default-image

Τίτλοι τέλους για τα ΤΑΕ Κρήτης μετά από 17 χρόνια - video

Κρήτη
Τίτλοι τέλους για τα ΤΑΕ Κρήτης μετά από 17 χρόνια - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από δεκαετίες δυστοκίας, παλινδρομήσεων και αναβολών, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη είναι γεγονός πλέον από χθες, καθώς υπεγράφη το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχονται οι ένστολοι της Κρήτης αφενός τους τίτλους τέλους για τα ΤΑΕ της Κρήτης, μετά από 17 χρόνια λειτουργίας, αλλά και τη δημιουργία τετελεσμένων, καθώς δεν προβλέπεται καμία αριθμητική ενίσχυση του προσωπικού της τοπικής Αστυνομίας.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_71adpxqd/

Αναλυτικότερα, η πολυπόθητη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. συντελέστηκε τουλάχιστον στα χαρτιά. Χθες το μεσημέρι, το σχέδιο που υπέβαλε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έλαβε την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας και το "πράσινο φως" για την υλοποίησή του.

Μετά από δεκαετίες δυστοκίας, παλινδρομήσεων και αναβολών, ο μετασχηματισμός των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης είναι γεγονός, χωρίς όμως οι ίδιοι οι αστυνομικοί να πιστεύουν πως μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα και την απόδοση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί.

Κι αυτό γιατί η τεράστια έλλειψη προσωπικού παγιώνεται χωρίς να προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση.

Όπως αναδείχτηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, μόνο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου υπάρχουν 90 κενές θέσεις, ενώ επιπλέον στο νομό, αντί να μειώνονται οι αστυνομικές υπηρεσίες, αυξάνονται.

Το βάρος θα συνεχίσει να πέφτει στου ώμους του λιγοστού αστυνομικού προσωπικού και οι βάρδιες θα συνεχίσουν να βγαίνουν σε βάρος των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων τους, όπως επισημαίνουν οι ένστολοι συνδικαλιστές.

Το διάταγμα σηματοδοτεί τους τίτλους τέλους για την ΥΠΑΣΕΚ Κρήτης, η οποία καταργείται μετά από 17 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην εποπτεία της υπαίθρου. Όσα ΤΑΕ διατηρούνται συρρικνώνονται και υπάγονται πλέον στη δικαιοδοσία των κατά τόπους αστυνομικών διευθυντών.

Το ΤΑΕ Αποκορώνου καταργείται και το προσωπικό του μετακινείται στο ΤΑΕ Χανίων, το οποίο θα εδρεύει πλέον στη Σούδα. Με λιγότερο προσωπικό διατηρείται η λειτουργία των ΤΑΕ Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Το αποδυναμωμένο ΤΑΕ Ηρακλείου μετακινείται στις Αρχάνες και το ΤΑΕ Μεσαράς στους Αγίους Δέκα, στο χώρο του παλιού δημαρχείου. Μετακίνηση προβλέπεται και για το ΤΑΕ Λασιθίου, το οποίο θα λειτουργεί με έδρα τη Νεάπολη, μετά το λουκέτο στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Στα θετικά στοιχεία του σχεδίου αναδιάρθρωσης συγκαταλέγονται η αναβάθμιση σε αυτόνομα τμήματα της ΟΕΑ Κρήτης και της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, η ίδρυση Άμεσης Δράσης σε Ηράκλειο και Χανιά, καθώς και Τμήματος Μεταγωγών και Δικαστηρίων στα Χανιά.

Στην Κρήτη

Στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, πέραν των Διευθύνσεων Αστυνομίας, λειτουργούν επίσης οι κατωτέρω υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτήν (όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ):

- Τμήμα Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, με έδρα τη δημοτική ενότητα Λαππαίων του δήμου Ρεθύμνου, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας Τροχαίας στην περιοχή δικαιοδοσίας του. Στο ως άνω Τμήμα υπάγεται διοικητικά ο Σταθμός Τροχαίας Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Νεάπολης του δήμου Αγίου Νικολάου, και ο οποίος ασκεί τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας Τροχαίας στην περιοχή δικαιοδοσίας του.

- Τμήμα Ειδικών Αποστολών με έδρα τη δημοτική ενότητα Νέας Αλικαρνασσού του δήμου Ηρακλείου, το οποίο έχει ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης και δραστηριοποιείται σε όλη την περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, με διαταγή του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή, ύστερα από πρόταση του οικείου διευθυντή Αστυνομίας.

Το ως άνω Τμήμα στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, ο αριθμός των οποίων δεν υπερβαίνει τους 40 και διαθέτει σύγχρονο οπλισμό και υλικοτεχνικά μέσα. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή του εξυπηρέτηση.

- Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος με έδρα τη δημοτική ενότητα Νέας Αλικαρνασσού του δήμου Ηρακλείου, το οποίο έχει ως αποστολή τη διερεύνηση σοβαρών εγκληματικών δραστηριοτήτων οργανωμένης μορφής σε όλη την περιοχή δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και που αφορούν, ιδίως, στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, τη διακίνηση λαθραίων προϊόντων, την παράνομη εμπορία όπλων και ειδών οπλισμού, την καλλιέργεια ή εμπορία ναρκωτικών ουσιών, σε ομάδες διάπραξης ζωοκλοπών, που για την επίτευξη του σκοπού τους συνδέονται με ομάδες όμορων νομών σε ληστείες, εκβιάσεις, τοκογλυφίες, διακεκριμένες κλοπές και αρχαιοκαπηλία, που διαπράττονται στο πλαίσιο λειτουργίας εγκληματικών οργανώσεων, σε οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτύου, και λοιπές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα που εμφανίζουν στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος.

Προς τούτο, συνεργάζεται με άλλες καθ' ύλην και κατά τόπον αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο Τμήμα αυτό λειτουργεί γραφείο Γραμματείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη γραμματειακή του εξυπηρέτηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News