Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Το τέλος του Έλληνα εφευρέτη του "Τεστ Παπ"

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Φεβρουαρίου του 1962 όταν φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας γιατρός και εφευρέτης του «τεστ Παπ», Γιώργος Παπανικολάου. Γεννήθηκε στις 13 Μαίου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας. Ήταν γιος του γιατρού και πολιτικού Νικόλαου Παπανικολάου, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Κύμης, αλλά και βουλευτής του νομού Ευβοίας.

Ο Γιώργος Παπανικολάου αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, μετέβη στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1898, σε ηλικία μόλις 15 ετών, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1904 με «άριστα». Από νεαρή ηλικία υπήρξε ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, διαβάζοντας ποίηση, μελετώντας τους Νίτσε και Σοπενάουερ και μαθαίνοντας γερμανικά και γαλλικά.

Το 1910 ανακηρύσσεται διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου με την εργασία του «Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των δαφνιδών». Τρία χρόνια μετά, μεταναστεύει μαζί με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ. Εκεί τον «ανακαλύπτει» ο διάσημος γενετιστής Τ. Μόργκαν, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει τα πορίσματα της διδακτορικής διατριβής του Παπανικολάου σε έργο του.

Με μεσολάβηση του Μόργκαν, ο Παπανικολάου προσλαμβάνεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Από εκεί δεν αργεί να βρεθεί στο ανατομικό εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Κορνέλ, όπου επιδίδεται απερίσπαστος πλέον στην έρευνά του.

Το 1917 μελετά το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχετίζει τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων. Τα επόμενα χρόνια η έρευνά του επεκτείνεται και το 1928 έκανε την πρώτη του ανακοίνωση με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου».

Παρά την αρχική δυσπιστία της ιατρικής κοινότητας των ΗΠΑ, ο Παπανικολάου ήταν σίγουρος για την αξία της μεθόδου του για την κυτταρολογική διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη συνέχεια. Το 1961, ο γιατρός εγκαθίσταται μόνιμα στο Μαϊάμι, όπου αναλαμβάνει την οργάνωση του εκεί Καρκινολογικού Ινστιτούτου. Μετά το θάνατό του, μάλιστα, το Ινστιτούτο πήρε το όνομά του.

Ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας προτάθηκε δύο φορές για το Νόμπελ Ιατρικής, χωρίς ωστόσο να το κερδίσει ποτέ. Του απονεμήθηκαν ωστόσο πολλά αμερικανικά ιατρικά βραβεία, ενώ μεταθανάτια κέρδισε το βραβείο του ΟΗΕ. Εξάλλου, το 1932 έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 1949 έγινε επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επισφράγιση του έργου του Παπανικολάου ήρθε με την έκδοση του «Άτλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας», το 1954. Σήμερα, το «τεστ Παπ» χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας, αλλά και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια