default-image

Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες

Κρήτη
Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του 51χρονου Κωνσταντίνου Προβιδάκη, ο οποίος είχε βρει μαρτυρικό θάνατο το Μάρτιο του 2014, στο Αντισκάρι της Μεσαράς.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, οι τρεις άνδρες οι οποίοι εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης για το φονικό που είχε σοκάρει το πανελλήνιο, πριν από περίπου τρία χρόνια.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΚΑΡΙ

Πρόκειται για δύο αδέλφια από το Αντισκάρι, ηλικίας 36 και 27 ετών, καθώς και έναν 29χρονο βοσκό από τη Γέργερη. Μετά τη βαριά καταδίκη τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το Μάιο του 2014, τόσο τα αδέλφια, όσο και ο 29χρονος είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Αύριο οι τρεις καταδικασθέντες θα προσπαθήσουν, με τη βοήθεια των συνηγόρων τους, να "σπάσουν" τα ισόβια, αναμένοντας από τους δικαστές και τους ενόρκους να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια απέναντί τους σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΚΑΡΙ

Η δίκη

Η εκδίκαση της υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε στις 21 Απριλίου του 2015 και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Μαΐου του ίδιου έτους, έπειτα από τρεις πολύωρες, γεμάτες ένταση συνεδριάσεις.

Το δικαστήριο επέβαλε τελικά και στους τρεις άνδρες ποινές ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντάς τους ένοχους για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Όσον αφορά στα δύο αδέρφια, η απόφαση της Έδρας ήταν ομόφωνη, ενώ αναφορικά με τον 29χρονο βοσκό μειοψήφησαν μία δικαστής κι ένας εκ των ενόρκων, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Εξάλλου, το Δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου είχε αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι οι ισχυρισμοί και των τριών κατηγορουμένων ακυρώνονται τόσο από το αποδεικτικό υλικό, όσο και από τις καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Επισήμανε, ακόμη, ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ πρόσθεσε ότι έδρασαν χωρίς καμία πρόκληση από τον Προβιδάκη, έχοντας ως μόνο κίνητρο τον «τυφλό εγωισμό» τους.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την πράξη της ανθρωποκτονίας, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και για τις υπόλοιπες κατηγορίες για τις οποίες βαρύνονταν.

Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο από τους δύο αδερφούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 2 μηνών, στον 27χρονο αδερφό του ποινή φυλάκισης 12 μηνών, ενώ στον 29χρονο από τη Γέργερη τα ισόβια συνοδεύτηκαν με ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών.

Το μοιραίο απόγευμα

Το χρονικό του μακελειού

Το απόγευμα της 23ης Μαρτίου του 2014, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 51χρονος Κωνσταντίνος Προβιδάκης από τις Γκαγκάλες, με συνοδηγό το γιο του, συναντήθηκε σε δρόμο του Αντισκαρίου με αγροτικό αυτοκίνητο, στο οποίο οδηγός ήταν ο 36χρονος και συνεπιβάτης του ο 29χρονος από τη Γέργερη. Λόγω της στενότητας του δρόμου, ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη διέλευση και των δύο οχημάτων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 36χρονος βγήκε τότε από το αυτοκίνητο και, κρατώντας μια μαγκούρα, άρχισε να σπάει τα τζάμια του οχήματος του Προβιδάκη. Ο γιος του 51χρονου κατάφερε να διαφύγει από το σημείο για να ζητήσει βοήθεια.

Δυστυχώς, όμως, ο πατέρας του δε στάθηκε το ίδιο τυχερός, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, παρότι προσπάθησε επανειλημμένα να ξεφύγει από τους διώκτες του, ξυλοκοπήθηκε με αγριότητα από τον 29χρονο, τον 36χρονο, αλλά και τον 27χρονο αδερφό του τελευταίου, που είχε στο μεταξύ σπεύσει στο σημείο.

Ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται, μάλιστα, να προσπάθησε να εμβολίσει τον 51χρονο, περνώντας με το αγροτικό αυτοκίνητο από πάνω του, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Ο Προβιδάκης κατάφερε να συρθεί και να απομακρυνθεί λίγα μέτρα, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τους διώκτες του, οι οποίοι - σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα - τον πρόφτασαν και χτυπώντας τον στο κεφάλι και το σώμα, τον αποτελείωσαν...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News