default-image

"Κι όμως κινείται": Η γέννηση του θρυλικού Γαλιλαίου

"Κι όμως κινείται": Η γέννηση του θρυλικού Γαλιλαίου

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Φεβρουαρίου του 1564 όταν γεννιέται στην Πίζα ο μεγάλος Ιταλός επιστήμονας και φιλόσοφος, Galileo Galilei, γνωστός ευρέως στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος.

Καταγόταν από οικογένεια ευγενών από τη Φλωρεντία, η οποία ωστόσο είχε πάρει την κατιούσα. Ο πατέρας του Γαλιλαίου ήλπιζε στην αποκατάσταση του λαμπρού ονόματος της οικογένειας, μέσω του γιου του, στέλνοντάς τον - έπειτα από μεγάλες στερήσεις- στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, για να σπουδάσει Ιατρική.

Ο Γαλιλαίος κάνει παράλληλα διαλέξεις Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, ενώ για κάποιο διάστημα γίνεται ο επίσημος μαθηματικός διδάσκαλος του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης. Ο Γαλιλαίος αρχίζει να γίνεται διάσημος, ωστόσο δεν προλάβαινε να σπουδάσει Ιατρική.

Το γεγονός αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι προσκεκλημένος στις αυλές των μοναρχών της Ευρώπης, φτάνοντας να απευθύνεται σε ακροατήρια με εκατοντάδες διακεκριμένες προσωπικότητες της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Γαλιλαίος βελτίωσε, εξάλλου, τη χρήση του τηλεσκόπιου, χρησιμοποιώντας το πρώτος απ' όλους για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Ανακάλυψε τις ηλιακές κηλίδες, διατύπωσε τους νόμους του εκκρεμούς που εφαρμόστηκαν στα ρολόγια, ενώ υποστήριξε ακόμη τη θεωρία του Κοπέρνικου για το ηλιακό σύστημα. Ως γνωστόν, η κοινή αντίληψη της εποχής του Γαλιλαίου ήταν ότι ο Ήλιος, η Σελήνη, αλλά και τα άστρα περιστρέφονται γύρω από τη Γη, η οποία μένει ακίνητη. Ο Γαλιλαίος όρθωσε το ανάστημά του στην καθιερωμένη αντίληψη. Ως αποτέλεσμα, απέκτησε πολλούς εχθρούς και θεωρήθηκε αιρετικός από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Ο Γαλιλαίος κατηγορήθηκε τελικά το 1633 ότι αθέτησε το Διάταγμα του Καταλόγου των Απαγορευμένων που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1616. Αφορμή ήταν η δημοσίευση του «Διαλόγου περί των δυο μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου» το 1632, το οποίο σύμφωνα με το Ιεροδικείο αθετούσε το Διάταγμα. Ο Γαλιλαίος φυλακίστηκε , ωστόσο αφού αρνήθηκε ότι μέσα από το «Διάλογο» κηρύσσει το δόγμα του Κοπέρνικου, αποκήρυξε τις ιδέες του για την κίνηση της Γης.

Ο θρύλος λέει ότι φεύγοντας από την Ιερά Εξέταση, ο Γαλιλαίος αναφώνησε «Και όμως γυρίζει». Κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο να συνέβη καθώς ο Γαλιλαίος δεν θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να αποφύγει την πυρά… Ωστόσο, η επίμαχη φράση έμεινε στην ιστορία, περισσότερο για να συμβολίσει τη δύναμη της επιστήμης απέναντι στην οπισθοδρομικότητα της Εκκλησίας.

Τελικά, η μνήμη του Γαλιλαίου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποκαταστάθηκε μόλις το 1992. Ο τάφος του μεγάλου επιστήμονα βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Φλωρεντία.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News