default-image

"Μήπως ζούμε στην πόλη του παραλόγου;"

Κρήτη
"Μήπως ζούμε στην πόλη του παραλόγου;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

του Νίκου Αντωνακάκη

Την ίδια ώρα που οι λειτουργικές ανάγκες, αλλά και οι ανάγκες για αναβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών και υποδομών αυξάνουν όλο και περισσότερο, στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου βλέπουμε να εφαρμόζονται πολιτικές που όχι μόνο δε βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αντιθέτως δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το πώς βλέπουν οι φορείς της πόλης μας την ανάπτυξη, προς όφελος πάντα των πολιτών.

Και εξηγούμαι: Η μείωση από 01/01/2017 των δημοτικών τελών χρήσης ακάλυπτων χώρων, μετά από 7 χρόνια οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και φυσικά και τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής που χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς για τους πελάτες τους, είναι ασφαλώς μια θετική ενέργεια από τη σημερινή δημοτική Αρχή.

Μια ενέργεια που αφενός ήρθε πολύ αργά, και αφετέρου είναι ανεπαρκής, αφού, παρά την κατά 20% μείωση, το ύψος των τελών χρήσης στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένει το υψηλότερο (252,00-20% = 205,60€/τ.μ.), σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τέλη ακάλυπτων χώρων όχι μόνο σε όλες τις πόλεις της χώρας, αλλά και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Είναι, δε, κατά πολύ υψηλότερο από τα τέλη που καταβάλλει ο ίδιος ο Δήμος στις δικές του μισθώσεις για αντίστοιχη χρήση, όπως για παράδειγμα στο αναψυκτήριο "Μαρίνα", όπου για 490 τ.μ. στεγασμένο χώρο και 1.135 τ.μ. υπαίθριο χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καταβάλλει συνολικά 120.000 ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 120.000/ (1.135+490) = 73,8 €/τ.μ., εάν δε συνυπολογιστούν οι χώροι του πάρκινγκ 1.160,00 τ.μ. και της παιδικής χαράς 610,00 τ.μ., που επίσης χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση, το τέλος διαμορφώνεται σε 35,00 €/τ.μ.

Για την παραπάνω ανεπαρκή, όπως προκύπτει, μείωση που αποφασίστηκε από τη σημερινή δημοτική Αρχή, θα περιμέναμε μεγαλύτερη γενναιότητα από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, η οποία, αντί να απολογηθεί γιατί δεν προέβη η ίδια, ως όφειλε, σε κάποια μείωση το διάστημα της μακρόχρονης θητείας της, κατηγόρησε την παρούσα δημοτική Αρχή για την απόφασή της, ισχυριζόμενη μάλιστα αναληθώς ότι η μείωση αυτή θα επιβαρύνει ισόποσα άλλες επιχειρήσεις του Ηρακλείου, αποκρύπτοντας πως αυτό το τέλος είναι ανταποδοτικό και καμία σχέση δεν έχει με τις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη μας.

Μήπως ζούμε στην πόλη του παραλόγου;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News