default-image

1943: Το Ολοκαύτωμα του Δομένικου

1943: Το Ολοκαύτωμα του Δομένικου

Στην ελληνική κοινωνία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι - σε αντίθεση με τους Γερμανούς στρατιώτες - οι Ιταλοί κατακτητές δεν προέβησαν σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων Ελλήνων και γενικότερα ότι δεν ήταν το ίδιοι σκληροί και αδίστακτοι σε σχέση με τους άνδρες της Βέρμαχτ.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι αλήθεια: Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Φεβρουαρίου του 1943 όταν οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις εκτελούν 150 αθώους κατοίκους του χωριού Δομένικο στη Λάρισα, ως αντίποινα για το θάνατο εννέα Ιταλών από αντάρτες του ΕΛ.ΑΣ.

Τον Φλεβάρη του '43, τμήματα ανταρτών έστησαν ενέδρα σε ιταλική φάλαγγα που κατευθυνόταν προς την Ελασσόνα. Από την ανταλλαγή των πυρών σκοτώθηκαν εννέα Ιταλοί, ενώ οι αντάρτες είχαν μόνο δύο τραυματίες.

Ως αντίποινα στην αντιστασιακή αυτή ενέργεια, εκτός από την εξόντωση των 150 κατοίκων του Δομένικου, το θεσσαλικό χωριό πυρπολήθηκε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σήμερα, τα γεγονότα εκείνης της ημέρας μνημονεύονται και ως το «Ολοκαύτωμα του Δομένικου».

Βίος και Πολιτεία του Άγγελου Τερζάκη

Εκατό δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που γεννιέται στο Ναύπλιο ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας, Άγγελος Τερζάκης. Εντάσσεται στη γενιά του '30, η οποία έφερε αέρα ανανέωσης στην ελληνική πεζογραφία. Στα πιο γνωστά του έργα συμπεριλαμβάνονται η «Πριγκίπισσα Ιζαμπώ» και η «Μενεξεδένια Πολιτεία».  

Το 1958, ο Τερζάκης συγγράφει μαζί με τους Καραγάτση, Βενέζη και Μυριβήλη το περίφημο "Μυθιστόρημα των 4", το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα "Ακρόπολις". Εξάλλου, ο Τερζάκης ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με τον κινηματογράφο, έχοντας σκηνοθετήσει την ταινία "Νυχτερινή Περιπέτεια" που ήταν κινηματογραφική μεταφορά της "Μενεξεδένιας Πολιτείας".

Ο Άγγελος Τερζάκης συνεργάστηκε επίσης για χρόνια με τις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Το Βήμα", ενώ το 1974 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στις 3 Αυγούστου του 1979, σε ηλικία 72 ετών.

Η σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 18 χρόνια, οι τουρκικές Αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στις αρχές του Φλεβάρη του 1999, ο Κούρδος ηγέτης βρισκόταν, έπειτα από εβδομάδες περιπλανήσεων σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, στην Κένυα. Εκεί, ο Οτσαλάν παρέμεινε κρυμμένος στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη, συνοδευόμενος από Έλληνα αξιωματούχο της ΕΥΠ.

Η Τουρκία καλεί τις κυβερνήσεις των ευρωπαίκών χωρών να μην δεχτούν στην επικράτειά τους τον Οτσαλάν και ο τελευταίος αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Τελικά, κάτω από άγνωστες μέχρι και σήμερα συνθήκες, ο Οτσαλάν συλλαμβάνεται τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου στην ελληνική πρεσβεία της Κένυα.

Παρά τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν Κούρδοι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο Οτσαλάν οδηγείται σιδηροδέσμιος στις φυλακές του Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Μέχρι σήμερα ο Κούρδος ηγέτης παραμένει ο μοναδικός κρατούμενος των εκεί φυλακών υψίστης ασφαλείας στη νησίδα Ιμραλί, έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News