default-image

"Αλμυρά" κόστη: 250.000 ευρώ το κόστος για την παιδική χαρά!

Κρήτη
"Αλμυρά" κόστη: 250.000 ευρώ το κόστος για την παιδική χαρά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντητα ερωτηματικά και εύλογο προβληματισμό άφησε η συζήτηση τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με φόντο επεμβάσεις τις παιδικές χαρές.

Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για το πολύ μεγάλο κόστος του έργου ανάπλασης του κοινόχρηστου χώρου και της παιδικής χαράς στον Κατσαμπά (250.000 ευρώ ο προϋπολογισμός) δεν αιτιολογήθηκαν επαρκώς από πολιτικής σκοπιάς.

Και λέμε πολιτικής σκοπιάς, διότι προφανώς, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα προωθούμενο έργο μέσα από δημόσιο διαγωνισμό, τα κόστη έχουν τιμολογηθεί κανονικά και καθ' όλα νόμιμα.

Την ίδια ώρα, έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τα πόσες, ποιες παιδικές χαρές και για το τι είδους παρεμβάσεις περιλαμβάνει το έτερο έργο αναβάθμισης παιδικών χαρών (προϋπολογισμού 400.000 ευρώ), μιας και η σχετική εισήγηση - όπως καυτηρίασαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης - δεν περιείχε ούτε καν τις βασικές στοιχειώδεις πληροφορίες!

Για την παιδική χαρά στον Κατσαμπά, που οριοθετείται από την οδό Κανάρη και τη λεωφόρο Ικάρου, δίπλα ακριβώς στο σχολικό συγκρότημα των 13ου και 42ου Δημοτικών Σχολείων, η αλήθεια είναι πως το νούμερο, το κόστος του έργου... ξενίζει!

Εδώ δε μιλάμε για τη δημιουργία νέας παιδικής χαράς ή νέου κοινόχρηστου χώρου, αλλά για μια παρέμβαση αισθητικής-λειτουργικής αναβάθμισης σε ένα υφιστάμενο κοινόχρηστο πάρκο αναψυχής, που δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο. Ως εκ τούτου, το κόστος των 250.000 ευρώ μοιάζει υπερβολικά μεγάλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι ίδιοι οι κάτοικοι στον Κατσαμπά, όσοι έχουν τουλάχιστον πληροφορηθεί για την επικείμενη ανάπλαση, εκφράζουν μεν ικανοποίηση για το έργο που ετοιμάζεται, απορούν δε με το τόσο μεγάλο κόστος.

Ακόμα και εργολάβοι, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η "Ν.Κ.", εξέφρασαν μια σχετική... έκπληξη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα του υπολογισμού του σχετικού προϋπολογισμού.

Από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γιαλιτάκης εξέφρασε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έντονο προβληματισμό και απορίες.

«Εδώ έχουμε ένα μεγάλο προϋπολογισμό, ένα πολύ μεγάλο κόστος, και δεν έχουμε από την άλλη συγκεκριμένα στοιχεία για να έχουμε και μια ακριβή εικόνα. Ασφαλώς και όλοι μας, και εγώ ένα παραπάνω αφού γνωρίζω άριστα την περιοχή, θέλουμε να γίνει το έργο.

»Όμως αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να προσπεράσουμε έτσι απλά ένα τέτοιο κόστος, στα 250.000 ευρώ, για μια τέτοια παρέμβαση, ανακατασκευής δηλαδή, αναμόρφωσης και όχι κατασκευής από την αρχή.

»Η πλατεία εκεί είναι "γερασμένη", αλλά είναι λειτουργική. Καθημερινά υπάρχουν θαμώνες, μικρά παιδιά, γονείς και ηλικιωμένοι. Δεν αντιλέγει κανείς να γίνει το έργο, αλλά τα 250.000 ευρώ μοιάζουν παρά πολλά», υπογράμμισε ο κ. Γιαλιτάκης.

Απαντώντας στο σύμβουλο των "Ανοιχτών Οριζόντων", ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως δεν πρόκειται απλά για μια «παιδική χαρά».

Πρόκειται για ένα χώρο ήπιας άθλησης και αναψυχής 1,8 στρεμμάτων, ο οποίος σε ένα μεγάλο κομμάτι του θα αναπλαστεί άρδην, με ένα εύρος εργασιών που περιλαμβάνει αντικατάσταση κρασπέδου, οργάνων, φυτεύσεις, κιγκλιδώματα, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, νέο φωτισμό κ.τ.λ.

Παράλληλα σημείωσε ότι το τελικό κόστος, βάσει της εργολαβικής έκπτωσης που θα δοθεί και λογικά θα είναι μεγάλη, θα πέσει κατά πολύ, πιθανόν στο μισό.

Ο κ. Γιαλιτάκης δεν έμεινε, όπως είπε, ικανοποιημένος από την απάντηση. Μάλιστα, απηύθυνε αίτημα σε τέτοια θέματα να υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μια παρουσίαση της μελέτης, ώστε να δίνεται σαφής εικόνα στο Σώμα και να τεκμηριώνονται τα δεδομένα των παρεμβάσεων.

"Πυρά" Λυγερού

«Ελλιπή τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις»

Ανάλογες αντιδράσεις για έλλειμμα ενημέρωσης προς το Σώμα, για ελλείπεις εισηγήσεις και για ερωτήσεις που δεν απαντώνται υπήρξαν και για το έτερο θέμα, που αφορά στο προωθούμενο έργο αναβάθμισης και πιστοποίησης παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Εδώ τα πιο σφοδρά "πυρά" εκτοξεύτηκαν από την παράταξη των "Ενεργών Πολιτών".

«Αυτό που γίνεται εδώ είναι ασέβεια προς όλο το Σώμα. Και δυστυχώς γίνεται συστηματικά. Το έχουμε "καταγγείλει" επανειλημμένως, έχουμε διαμαρτυρηθεί τόσες φορές, αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω"...

»Η δημοτική Αρχή συνεχίζει στην ίδια τακτική, να μας φέρνει εισηγήσεις τελείως ελλείπεις και προβληματικές, για να μη πω κάτι πολύ βαρύτερο.

»Μας φέρνετε εδώ ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για αναμόρφωση παιδικών χαρών. Και στην εισήγηση δε λέτε τίποτε ούτε για τα βασικά, τα στοιχειώδη. Δε γράφετε ούτε πόσες ακριβώς παιδικές χαρές αφορά το έργο. Ούτε ποιες είναι οι παιδικές χαρές στις οποίες θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Ούτε τι είδους παρεμβάσεις θα γίνουν.

»Το μόνο που μας ενημερώνετε είναι ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν με βάση τις διαπιστώσεις που καταγράφει ο σχετικός έλεγχος, που ολοκληρώθηκε στις παιδικές χαρές μέσω της TUV Hellas.

»Ε, λοιπόν, ελάτε στη θέση μας. Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει», υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", Ηλίας Λυγερός...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News