default-image

Πακέτο 8 εκατ. ευρώ για το Δήμο Γόρτυνας

Κρήτη
Πακέτο 8 εκατ. ευρώ για το Δήμο Γόρτυνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την πορεία του Δήμου, και με θετική ανταπόκριση για τη δρομολόγηση μιας σειράς αιτημάτων και ανοιχτών μετώπων, επέστρεψε χθες από την Αθήνα και το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Γόρτυνας.

Ο Νίκος Σχοιναράκης βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ στην Αθήνα, επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπίας του Δήμου που είχε συνάντηση με τα στελέχη του υπουργείου, στη διάρκεια της οποίας μπήκε στο "μικροσκόπιο" η οικονομική πορεία του Δήμου Γόρτυνας, που ήδη διανύει το δεύτερο χρόνο ενταγμένος στο Παρατηρητήριο και σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης.

Μιλώντας στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Γόρτυνας εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος από τη χθεσινή συνάντηση. «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά.

Το κλίμα ήταν πολύ καλό, υπήρξε θετική ανταπόκριση σε πολλά ζητήματα και είμαστε γενικώς πολύ ικανοποιημένοι. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Παρατηρητηρίου για την κατανόηση και την καλή συνεργασία που έχουμε. Είναι θετικοί στα αιτήματά μας, με την προϋπόθεση φυσικά ότι και εμείς θα προχωρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της ένταξής μας στο πρόγραμμα εξυγίανσης.

Συνολικά για τους επόμενους μήνες υπάρχει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 8 εκατ. ευρώ που μπορούμε να αντλήσουμε, χωρίς να περιλαμβάνονται μέσα εντάξεις έργων από το ΕΣΠΑ. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Σχοιναράκης.

Το δήμαρχο στη χθεσινή σημαντική για το παρόν και το μέλλον του Δήμου συνάντηση πλαισίωσε σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο του Δήμου Γόρτυνας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος επί των οικονομικών θεμάτων Στέλιος Μπομποδάκης, αλλά και το διοικητικό προσωπικό της Οικονομικής Υπηρεσίας (προϊσταμένη Εσόδων-Εξόδων και διευθύντρια Οικονομικής Υπηρεσίας) κατά απαίτηση του Παρατηρητηρίου.

Στην αντιπροσωπία του Δήμου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΤΕΚ, Κώστας Σέγκος και Αρτέμης Βεϊσάκης, αντίστοιχα, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης με χρηματοδότηση από το Δήμο.

Υπόμνημα με αιτήματα

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης παρουσίασε τη μέχρι τώρα πορεία του Δήμου, με βάση τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεσμεύσεις οικονομικής εξυγίανσης που έχει αναλάβει ενταγμένος εδώ και δύο χρόνια στο Παρατηρητήριο.

Παράλληλα ο δήμαρχος επανέλαβε υφιστάμενα και έθεσε νέα αιτήματα, καταθέτοντας ένα αναλυτικό υπόμνημα. Ένα βασικό θέμα που τέθηκε ήταν η παράταση προϋπολογισμού έτους 2016.

«Με δεδομένο ότι δεν έχουμε ακόμα εγκεκριμένο προϋπολογισμό έτους 2017 και δε θα έχουμε ούτε το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο του 2017, λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγου φόρτου εργασίας, παρακαλούμε να μας δώσετε παράταση λειτουργίας του προϋπολογισμού έτους 2016, σύμφωνα με τα άρθρα 160 και 158 του κώδικα, ως προς την πληρωμή αλλά και τη διενέργεια των υποχρεωτικών δαπανών και των παρεμβάσεων της απόφασης του Παρατηρητηρίου, τουλάχιστον μέχρι την 30ή/3/2016», αναφέρεται στο σχετικό υπόμνημα, με το δήμαρχο να γνωστοποιεί στη συνάντηση πως μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός για το 2017.

Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο κ. Σχοιναράκης ζήτησε να δοθεί εντολή στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Ηρακλείου να μεταβεί στο Δήμο και να υπογράψει τη σύμβαση δανείου.

Ιδιαίτερο βάρος έπεσε και στα οικονομικά της ΔΕΑΤΕΚ Α.Ε., της Δημοτικής Εταιρείας δηλαδή που έχει τα σφαγεία.

Το αίτημα που τέθηκε από τον Νίκο Σχοιναράκη και τους επικεφαλής της Δημοτικής Επιχείρησης αφορά στη χρηματοδότηση της ΔΕΑΤΕΚ Α.Ε. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με το ποσό των 742. 000 ευρώ.

Ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της ΔΕΑΤΕΚ μίλησαν σε αγωνιώδεις τόνους, υπογραμμίζοντας πως η χρηματοδότηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι μονόδρομος, μιας και, σε αντίθετη περίπτωση, η Δημοτική Εταιρεία θα διαλυθεί, θα τεθεί υπό εκκαθάριση, ενώ οι συνέπειες για το Δήμο και για την τοπική κοινωνία θα είναι οδυνηρές.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε, «τα χρέη της ΔΕΑΤΕΚ, ύψους 1,37 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στο Δήμο Γόρτυνας, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να επωμιστεί και ένα τέτοιο βάρος. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή απασχολεί 30 εργαζόμενους, οι οποίοι θα απολυθούν, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στις οικογένειες.

Παράλληλα, θα κλείσουν τα σφαγεία, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες της περιοχής να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, αφού θα υποχρεώνονται να διανύουν απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν από σφαγεία άλλων περιοχών»...

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Άμεση ανάγκη για αγορά μηχανημάτων

Ένα άλλο αίτημα που τέθηκε επιτακτικά από πλευράς του δημάρχου Γόρτυνας ήταν η χρηματοδότηση του Δήμου, από το λογαριασμό εξυγίανσης, για την απόκτηση μηχανημάτων που αποτελούν άμεση ανάγκη. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποκτηθούν άμεσα ένα γκρέιντερ, δύο απορριμματοφόρα και δύο τσαπάκια.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοιναράκης, τα υφιστάμενα παλιά μηχανήματα είναι πλέον ασύμφορα τελείως για το Δήμο, αφού οι ζημιές που παθαίνουν είναι μεγαλύτερες της δουλειάς που προσφέρουν.

Για τα παραπάνω αιτήματα υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς Παρατηρητηρίου, ενώ την ίδια στιγμή χαρμόσυνα ήταν τα μαντάτα σε σχέση με άλλα δύο αιτήματα χρηματοδότησης.

Όπως γνωστοποιήθηκε στη συνάντηση, πολύ άμεσα θα έρθουν 200.000 ευρώ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου, καθώς επίσης άλλα 200.000 ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή οφειλών προς των ΕΣΔΑΚ για τη χρήση του ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News