default-image

ΕΑΣΗ: Ξαναστέκεται στα πόδια της -σωσίβιο η Τράπεζα Πειραιώς

Κρήτη
ΕΑΣΗ: Ξαναστέκεται στα πόδια της -σωσίβιο η Τράπεζα Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγαλύτερη αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση, που εκπροσωπεί πάνω από τριάντα χιλιάδες αγρότες του Ηρακλείου, βγαίνει από τη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν, με σωσίβιο τη μελέτη βιωσιμότητας της Τράπεζας Πειραιώς.

 Η μελέτη εγκρίθηκε από το πιστωτικό ίδρυμα στις αρχές Ιανουαρίου και έρχεται να βοηθήσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να απαλλαγεί από το "βρόγχο" που την έπνιγε, δηλαδή την ανάγκη εξόφλησης των υπέρογκων χρεών της, καθώς αφήνει ως ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα 20 χρόνια.

 Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της οργάνωσης, που θα κληθεί να εγκρίνει την ομόφωνα θετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποδέχεται στο σύνολό της την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, ώστε να βγει η ΕΑΣΗ από τη σημερινή δραματική κατάσταση, προς όφελος, κυρίως, των παραγωγών της δύναμής της!

Όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, η τιτάνια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τις διοικήσεις του 2012 και μετά ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, οπότε και έπεσαν και οι τελευταίες υπογραφές για να κατατεθεί η μελέτη βιωσιμότητας στα αρμόδια όργανα της Ένωσης και να συμφωνήσει με αυτή και η πλευρά της οργάνωσης.

«Η ΕΑΣΗ θα είχε πάει σε εκκαθάριση από το 2012. Αλλά αυτή την "εύκολη λύση" εμείς δεν την ακολουθήσαμε. Και προτιμήσαμε να δώσουμε τη μάχη για να σωθεί η Ένωση», τονίζει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, αποκαλύπτοντας την έγκριση της σημαντικής αυτής μελέτης.

«Η μελέτη αναφέρει λεπτομέρειες, όρους και προϋποθέσεις που στις 24 του μήνα θα τεθούν υπό την έγκριση της γενικής συνέλευσης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος, πλέον, σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση. Το Δ.Σ. ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση της τράπεζας και την πάμε και με θετική εισήγηση στη γενική συνέλευση, σε ό,τι αναφέρει η μελέτη», δηλώνει κατηγορηματικά στη "Νέα Κρήτη" ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Αβεβαιότητα τέλος»

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάποιου που όλα αυτά τα χρόνια ζει την κατάσταση της Ένωσης Ηρακλείου, σύμφωνα με το συνεταιριστή, είναι ένα: «Η αβεβαιότητα για την επιβίωση της Ένωσης Ηρακλείου τώρα έλαβε τέλος. Τελειώνει και η ανασφάλεια που επικρατούσε. Δίδεται η δυνατότητα, μέσα από τη λειτουργία της οργάνωσης, να μπορέσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να αποπληρώσει την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και να αποπληρώσει αμέσως το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, πάσης φύσεως οφειλή, είτε είναι σε φυσικά, είτε είναι σε νομικά πρόσωπα», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της οργάνωσης.

«Η Ένωση Ηρακλείου φαίνεται να πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι παραμένει όρθια, ανοιχτή και λειτουργική», προσθέτει ο συνεταιριστής.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας για το περιεχόμενο της συμφωνίας (η οποία και θα ζητηθεί από το Δ.Σ. να επικυρωθεί πλήρως από τη γενική συνέλευση της ΕΑΣΗ), ο κ. Στρατάκης δήλωσε ότι το συνολικό χρέος προς την Τράπεζα Πειραιώς φτάνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Απομένουν και άλλα περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ, που είναι προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου και του ΙΚΑ. Στους τρίτους ανήκουν, βέβαια, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι εργαζόμενοι.

Και ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι, αφού δοθεί το "πράσινο φως" των μετόχων της ΕΑΣΗ, η πρώτη προτεραιότητα της αποπληρωμής χρεών θα είναι προς το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ.

Και, βέβαια, θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς και της αναχρηματοδότησης της ΕΑΣΗ, για να ενεργοποιήσει πλήρως τις δυνάμεις της.

«Έτσι θα μπορέσει σύντομα να αποκτήσει πλέον και η Ένωση Ηρακλείου κάτι το οποίο δεν ξέρω τι είναι, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, για να μπορέσει να προχωρήσει σε ανάπτυξη», επισημαίνει ο κ. Στρατάκης.

«Μέσα από την προσπάθεια αυτή θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της αγροτιάς. Γιατί έχουμε πει πολλές φορές ότι, χωρίς την επιβίωση της Ένωσης Ηρακλείου, καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων δεν μπορεί να υπάρχει», λέει ο Ανδρέας Στρατάκης, ενώ αισθάνεται την ανάγκη στο σημείο αυτό, μέσω της εφημερίδας μας, να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που βοήθησαν στην κατεύθυνση της σημερινής συμφωνίας.

«Νιώθουμε ανάμικτα συναισθήματα. Είναι τεράστιας επιτυχίας το αποτέλεσμα αυτό. Είναι μεγάλη ιστορία η Ένωση Ηρακλείου να βρίσκεται ανοιχτή, να είναι λειτουργική, για να μπορέσει να λύσει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα αλλά και που θα έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με το συνεταιριστή.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων απολύσεων εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ διευκρινίζει ότι, «αν απαιτηθούν νέες απολύσεις, αυτό θα φανεί κατά την υλοποίηση της μελέτης. Εμείς δε θέλουμε κάτι τέτοιο. Αλλά μέσα από την υλοποίηση της μελέτης μπορεί και να υπάρξουν ανάγκες για νέες προσλήψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της μεγάλης προσπάθειας που ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε για τα επόμενα 20 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Ωστόσο, η διοίκηση έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους για την ανάγκη αναπροσαρμογής των μισθών σε επίπεδα χαμηλότερα από τα σημερινά. «Σε καμία περίπτωση, όμως, δε μιλάμε για μισθούς σκλαβιάς», όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Στρατάκης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

«Δεσμευόμαστε προς τους παραγωγούς»

Στο ερώτημα της "Ν.Κ." αν μέσα από τη μελέτη βιωσιμότητας συντρέχουν κάποιοι λόγοι ανησυχίας για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Ηρακλείου και ιδιαίτερα για τις παραγωγικές της μονάδες, η απάντηση του Ανδρέα Στρατάκη είναι κατηγορηματική: «Η μελέτη βιωσιμότητας διασφαλίζει προς τους παραγωγούς ότι το σύνολο των παραγωγικών μονάδων της οργάνωσης, οι οποίες είτε δε λειτουργούν αυτή τη στιγμή είτε υπολειτουργούν, θα τεθεί σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας. Αλλά ταυτόχρονα προβλέπει και την περαιτέρω ενίσχυση των μονάδων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων που διαθέτει η Ένωση, και τα οποία θα ανοίξουν τα φτερά τους»!

Μέσα από τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, η ΕΑΣΗ θα μπορεί να παίρνει τα προϊόντα των παραγωγών και να τους πληρώνει αμέσως, ενώ θα μπορεί να καλύπτει με πολύ χαμηλό κόστος τις ανάγκες των παραγωγών σε πάσης φύσεως γεωργικά εφόδια. Όλα αυτά θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, σιγά και σταθερά.

«Η μελέτη προβλέπει τα πάντα, αλλά λεπτομέρειες θα δώσουμε στη δημοσιότητα στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης», όπως καταλήγει ο Ανδρέας Στρατάκης, στέλνοντας και το εξής μήνυμα: «Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, που δεν ανήκουν στη δύναμη της οργάνωσής μας, να συστρατευτούν μέσα από την Ένωση Ηρακλείου, προς όφελος του συνεταιριστικού κινήματος και των ίδιων των παραγωγών μας. Οι διασπαστικές κινήσεις δεν ωφέλησαν ποτέ κανένα». Τέλος, όταν ρωτήσαμε αν υπονοεί κάποιους συνεταιρισμούς που έχουν ακολουθήσει το δικό τους δρόμο, αρνήθηκε σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις...

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

* Η ΕΑΣΗ εκπροσωπεί 102 Συνεταιρισμούς, που έχουν συνολικά πάνω από 30.000 μέλη

* Ο ετήσιος τζίρος της ΕΑΣΗ κυμαίνεται από 7 έως 10 εκατομμύρια ευρώ

* Χρέη προς Τράπεζα Πειραιώς: 75 εκατομμύρια ευρώ

* Χρέη προς τρίτους (Δημόσιο, ΙΚΑ, εργαζόμενους, παραγωγούς): 24 εκατομμύρια ευρώ

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News