default-image

Σταματάκης: Ο κορυφαίος επιστήμονας διαπρέπει στο εξωτερικό

Κρήτη
Σταματάκης: Ο κορυφαίος επιστήμονας διαπρέπει στο εξωτερικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Εμμανουήλ (Μάνος) Σταματάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και επίτιμος ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου.

Ηγείται ενός επιδημιολογικού και επεμβατικού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο διερευνά το πως ο τρόπος ζωής και οι συμπεριφορές επηρεάζουν την καρδιομεταβολική υγεία, την ψυχική ευεξία και τον κίνδυνο θνησιμότητας και πώς το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον επηρεάζει αυτές τις συμπεριφορές υγείας αλλά και ποιες επιπτώσεις έχει.

 Παράλληλα, ηγείται του προγράμματος του Charles Perkins Centre του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, για την σωματική άσκηση και την καθιστική συμπεριφορά.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1995 στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του στην Άσκηση και Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1998 και 2002 αντίστοιχα με τη διδακτορική εργασία «Έρευνα σε βάθος της σωματικής δραστηριότητας σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους χρησιμοποιώντας αντικειμενικές και αυτό-αναφερόμενες μεθοδολογίες».

Από τον Απρίλιο του 2002 έως και τον Ιούνιο του 2015, υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο κέντρο Υγείας και Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνου και από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ορίστηκε επικεφαλής του ακαδημαϊκού προγράμματος της Έρευνας Υγείας για την Αγγλία. Στη συνέχεια έγινε ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας.

Τον Οκτώβριο του 2007, ο Μ. Σταματάκης ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στη φυσική δραστηριότητα και πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνου. Διατήρησε αυτή τη θέση έως και τον Δεκέμβριο του 2010.

Στη συνέχεια ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας Population Health Domain Physical Activity Research Group και τον Φεβρουάριο του 2011 υπήρξε και ερευνητής για τη καθιστική συμπεριφορά και καρδιομεταβολική υγεία.

Το 2013 ορίστηκε ως κύριος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ για ένα έτος και τη περίοδο 2014 - 2015, ορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Από το 2014 έχει τη θέση του επίτιμου Λέκτορα στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και από το 2016 έχει οριστεί ως αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος ερευνητής NHMRC στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο μεταπτυχιακής υποτροφίας το 2007, την υποτροφία εξέλιξης σταδιοδρομίας το 2011 από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας, το βραβείο Ralph S. Paffenbarger Jr. Award το 2009, το βραβείο 2012 Royal College of Psychiatrists (Scotland) Research Prize, το 2012 Endocrine Society's International Award for Publishing Excellence το 2013, το βραβείο Best Observational Study 2015 Award το 2016, καθώς και το Senior Research Fellowship το 2016.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 έρευνες στην άσκηση, τη σωματική δραστηριότητα και την επιδημιολογία σε γνωστά περιοδικά.

ellines.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News