Ειδήσεις

Ποια είναι η καλύτερη πόλη για να ζουν φοιτητές;

Το Μόντρεαλ κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των καλύτερων πόλεων για φοιτητές στον κόσμο, εκθρονίζοντας το Παρίσι, το οποίο ερχόταν πρώτο για τέσσερα χρόνια.

Το Μόντρεαλ κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη των καλύτερων πόλεων για φοιτητές στον κόσμο, εκθρονίζοντας το Παρίσι, το οποίο ερχόταν πρώτο για τέσσερα χρόνια.

Η κατάληψη της πρώτης θέσης στην κατάταξη αυτή των QS Best Student Cities, παρακλάδι της ετήσιας κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως QS World University Rankings, μπορεί να σημαίνει ότι η καναδική αυτή πόλη ενδέχεται να αποσπάσει ένα ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την πολυτελή αυτή διεθνή αγορά των πανεπιστημιακών σπουδών, ιδιαίτερα μάλιστα αν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με αλλαγές στους κανόνες εγγραφής που μπορεί να επιφέρει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το BBC.

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι η πόλη αυτή του Καναδά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προσφέρει πτυχία σε δύο μεγάλες διεθνείς γλώσσες, καθώς διαθέτει αγγλόφωνα πανεπιστήμια, όπως το McGill University ή γαλλόφωνα, όπως το Universite du Quebec a Montreal.

Η κατάταξη αυτή γίνεται βάσει μιας σειράς κριτηρίων, μεταξύ των οποίων η ποιότητα των πανεπιστημίων, οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν για τους φοιτητές, οι προσιτές τιμές, το πόσο ελκυστική είναι μια πόλη για τους φοιτητές, η πρόσβαση σε εργοδότες, η διεθνής φύση της πόλης και τα επίπεδα της ανεκτικότητας, της ρύπανσης και της ασφάλειας σε αυτήν.

Για να μπει στον κατάλογο αυτόν μια πόλη πρέπει ο πληθυσμός της να ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 και να έχει τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια που βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων World University Rankings.

Ο Καναδάς φαίνεται ότι βρίσκεται ψηλά όσον αφορά το πόσο ελκυστικό είναι ένα μέρος για τους φοιτητές, με το Μόντρεάλ του να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης QS Best Student Cities, το Βανκούβερ στην 10η και το Τορόντο στην 11η, ενώ όπως προβλέπει ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής της QS Intelligence Unit που φτιάχνει τον κατάλογο αυτόν: "Ο Καναδάς θα γίνει ένας μεγάλος παίκτης" στην αγορά των πανεπιστημιακών σπουδών.

Εκπρόσωπος του δήμου του Μόντρεαλ δήλωσε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση στους φοιτητές που υποδέχεται η πόλη από όλον τον κόσμο --με μεγάλη άνοδο να παρουσιάζουν οι αριθμοί των φοιτητών από την Κίνα, την Ινδία, τη Γαλλία και το Ιράν.

Η γαλλική πρωτεύουσα από την άλλη φαίνεται ότι έχασε την πρώτη θέση και βρέθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια στη δεύτερη λόγω του κόστους και μιας απώλειας της ελκυστικότητάς της, όπως και ασφάλειας.

Ωστόσο ο Σόουτερ αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει μια σύνδεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σημειώνοντας ότι οι φοιτητές δείχνουν να είναι της άποψης ότι δεν υπάρχουν πόλεις με "μηδενικό κίνδυνο".

Τέλος στην τρίτη θέση της κατάταξης των καλύτερων πόλεων για φοιτητές βρέθηκε τώρα το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε σε αυτήν από την πέμπτη που κατείχε προηγουμένως, παρά μια πτώση της τάξης του 7% που διαπιστώνεται ήδη στις αιτήσεις που γίνονται σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από φοιτητές της ΕΕ και τις ανησυχίες που εκφράζουν οι ιθύνοντές τους ότι μια από τις συνέπειες του Brexit θα είναι η Βρετανία να φαντάζει λιγότερο φιλόξενη για τους φοιτητές από άλλες χώρες.

QS Best Student Cities 2017 (Οι καλύτερες πόλεις για το 2017)

1. Μόντρεαλ

2. Παρίσι

3. Λονδίνο

4. Σεούλ

5. Μελβούρνη

6. Βερολίνο

7. Τόκιο

8. Βοστώνη

9. Μόναχο

10. Βανκούβερ

11. Χονγκ Κονγκ, Τορόντο

13. Σίδνεϊ

14. Σιγκαπούρη

15. Ζυρίχη

16. Βιέννη

17. Κιότο, Οζάκα, Κόμπε

18. Eδιμβούργο

19. Nέα Υόρκη

20. Μπρισμπέϊν

21. Tαϊπέι

22. Κανμπέρα

23. Βαρκελώνη

24. Mάντσεστερ

25. Σανγκάη

(πηγές: BBC, QS Best Student Cities)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια