default-image

"Καμπάνα" 6 ετών στους Ουκρανούς για το τσιγαράδικο

Κρήτη
"Καμπάνα" 6 ετών στους Ουκρανούς για το τσιγαράδικο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή κάθειρξης έξι ετών επέβαλε νωρίτερα σήμερα (3/2) το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε κάθε έναν από τους έξι Ουκρανούς, μέλη του πληρώματος του τσιγαράδικου πλοίου που είχε εντοπιστεί το Δεκέμβριο του 2013, νότια της νήσου Χρυσής, στ' ανοικτά της Ιεράπετρας, έχοντας στα αμπάρια του περισσότερα από 300.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα.

Στο ακροατήριο δεν εμφανίστηκε σήμερα κανείς από τους έξι κατηγορούμενους. Εξάλλου, κανείς εξ αυτών δεν εκπροσωπήθηκε ούτε δια πληρεξούσιου συνηγόρου.

Τελικά οι έξι Ουκρανοί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην: Η Έδρα επέβαλε στον κάθε έναν από αυτούς ποινή κάθειρξης έξι ετών, ωστόσο, αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Επίσης, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επικύρωσε την κατάσχεση τόσο του επίμαχου πλοίου, όσο και του φορτίου «μαμούθ» που είχε βρεθεί σ' αυτό. Εξάλλου, το Δικαστήριο διέταξε και τη δήμευση του τσιγαράδικου.

Το πλοίο είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της 10ης Δεκεμβρίου του 2013, από πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας: Έπειτα από μια πολύωρη διαδικασία καταμέτρησης του φορτίου από άνδρες του Λιμενικού, διαπιστώθηκε ότι εντός του πλοίου υπήρχαν συνολικά 30.600 κούτες που περιείχαν από 10 πακέτα τσιγάρα η κάθε μία. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 306.000 πακέτα των 20 τσιγάρων.

Εξάλλου, καμία από τις συσκευασίες δεν έφερε τα προβλεπόμενα νόμιμα παραστατικά κατοχής και διακίνησης, συνεπώς δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούντες δασμοί και φόροι. Όπως είχαν εκτιμήσει τότε οι Διωκτικές Αρχές, το χρηματικό ποσό το οποίο θα στερείτο το Ελληνικό Δημόσιο από τη διάθεση του συνόλου των τσιγάρων, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ (1.025.181 ευρώ).

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News