Ειδήσεις

Metron Analysis: Κόμμα εξουσίας εν αναμονή η Ν.Δ.

Βαθαίνουν οι ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

Απαξιώνεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιάζεται κόμμα εξουσίας εν αναμονή, σύμφωνα με τον Στράτο Φαναρά που εξηγεί τα ευρήματα της έρευνας και που μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέλυσαν το πολιτικό σκηνικό.

Προβάδισμα 10,2 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ λαμβάνει 25,8%, έναντι 15,6 του ΣΥΡΙΖΑ. Το δημοσκοπικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και επιβεβαιώθηκε και από τη νέα έρευνα. Ταυτόχρονα, όμως, αποτυπώνεται και η απογοήτευση των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες

Το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν ξέρει τι θα ψήφιζε αν γινόταν άμεσα εκλογές. Τρίτο κόμμα παραμένει και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή, ενώ ενισχυμένα είναι τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ με ποσοστά 7,2% και 7%, αντίστοιχα. Στο όριο του 3% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται για το Ποτάμι, που ωστόσο η δημοσκόπηση «το βρίσκει» στο 2,5%.

Στην καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού προηγείται με 21% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί με 12% ο Αλέξης Τσίπρας. Το 46% των ερωτηθέντων, πάντως, απαντά «Κανένας».

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με πανελλαδικό δείγμα 1.005 ατόμων. Σύμφωνα με τους πολίτες που απάντησαν, οι 8 στους 10 κρίνουν αρνητικά τον απολογισμό των δύο χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (ποσοστό 81%, έναντι του 17% που την κρίνει θετικά).

Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% αξιολογεί θετικά την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 52% θεωρεί επίσης θετική πολιτική την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μόλις το 34% αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, αφού θετικά αποτιμάται η κυβερνητική πολιτική μόλις από τρεις στους δέκα πολίτες. Ωστόσο, η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση αποτιμάται θετικά από τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων.

Για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης

Η δημοσκόπηση μέτρησε την αποτίμηση των πολιτών για βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης στα δύο χρόνια. Έτσι, το δημοψήφισμα αξιολογείται θετικά μόλις από το 28% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 24% αξιολογεί θετικά τη «17ωρη διαπραγμάτευση» του πρωθυπουργού. Οι οκτώ στους δέκα πολίτες (79%) αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 16% των ερωτηθέντων αποτιμά θετικά τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Προβλέψεις για τις εξελίξεις το 2017

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα (60%) πιστεύουν ότι οι εξελίξεις το 2017 θα είναι μάλλον απρόβλεπτες, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το μέγεθος της αβεβαιότητας που νιώθουν οι Έλληνες.

Για τον Τραμπ

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ θα είναι αρνητικές για τον κόσμο περίπου σε ποσοστό 50%. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο.

Το 67% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα συνολικά θα εξελιχθούν χειρότερα το 2017.

Σχόλια