default-image

«Ναι» στο ιχθυοτροφείο στη Σητεία

Κρήτη
«Ναι» στο ιχθυοτροφείο στη Σητεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ναι" υπό όρους για την επένδυση ιχθυοκαλλιέργειας στη Σητεία είπε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που την ίδια ώρα ανέβαλε για επόμενη συνεδρίαση τη λήψη απόφασης για την επένδυση με τη μονάδα βιοαερίου στην ευρύτερη περιοχή της Λοφούπολης στο Ηράκλειο.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συνεδρίασε χθες το πρωί στην Περιφέρεια, με πλούσια ατζέντα. Από το "μικροσκόπιο" πέρασαν μια σειρά Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για προωθούμενες επενδύσεις, όπως και για προωθούμενες οδικές παρεμβάσεις.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Περιβάλλοντος κλήθηκε να αποφανθεί επί των περιβαλλοντικών όρων νέου ιχθυοτροφείου, που προωθείται στην περιοχή Λιόπετρο του δήμου Σητείας.

Η επένδυση αφορά στην ίδρυση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων στη θέση "Λιόπετρο" δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, ιδιοκτησίας της εταιρείας "Γκέτσης Βασίλειος Α.Ε., Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων Α.Ε.".

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η προωθούμενη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας προβλέπεται να αναπτυχθεί σε μια μισθωμένη περιοχή περί τα 40 στρέμματα, στη θέση "Λιόπετρο" του δήμου Σητείας.

Η μονάδα θα έχει ετήσια δυναμικότητα 585 τόνους θαλάσσιων μεσογειακών ψαριών και οι εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν θα περιλαμβάνουν 12 παραγωγικούς κυκλικούς κλωβούς παραγωγής, 6 μεγαλύτερους κλωβούς και ακόμη 9 κλωβούς διαχείρισης και μια πλωτή εξέδρα με οικίσκο. Οι κλωβοί και οι πλωτές εγκαταστάσεις προβλέπεται να καταλαμβάνουν μια επιφάνεια 13 στρεμμάτων.

Στις τεχνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, η Επιτροπή Περιβάλλοντος διαπίστωσε πως η επένδυση έχει κάποια επιμέρους ζητήματα, που όμως δεν εγείρουν ζήτημα αρνητικής στάσης. Ιδίως με βάση το ότι ήδη η πλευρά του επενδυτή μεριμνά για να κάνει πράξη παρατηρήσεις και υποδείξεις των υπηρεσιών.

Το βασικό ζήτημα που διαπιστώθηκε, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι ότι δεν ορίζονται χερσαίες εγκαταστάσεις.

«Υπάρχει μόνο ο θαλάσσιος χώρος, εκεί όπου θα είναι η πλωτή εξέδρα. Παράλληλα για το τάισμα των ψαριών προβλέπεται η μεταφορά τροφής από αρκετά μακρινή απόσταση, δηλαδή από το λιμάνι της Σητείας και από το Μόχλο.

»Είναι ασυνήθιστο το να μεταφέρεται η τροφή από αρκετά χιλιόμετρα μακριά και μάλιστα ακτοπλοϊκώς. Όμως υπάρχει και μια εξήγηση. Η περιοχή είναι απόμερη, δεν υπάρχουν δρόμοι και εύκολη πρόσβαση. Η υπηρεσία κι εμείς ως Επιτροπή βάζουμε την παρατήρηση της ανάγκης για χερσαίες εγκαταστάσεις.

»Ο επενδυτής συμφωνεί και ήδη, όπως έχουμε μάθει, έχει μεριμνήσει, προχωρώντας στην εξαγορά έκτασης για να δημιουργηθούν χερσαίες εγκαταστάσεις.

»Γενικώς υπάρχουν κάποια ζητήματα που απορρέουν από το γεγονός ότι ο επενδυτής βιάζεται, αλλά φαίνεται πως έχει τη διάθεση να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Γι' αυτό και αποφανθήκαμε θετικά, με τους όρους τους οποίους βάζει η υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Καλογερής.

«Ναι» και από Δ. Σητείας

Τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, για την προωθούμενη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας είχαν αποφανθεί τόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σητείας όσο και η Τοπική Κοινότητα Χαμεζίου, στα γεωγραφικά όρια της οποίας οριοθείται η επένδυση.

«Τόσο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου όσο και η Τοπική Κοινότητα αποφάνθηκαν θετικά, θέτοντας κάποιους όρους. Ενδεικτικά να πούμε ότι η Τοπική Κοινότητα Χαμεζίου θέτει ως προϋπόθεση το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο ιχθυοτροφείο να είναι από την περιοχή.

»Επίσης ζητούν οι δρόμοι που θα διανοιχθούν από την εταιρεία να είναι ανοιχτοί σε χρήση για τον κόσμο. Είναι απλοί οι όροι αυτοί και το βασικό είναι ότι η μονάδα θα γίνει σε ένα απόμερο έτσι λιμανάκι.

»Δεν υπάρχει κοντά ούτε οικιστική ούτε τουριστική-επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, όχληση, γι' αυτό και δεν είναι ενάντιοι οι κάτοικοι του Χαμεζίου», επισήμανε ο κ. Πατεράκης.

Αναβολή για τη μονάδα βιοαερίου

Μια έτερη, σημαντική προωθούμενη επένδυση, που ήταν να περάσει χθες από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφορά σε μια ακόμη μονάδα βιοαερίου. Η Επιτροπή κλήθηκε να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη "Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου, με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ισχύος 500 kwel", στη θέση "Μετόχι Βραδυάρι" του δήμου Ηρακλείου, της εταιρείας "D.S. Φωτοβολταϊκό Πάρκο ΕΠΕ", σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 3985/28-11-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η αίτηση για τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας βιοαερίου στην περιοχή της Φοινικιάς κατατέθηκε το 2014, ενώ η προβλεπόμενη παραγόμενη ισχύς είναι 500 κιλοβατώρες.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Καλογερής, η Επιτροπή διαπίστωσε πως υπάρχουν ελλείψεις, προβληματικά σημεία και κενά στην περιβαλλοντική μελέτη. Υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός από τα μέλη της Επιτροπής και τελικά αποφασίστηκε η λύση της αναβολής. Η γνωμοδότηση δηλαδή επί της ΜΠΕ της μονάδας βιοαερίου παραπέμφθηκε για άλλη συνεδρίαση...

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί της περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά στο έργο "Διαμόρφωση ισόπεδων κυκλικών κόμβων και βελτίωση του οδικού τμήματος από κόμβο προς Χορδάκι, μέχρι την είσοδο του αερολιμένα Χανίων, της αριθ. 94 Ε.Ο. Χανίων-Αεροδρομίου του τριτεύοντος εθνικού οδικού δικτύου".

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News