default-image

Έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ ο χιονιάς του Ιανουαρίου 2017

Κρήτη
Έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ ο χιονιάς του Ιανουαρίου 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιανουάριος του 2017 όχι απλά ήταν ο πιο ψυχρός της 35ετίας για την Κρήτη και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά κατέστησε την ήπειρό μας τη μοναδική σχεδόν περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη, μαζί με μέρος της βόρειας Αφρικής και κάποιες άλλες "κουκκίδες" στο χάρτη, που έγινε η εξαίρεση στο γενικό κανόνα, ο οποίος ήταν ένας ακόμα θερμός μήνας για ρεκόρ στον κόσμο.

Τόσο που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, η ΝΑSΑ, κατέταξε τον πρώτο μήνα της χρονιάς ως τον τρίτο θερμότερο Ιανουάριο από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία εδώ και σχεδόν ενάμιση αιώνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και αφορούν στα μηνιαία στοιχεία, οι ανωμαλίες στις θερμοκρασίες, που "σπάνε" το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, συνεχίστηκαν σε πλανητικό επίπεδο και τον Ιανουάριο του 2017, κάνοντας με τον τρόπο αυτό "ποδαρικό" σε μια εξαιρετικά, όπως όλα δείχνουν, δύσκολη και περίεργη χρονιά, καθώς τα ανησυχητικά αυτά συμπεράσματα συνοδεύονται από την επισήμανση και άλλων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων για τη δραματική μείωση των αιώνιων πάγων σε Αρκτική και Ανταρκτική, αλλά και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Άλλωστε, οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2017 στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και κυρίως στην Αρκτική και είναι ορατές στον παγκόσμιο χάρτη, αυξημένες έως και 4-5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1951-1980, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη διαφορά που έκανε η Ευρώπη, βιώνοντας τον πιο ψυχρό χειμώνα της 35ετίας.

Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η "Νέα Κρήτη", η αιτία αυτής της ανωμαλίας είναι το σχεδόν καλοκαίρι για τα δεδομένα της Σκανδιναβίας μέσα στο Γενάρη, με την αυξημένη θερμοκρασία να προκαλεί πρόωρες και έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή της Ρωσίας, με αποτέλεσμα τα βόρεια ρεύματα να κατεβάσουν τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες τους στην περιοχή της Μεσογείου, παγώνοντάς μας.

Αντίστοιχη βεβαίως ήταν η εικόνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Αρκτική, ακόμα και τη Σιβηρία, τον Καναδά και τη βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, σε παγκόσμια κλίμακα η θερμοκρασία του Ιανουαρίου του 2017 ήταν κατά 0,20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από το θερμότερο Ιανουάριο όλων των εποχών (από τότε που υπάρχουν στοιχεία), εκείνον του 2016, αλλά ταυτόχρονα κατά 0,92 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο για το μήνα σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1951-1980.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ολόκληρη την Ανταρκτική (εξού και τμήματά της εικονίζονται στο χάρτη με γκρι χρώμα), καθώς δεν έχει γίνει ακόμη επεξεργασία των δεδομένων.

Εντούτοις, το γεγονός ότι καταγράφεται και εκεί μείωση-ρεκόρ των πάγων υποδηλώνει αύξηση της θερμοκρασίας.

Έτσι ο Ιανουάριος του 2017 περνά στην ιστορία ως ο τρίτος πιο θερμός εδώ και 137 χρόνια, όσο δηλαδή υπάρχουν αρχεία.

Ο πρώτος ήταν ο Ιανουάριος του 2016, που έσπασε όλα τα ρεκόρ, με υψηλότερη παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,12 βαθμούς Κελσίου, και δεύτερος στα χρονικά ο Ιανουάριος του 2007, με τη θερμοκρασία αυξημένη κατά 0,96 βαθμούς Κελσίου, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Goddard από 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και σταθμούς που μετρούν τη θερμοκρασία της θάλασσας, όπως και ερευνητικές εγκαταστάσεις στους πόλους.

Η Ευρώπη και φυσικά η Κρήτη μοιάζουν με μια παράταιρη ψυχρή νησίδα γαλάζιου μέσα σε ένα θερμό πλανήτη, καθώς, εξαιτίας ακριβώς της καιρικής ανωμαλίας στη Σκανδιναβία, "έσπασαν" τα ρεκόρ 35 ολόκληρων χρόνων για Γενάρη.

Έτσι, ο πρώτος μήνας του 2017 - πάντα σε σχέση με την προαναφερόμενη περίοδο 1981-2010 - "είδε" τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη αυξημένες κατά ένα χιλιοστό τη μέρα, ενώ τη θερμοκρασία χαμηλότερη κατά δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News