Ειδήσεις

Καταγγελία- ΠΑΓΝΗ: Δεν δίνουν άδεια μητρότητας σε εργαζόμενη

Σε σοβαρές καταγγελίες για το καθεστώς που επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ προχωράει το σωματείο εργαζομένων εστιάζοντας κυρίως στους εργαζόμενους στα πλυντήρια ενώ αίσθηση προκαλεί το θέμα με εργαζόμενη στην καθαριότητα που σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν της δίνουν την άδεια μητρότητας.

Σύμφωνα με τα όσα πάντα καταγγέλλουν τα μέλη του σωματείου στην ανακοίνωση τους σε εργαζομένη στην καθαριότητα στο αίτημα της για 6 μήνη άδεια μητρότητας, τόσο ο ΟΑΕΔ όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησαν αρνητικά! Η αιτιολογία αφορούσε το γεγονός ότι η άδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται από την σύμβαση , παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Ενώ αναφορικά με τους εργαζόμενους στα πλυντήρια όπως καταγγέλλουν, είναι απλήρωτοι από τον εργολάβο (χρωστά το μισθό Δεκεμβρίου και το επίδομα αδείας του 2016).

Οι  ίδιοι απαιτούν μεταξύ άλλων να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων τους και κυρίως να δοθεί άδεια λοχείας στην εργαζόμενη.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση τους αναφέρουν :

Δεν άργησε το σωματείο εργαζομένων του να επιβεβαιωθεί για την εκτίμηση  του ότι το μοναδικό σύγχρονο αίτημα για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στην τεχνική υπηρεσία είναι: Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά  οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα περί αναβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και περί στήριξης των εργαζομένων σε αυτά.

Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια είναι απλήρωτοι από τον εργολάβο (χρωστά το μισθό Δεκεμβρίου και το επίδομα αδείας του 2016). Επίσης, σε εργαζομένη στην καθαριότητα στο αίτημα της για 6 μήνη άδεια μητρότητας, τόσο  ο ΟΑΕΔ όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησαν αρνητικά! Η αιτιολογία αφορούσε το γεγονός ότι η άδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται από την σύμβαση (με σύμβαση έργου η οποία προπαγανδίστηκε μάλιστα σαν εξαιρετικά ριζοσπαστική  και φίλο-εργατική  κίνηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης),  παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Και τα δυο παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος - σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες - ήταν και είναι η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο που θα οδηγήσει στην κατάργηση της μονιμότητας, στην εξασφάλιση για τα δημόσια νοσοκομεία με φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Έτσι από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων πήγαμε στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων!
  • Να δοθεί άδειά λοχείας στη συναδέλφισσα!
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι στην παιδοψυχιατρική και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Για τον λόγο αυτό όπως αναφέρουν συμμετέχουν στην 8ώρη στάση εργασίας την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου και την ίδια μέρα διαδηλώνουν στις 12 το μεσημέρι διαδηλώνουν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Σχόλια