίσης όταν τα δόντια έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει, τότε επίσης είναι αναγκαία η λεύκανση (τότε ακολουθείται και η διαδικασία της εσωτερικής λεύκανσης).

Σημαντικός παράγοντας που προκαλεί χρώση στα δόντια, είναι η ηλικία, καθώς με την πάροδο των χρόνων τα δόντια έχουν την τάση να σκουραίνουν, οχι μόνο ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς του οργανισμού, αλλά και λόγω της συσσώρευσης των χρωστικών ουσιών.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν και οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου, όπως η κατανάλωση του καφέ, του κόκκινου κρασιού και των σακχαρούχων ποτών, καθώς και το κάπνισμα αλλά και η υπερβολική κατανάλωση φθορίου, που προκαλεί τις γνώριμες σε όλους λευκές κηλίδες.

Τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη, πρέπει να χρησιμοποιούνται κατόπιν συμβουλής του οδοντιάτρου, καθώς η υπερβολή τους μπορεί να προσδώσει μια γκρί απόχρωση στην οδοντοστοιχια. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης διαφέρει απο άτομο σε άτομο. Παρόλα αυτά, εάν ακολουθηθούν οι ενδεδειγμένες απο τον οδοντίατρό σας, οδηγίες, το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.

Η λεύκανση είναι γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία στα δόντια, όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα, ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η διαδικασία της λεύκανσης.

Αναφορικά με τις μεθόδους λεύκανσης που προσφέρονται κατά την επίσκεψη στο οδοντιατρείο, ξεκινούν με τον καθαρισμό των δοντιών του ασθενούς και συνεχίζουν με την απομόνωση του βλενογόννου και των ούλων ώστε να αποφευχθούν αποχρωματισμοί στις συγκεκριμένες περιοχές. Ειδικό λευκαντικό τζελ εφαρμόζεται στα δόντια. Συνηθισμένο πεδίο εφαρμογής είναι τα εμπρόσθια 8-10 δόντια σε κάθε γνάθο, ανάλογα με το πλάτος κάθε χαμόγελου. 

Η χρήση λάμπας LED διευκολύνει τη διάσπαση του τζελ, ώστε να απελευθερωθεί οξυγόνο στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη και να απομακρυνθούν οι χρώσεις των δοντιών. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου μια ωρα και τα αποτελέσματά της είναι ευδιάκριτα αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED είναι αποτελεσματική και ανάλογα με την απόχρωση των δοντιών του ασθενούς, μπορεί να λευκάνει τα δόντια απο 2 έως και 7 αποχρώσεις!

Εναλλακτικά, αντί για τη λάμπα LED μπορεί να χρησιμοποιηθεί laser. Η διαφορά των μεθόδων βρίσκεται στον τρόπο ενεργοποίησης του λευκαντικού μέσου (με λάμπα LED ή laser, δηλαδή). Έχει παρατηρηθεί πως η μέθοδος λεύκανσης με laser δημιουργεί ξηρασία της αδαμαντίνης, με αποτέλεσμα να προσδίδει περισσότερη λάμψη σε σχέση με τη μέθοδο της λάμπας LED. Ωστόσο, η διόρθωση του χρώματος με τη λάμπα LED γίνεται με ειδικά σχεδιασμένο φως που είναι ισοδύναμο με εκείνο του ήλιου, μέρα μεσημέρι!

Σημειώστε οτι η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα φυσικά δόντια και σε ηλικίες άνω των 18 ετών και κατόπιν ελέγχου και επιβεβαίωσης απο τον οδοντίατρό σας, όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσετε.

Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη

Χειρουργός οδοντίατρος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια