default-image

Λότζια: Πρωτοφανής δίωξη εργαζόμενου για συνδικαλισμό;

Κρήτη
Λότζια: Πρωτοφανής δίωξη εργαζόμενου για συνδικαλισμό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συνδικαλιστική δράση του φαίνεται ότι πληρώνει υπάλληλος του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται υπό πειθαρχικό έλεγχο από την υπηρεσία του και υπό συνδικαλιστικό έλεγχο από το γενικό γραμματέα του Δήμου Μανόλη Περαντωνάκη, με τη Νομική Υπηρεσία να καλείται να δώσει τον ορισμό του «συνδικαλιστικού καθήκοντος»!

Η υπόθεση φέρνει στο μυαλό άλλες εποχές και συσχετισμούς, παρά το γεγονός ότι δανειστές και μνημόνια θα "ήθελαν" να έχουν διαλύσει καθετί συνδικαλιστικό στη χώρα! Στο στόχαστρο του Δήμου Ηρακλείου, που είναι ο εργοδότης, βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Ανατολικής Κρήτης Σαράντος Γέμελας, που είναι ο εργαζόμενος συνδικαλιστής, ο οποίος ελέγχεται ως προς το αν παράγει πράγματι συνδικαλιστική δράση τις ημέρες που λαμβάνει συνδικαλιστική άδεια, βάσει του ισχύοντος νόμου, ή απλώς λείπει αδικαιολόγητα από την εργασία του!

Το θέμα έχει προκαλέσει πανελλήνιο σάλο, αφού για το θέμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΜΔΥΔΑΣ έχει ήδη προβεί σε καταγγελίες και ανακοινώσεις, δημοσιοποιώντας το θέμα στο emdydas.gr, ενώ η παράταξη "Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες" ζητά με ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Ηρακλείου να παύσει εδώ και τώρα η πειθαρχική διαδικασία, κάνοντας λόγο ανοιχτά για συνδικαλιστική δίωξη!

Εχθρική στάση

Πρόκειται για μια πρωτοφανώς εχθρική στάση, που υιοθετεί ο Δήμος Ηρακλείου ως προς τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων του! Και όλα αυτά συμβαίνουν σε καιρό παρατεταμένης κρίσης και άλωσης δικαιωμάτων από τους δανειστές, όμως ως τώρα ούτε η τρόικα ούτε οι Θεσμοί έχουν κατορθώσει να καταργήσουν τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο!

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του συγκεκριμένου μηχανικού συνδικαλιστή για την εκτέλεση των δημοσίων έργων ίσως έχουν προκαλέσει τις σε βάρος του αντιδράσεις από τον εργοδότη του, Δήμο Ηρακλείου. Ακόμη και αυτό, ωστόσο, παραμένει ως εικασία.

Η υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας ύστερα από την καταγγελία της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Ανατολικής Κρήτης, ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει βάλει στο στόχαστρο συνδικαλιστή μηχανικό, ελέγχοντας αν οι συνδικαλιστικές άδειές του είναι πραγματικές! Ο συνδικαλιστής, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο μηχανολόγος μηχανικός Σαράντος Γέμελας, ο οποίος είναι πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Α.Κ. και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΕΜΔΥΔΑΣ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος του Δήμου έχει βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχου από την Τεχνική Υπηρεσία, όπου απασχολείται, και τη Νομική Υπηρεσία, που προβαίνει στο θεσμικό παράδοξο να προσπαθεί να δώσει σε έγγραφό της ορισμό για το «τι είναι συνδικαλιστικό καθήκον», ενώ, όπως προκύπτει, υπάρχει και σχετικό έγγραφο από το γενικό γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου Μανόλη Περαντωνάκη, που εμφανίζεται να χειρίζεται πλέον την υπόθεση.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ

Συνδικαλιστική δίωξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγγελία της ΕΜΔΥΔΑΣ κοινοποιείται σε δήμαρχο, αντιδημάρχους, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μηχανικών και φυσικά στην υπηρεσία Τεχνικών Έργων, που ελέγχει το συνδικαλιστή. Μάλιστα, στα σχετικά έγγραφα της καταγγελίας αναφέρεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο συνδικαλιστής Σαράντος Γέμελας καλούνταν σε απολογία από την υπηρεσία του, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου μνημονεύεται έγγραφο αλληλογραφίας με το γ.γ. του Δήμου Μανόλη Περαντωνάκη. Μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου, η Νομική Υπηρεσία είχε αποφανθεί για το τι είναι «συνδικαλιστικό καθήκον».

Το κείμενο της καταγγελίας αναφέρει: «Με τα παραπάνω σχετικά λάβαμε γνώση την έναρξη της φερόμενης ως πειθαρχικής δίωξης του συναδέλφου προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ Α.Κ. και μέλους του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, μηχανολόγου μηχανικού Σαράντου Γέμελα, για "αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων", λόγω συνδικαλιστικών αδειών, οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την υπηρεσία του. Για την έναρξη της διαδικασίας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ως πειθαρχικός προϊστάμενος, επικαλείται το ανωτέρω (2) σχετικό έγγραφο, στο οποίο το νομικό τμήμα του Δήμου Ηρακλείου, καθ' όλα αυθαίρετα, αποφαίνεται τι εστί "συνδικαλιστικό καθήκον" και τι όχι, καθώς και το ανωτέρω (3) σχετικό, με το οποίο ο γ.γ. του Δήμου Ηρακλείου κ. Εμμ. Περαντωνάκης, με εξίσου αυθαίρετο τρόπο, απαιτεί αποδείξεις για τη συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου προέδρου.

Για διευκόλυνσή σας, διευκρινίζουμε ότι η χορήγηση των συνδικαλιστικών αδειών διέπεται από το συνδικαλιστικό νόμο (Ν. 1264/1982, όπως αυτός ισχύει σήμερα) και ουδεμία σχέση έχει με τον κώδικα κατάστασης δημοτικών υπαλλήλων (Ν. 3584/2007). Σύμφωνα με τον ανωτέρω συνδικαλιστικό νόμο, ο αριθμός αλλά και ο τρόπος χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών είναι ξεκάθαρος και ο πρόεδρος της Ένωσής μας έχει κινηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του αυστηρά στο πλαίσιο αυτό.

Από κανένα σημείο του νόμου δεν προκύπτει για τον εργοδότη αρμοδιότητα να κρίνει τι εστί συνδικαλιστικό καθήκον και τι όχι. Αντιθέτως, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14 και την παρ. 1 του άρθρου 23 του ίδιου νόμου, "(...) απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του και σε οποιονδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας επισημαίνουμε ότι ο πρόεδρος της Ένωσής μας και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, συνάδελφος Σαράντος Γέμελας, έχει ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα καθ' όλα νόμιμα, εν αντιθέσει με τις ενέργειες των εκπροσώπων του εργοδότη του (Δήμος Ηρακλείου), οι οποίες, όπως περιγράφονται από τα (1) έως (3) σχετικά έγγραφα, κατατείνουν στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με τρόπο παντελώς αυθαίρετο και ενάντια στις επιταγές του συνδικαλιστικού νόμου. Άλλωστε, τυχόν διαφωνίες σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 17, προφανώς δεν αποφασίζονται από το όποιο όργανο του εργοδότη (γενικός γραμματέας, Νομικό Τμήμα Δήμου κ.λπ.), αλλά από επιτροπές οι οποίες ορίζονται στο αυτό άρθρο του συνδικαλιστικού νόμου.

Σας καλούμε να παύσετε άμεσα τη διαδικασία πειθαρχικής δίωξης του συναδέλφου Σαράντου Γέμελα. Σε αντίθετη περίπτωση, τυχόν συνέχιση της παράνομης αυτής πειθαρχικής δίωξης θα θεωρηθεί από την πλευρά μας (όπως άλλωστε προκύπτει αβίαστα από τις διατάξεις του νόμου), ως παράνομη δίωξη συνδικαλιστικής δράσης από το Δήμο Ηρακλείου και τους εντολοδόχους του και ως τέτοια θα βρει απέναντί της σύσσωμο το σώμα των διπλωματούχων μηχανικών στην ανατολική Κρήτη, αλλά και πανελληνίως, καθώς και το σύνολο του τεχνικού κόσμου, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από συλλόγους και επιμελητήρια».

"ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ"

Ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης ζητά ο Λυγερός

Στο μεταξύ, η παράταξη "Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες" του Δήμου Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, αναφέροντας ότι πρόκειται για «δίωξη συνδικαλιστικής δράσης του προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ Α.Κ.».

Στην επιστολή αναφέρεται: «Κύριε δήμαρχε, με οργή πληροφορηθήκαμε την κλήση σε απολογία του προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Κρήτης, ουσιαστικά για τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα.

Ο πειθαρχικός έλεγχος που στηρίζεται σε έγγραφα της Νομικής Υπηρεσίας και του γραμματέα του Δήμου καταπατά βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σας καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην ανάκληση της πειθαρχικής διαδικασίας, σεβόμενοι τόσο το νομικό πλαίσιο, όσο και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Συμβουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News