default-image

Στο σκαμνί οι 12 φοιτητές του Φυσικού Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Στο σκαμνί οι 12 φοιτητές του Φυσικού Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι κατηγορούνται για τον πολύωρο αποκλεισμό καθηγητών του τμήματος εντός της αίθουσας της Συγκλήτου, στο Ηράκλειο.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 12 φοιτητές του Φυσικού Ηρακλείου αναμένονται να καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, βαρυνόμενοι με πλημμεληματικές κατηγορίες.

Το συμβάν είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2011, μετά τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν για εβδομάδες ολόκληρες στις τριτοβάθμιες σχολές όλης της χώρας, κόντρα στον περιβόητο νόμο-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου. Εκείνο το διάστημα, σε εκατοντάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας πραγματοποιήθηκαν πολυήμερες καταλήψεις ενάντια στο Νόμο 4009-2011, με αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν οι εξεταστικές περίοδοι του Σεπτεμβρίου.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Φυσικό του Ηρακλείου. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τη συντριπτική πλειονότητα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, οι καθηγητές του Φυσικού αρνήθηκαν τη διεξαγωγή εξεταστικής μεταξύ των δύο εξαμήνων.

Τον Οκτώβριο του 2011, δεκάδες φοιτητές του Φυσικού αλλά και άλλων σχολών παρέστησαν στη γενική συνέλευση του τμήματος, προχωρώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Οι καθηγητές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση φέρονται να αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα, καλώντας την Αστυνομία να απομακρύνει από το σημείο τους διαμαρτυρόμενους. Ως αντίδραση στην καταγγελλόμενη ως εκδικητική στάση των καθηγητών, οι φοιτητές φέρονται να απέκλεισαν επί ώρες τους ακαδημαϊκούς εντός της αίθουσας που λάμβανε χώρα η συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει στηθεί τεράστια καμπάνια υπέρ της αθώωσης των διωκόμενων φοιτητών και διαδικτυακά μέσω facebook. Χθες το βράδυ, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σε μπαρ του Ηρακλείου πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα της υπόθεσης, με τη συμμετοχή πλήθους φοιτητών - και όχι μόνο.

Εξάλλου, στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη (μετά από αναβολή), έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 12 φοιτητές του Φυσικού.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους Φοιτητές του Φυσικού και το ραντεβού έχει δοθεί για τις 8 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία τάσσεται στο πλευρό των 12 φοιτητών εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου εκφράζει την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους φοιτητές και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και σύσσωμους τους φορείς της Κρήτης να στηρίξουν αυτή τη μάχη που δίνουν οι φοιτητές, που πάνω απ' όλα είναι μάχη για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πολιτικής δράσης των φοιτητών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επίμαχη ανακοίνωση.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ακαδημαϊκοί στο πλευρό των διωκόμενων

Εξάλλου, πέρυσι το Μάρτιο, οπότε και επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση, 62 ακαδημαϊκοί απ' όλη τη χώρα είχαν υπογράψει ψήφισμα συμπαράστασης, τασσόμενοι στο πλευρό των 12 φοιτητών.

«Παρά την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπληρωθούν οι χαμένες από τις φοιτητικές καταλήψεις ημέρες της εξεταστικής και την υλοποίηση της απόφασης απ' όλα τα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου, οι καθηγητές του Φυσικού επέλεξαν να "τιμωρήσουν τους αντιφρονούντες", μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος.

Μετά την κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου για την εφαρμογή των αποφάσεων της Πρυτανείας, οι καθηγητές ενεπλάκησαν σε πρακτικές που σπάνια συναντάμε σε δημοκρατικά καθεστώτα:

Επιλεκτική διαπόμπευση των πιο μαχητικών φοιτητών, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απομάκρυνσή τους από τα αμφιθέατρα. Εντελώς συμπτωματικά, από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές προκρίθηκε η δίωξη δώδεκα νέων επιστημόνων, που όλοι τους ήσαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ενεργά μέλη του Συλλόγου Φοιτητών την περίοδο εκείνη.

Η υπόθεση των 12 δεν είναι μια απλά "ποινική" υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δε δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα των 62 πανεπιστημιακών.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News