default-image

Παρεμβάσεις για τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη

Χανιά
Παρεμβάσεις για τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε τρία σημαντικά αναπτυξιακά  έργα του Ρεθύμνου και της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης. Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV όπου παρουσιάστηκε η πρόθεση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου για συζήτηση στη Βουλή του κινδύνου απένταξης του έργου Πάνορμο - Εξάντης, επί του ΒΟΑΚ, άμεση ήταν η αντίδραση σήμερα από πλευράς περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος απηύθυνε επιστολή στον υπουργό υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Ρεθύμνου, έλαβε διαβεβαιώσεις από Αθήνα για εύρεση χρηματοδοτικού σχεδίου για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Αθήνα και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή για να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τα σχέδια αξιοποίησης της Σχολής Ασωμάτων στο Αμάρι.

Να παρέμβει άμεσα και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στο οδικό έργο Πάνορμο-Εξάντη ζητεί με επιστολή του ο περιφερειάρχης από τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. Το έργο έχει δημοπρατηθεί στις 4/3/2014 και δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση, με αποτέλεσμα να  είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης, όπως δήλωσε χθες στην ΚΡΗΤΗ TV και  ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο περιφερειάρχης για το έργο μήκους 10 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 47 εκατομμυρίων επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησής του το συντομότερο  δυνατόν για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας  των πολιτών, καθώς συμβαίνουν συχνά, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σοβαρά ατυχήματα εξαιτίας των κακών γεωμετρικών στοιχείων.

Ο κ. Αρναουτάκης στην επιστολή του ζητεί από τον υπουργό να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις τονίζοντας ότι ήδη υπάρχουν αρνητικές συνέπειες για την  Περιφέρεια Κρήτης και τους πολίτες. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης στην επιστολή του στον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Σε συνέχεια επανειλημμένων προφορικών συζητήσεων μας σχετικά με την  υπογραφή της σύμβασης του έργου "Αναβάθμιση του οδικού τμήματος  Πάνορμος - Εξάντης", προϋπολογισμού 47.000.000 € σας  επισημαίνω τα  παρακάτω:

Το εν λόγω έργο συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων είναι ανάγκη να  υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό δεδομένου ότι συμβαίνουν τακτικά  σοβαρά ατυχήματα καθ΄  όλη τη διάρκεια του έτους εξαιτίας των κακών  γεωμετρικών στοιχείων που διαθέτει επομένως σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν να μην υπάρξουν επιτέλους άλλες καθυστερήσεις.

 Όπως γνωρίζεται  το έργο δημοπρατήθηκε τις  4/3/2014 και με την  αριθμ. 383/2014 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκρίθηκε το σχέδιο της  σύμβασης  για την κατασκευή του έργου.

Παρά το γεγονός ότι, το σχέδιο της σύμβασης κατασκευής του έργου έχει  εγκριθεί πριν από 2,5 χρόνια περίπου δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση με  όλες τις αρνητικές συνέπειες για την Περιφέρεια μας και τους πολίτες.

Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες  προκειμένου να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες για την άμεση  ολοκλήρωση του έργου».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, έλαβε χθες  διαβεβαιώσεις στην Αθήνα από τον κρητικό επιτελάρχη, του υπουργείου  Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Καραμαλάκη, ότι διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση  για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο, στον αύλειο 

χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήδη  μέσα στο 2017, όπως και συνολικά να διατεθεί το ποσό των περίπου τριών  εκατομμυρίων ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα  της Ρεθυμνιώτικης κοινωνίας και των αστυνομικών υπαλλήλων που  στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες με κίνδυνο για την υγεία τους από τις παλαιές εγκαταστάσεις που φέρουν αμίαντο στους τοίχους τους.

Στην Αθήνα αύριο και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, για  να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και να ζητήσει την επίσπευση της έγκρισης του σχεδίου του  ΕΛΓΟ - Δήμητρα, σύμφωνα με το οποίο, υπό κρατική και αυτοδιοικητική εποπτεία και με ιδιωτικό μάνατζμεντ, προβλέπεται να προχωρήσει η επένδυση στη Σχολή Ασωμάτων στο Αμάρι, ακριβώς για να μην κολλήσει σε κρατικές, διαχειριστικές αγκυλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται  μεταξύ άλλων από τη δομή αυτή, επιστημονικό έργο στον πρωτογενή τομέα με διαφύλαξη των κρητικών φυλών αιγοπροβάτων, ανάπτυξη του  αγροτουρισμού και της εκπαίδευσης με δομές για τη φιλοξενία  επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας ημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή του Αμαρίου και προς όφελος του πρωτογενή τομέα της νότιας Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News