Ειδήσεις

Σκότωσαν με φόλα σκύλο - οδηγό τυφλού (video)

Δε δίστασαν να σκοτώσουν με φόλα έναν σκύλο - οδηγό τυφλού, μέσα στο ίδιο το σπίτι του τυφλού ιδιοκτήτη του!

Ούτε ιερό ούτε όσιο φαίνεται ότι είχε ένας ασυνείδητος, ο οποίος δηλητηρίασε έναν σκύλο - οδηγό, μέσα στο ίδιο το σπίτι του ιδιοκτήτη του, σε περιοχή της Αθήνας.

«Είχαμε ένα όραμα, όμως την Κυριακή το πρωί φαίνεται πως κάποιος είχε άλλα σχέδια» λέει η Ιωάννα Γκέρτσου, ιδρύτρια της σχολής σκύλων Οδηγών «Λάρα».

«Δεν είναι εύκολη η ζωή πλέον. Η Diamond μου προσέφερε ασφάλεια, ταχύτητα στην μετακίνηση αλλά ασφαλώς και παρέα», αναφέρει ο Παναγιώτης Κόλλιας, κρατώντας το άσπρο μπαστούνι του. Πάνε δύο χρόνια περίπου που έχει να το κρατήσει καθώς μέχρι την Κυριακή ο φύλακας άγγελός του ήταν η Diamond, ο σκύλος οδηγός του.

Ήταν Κυριακή απόγευμα και η Diamond έπαιζε στην αυλή. Ο Παναγιώτης βγαίνει έξω και αντιλαμβάνεται πως η Diamond έχει σπασμούς. «Δεν κατάλαβα τι είχε συμβεί, την πήρα και φύγαμε για το πλησιέστερο κτηνιατρείο» όμως ο σκύλος - οδηγός δεν τα κατάφερε. Ξεψύχησε στο αυτοκίνητο, λόγω δηλητηρίασης από φόλα.

«Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί να κάνει κάτι τέτοιο σε έναν σκύλο - οδηγό. Δεν καταλαβαίνω πως φτάνει κάποιος στο σημείο να βάλει το χέρι του μέσα από τα κάγκελα και να δηλητηριάσει έναν σκύλο- οδηγό ή ένα κατοικίδιο» λέει ο Παναγιώτης.

Η Diamond δεν οδηγούσε μόνο τον Παναγιώτη στους επικίνδυνους δρόμους της Αθήνας, τον συνόδευε ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Ήταν η αγαπημένη παρουσία όλων μέσα στο νοσοκομείο όπως αποκαλύπτει ο ίδιος.

 «Όταν ξεκινήσαμε τη Σχολή Σκύλων - Οδηγών «Λάρα», κανείς δεν πίστευε πως θα τα καταφέρναμε λόγω των πολλών εμποδίων που θα βρίσκαμε» λέει η Ιωάννα Γκέρτσου και συνεχίζει «Έχει αδέσποτα", έλεγαν. "Έχει ζέστη" έλεγαν. "Έχει πολλά εμπόδια στους δρόμους" έλεγαν. "Οι τυφλοί είναι απαίδευτοι" έλεγαν... "Δεν θα επιτραπεί ποτέ, πουθενά η είσοδος στους σκύλους - οδηγούς", έλεγαν».

«Εμείς όμως τα καταφέραμε: θεσπίσαμε νομοθεσία που επιτρέπει την είσοδο των σκύλων οδηγών παντού. Εκπαιδεύσαμε σκύλους και ανθρώπους να κινούνται σαν "ένα" με ταχύτητα και ασφάλεια, αλλάζοντας ολόκληρη την κοσμοθεωρία ανθρώπων που είχαν γεννηθεί χωρίς όραση», σημειώνει και συνεχίζει:

«Εκπαιδεύσαμε ανθρώπους στο εξωτερικό για να γίνουν εκπαιδευτές κινητικότητας με σκύλο - οδηγό, κάναμε συνεργασίες με εκπαιδευτές του εξωτερικού, καταρτίσαμε ανθρώπους με απώλεια όρασης στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό με λευκό μπαστούνι».

Κι όμως, όλα αυτά τα είχαν καταφέρει, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Πάλευαν και θα συνεχίζουν να παλεύουν για να προσφέρουν σε όποιον το έχει ανάγκη.

Δεν είχαν όμως φανταστεί πως θα πρέπει να τα βάλουν και με τους ίδιους τους ανθρώπους. Με εκείνους που από μίσος ή ευχαρίστηση θα τυφλώσουν για δεύτερη φορά έναν συνάνθρωπό τους.

Για να εκπαιδευτεί σωστά ένας σκύλος - οδηγός χρειάζεται περίπου 2χρόνια σκληρής εκπαίδευσης. Ο σκύλος - οδηγός αρχικά εκπαιδεύεται από κουτάβι με τον εκπαιδευτή και αργότερα ακολουθεί η συνεκπαίδευση με τον τυφλό.

Πηγή: cnn.gr

Σχόλια