Ειδήσεις

"Χωρίς προστασία η πρώτη κατοικία"

Απροστάτευτη είναι η πρώτη κατοικία των Ελλήνων δανειοληπτών ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Απροστάτευτη είναι η πρώτη κατοικία των Ελλήνων δανειοληπτών ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αυτό γνωστοποιεί, μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στην Κομισιόν, ο Κρητικός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος προτείνει μάλιστα σχέδιο νόμου με τον οποίο οι δανειολήπτες θα μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια τους στην τιμή που τα πωλούν οι τράπεζες στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης του Μ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου - μεταξύ άλλων - επισημαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους Έλληνες οφειλέτες, «μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών αδυνατεί πλέον, λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας, να ικανοποιήσει τις οφειλές του και προς το Δημόσιο και προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η ελληνική κυβέρνηση με το Νόμο 4389/2016 αποφάσισε την πώληση των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τα τραπεζικά και πιστωτικά ιδρύματα σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Στον αντίστοιχο νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2015 υπάρχει η πρόνοια να δίνεται η δυνατότητα του δικαιώματος πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στο δανειολήπτη ή άτομο που θα υποδείξει ο ίδιος, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις πώλησης στις εταιρείες διαχείρισης.

Στο Νόμο 4389/2016 δεν έχει, επίσης, ληφθεί καμία πρόνοια προστασίας για τους δανειολήπτες που ζουν στα όρια της φτώχιας ή κάτω από αυτά. Καμία πρόνοια, επίσης, δεν έχει ληφθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας των οφειλετών με χρέη προς Δημόσιο, πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών».

Σημειώνεται ότι οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας είχαν ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 με διαδοχικές παρατάσεις νόμων, ενώ τέθηκαν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά την τελευταία παράταση.

Εντούτοις, στα τέλη του ερχόμενου Μάρτη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν πιλοτικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με το νέο σύστημα οι πλειστηριασμοί (αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.) θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.).

Με αφορμή την εν λόγω εξέλιξη, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ρωτά την Κομισιόν εάν η μη προστασία της πρώτης κατοικίας με τα κριτήρια που είχαν τεθεί μέχρι το τέλος του 2014 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, αλλά και για το τι μορφής πρόνοια πρέπει να υπάρξει για τους οφειλέτες που ζουν στα όρια (ή κάτω από αυτά) της φτώχιας.

Η πρόταση του ευρωβουλευτή

Ωστόσο, ο κ. Κεφαλογιάννης προχωρά ένα βήμα παρακάτω, καταθέτοντας το δικό του σχέδιο νόμου για το "καυτό" ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Αναλυτικά η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Κομισιόν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Πριν από την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών του διευκολύνσεων, πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα:

Α) Είτε κοινοποιεί την πρόθεσή του να πωλήσει ή να διαθέσει το όλον ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεών του. Νοείται ότι η εν λόγω κοινοποίηση από το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα γίνεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε τρεις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Νοείται περαιτέρω ότι οι δανειολήπτες και οι εγγυητές τους ή πρόσωπο που θα υποδείξουν αυτοί δύνανται, εντός περιόδου σαράντα πέντε (45) ημερών, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης.

Β) Είτε καλεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη και τους εγγυητές του όπως εντός χρονικής περιόδου σαράντα πέντε (45) ημερών υποβάλουν πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης.

Νοείται ότι η εν λόγω ειδοποίηση κοινοποιείται από το πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα ή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων με επιστολή προς το δανειολήπτη και τους εγγυητές αυτού.

Νοείται περαιτέρω ότι ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να υποβάλει πρόταση εξαγοράς της υπό πώληση πιστωτικής του διευκόλυνσης. Νοείται έτι περαιτέρω ότι η πρόταση για εξαγορά της υπό πώληση πιστωτικής διευκόλυνσης υποβάλλεται μόνο μία φορά από το δανειολήπτη και σε περίπτωση που εντός της χρονικής περιόδου των 45 ημερών δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση, τότε τεκμαίρεται ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια