Ειδήσεις

Λότζια: Κόκκινο πανί οι κλήσεις στα ενοικιαζόμενα

Γνωστός επιχειρηματίας του χώρου προανήγγειλε πάντως από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κινητοποιήσεις,

Κλήσεις ενοικιαζόμενων Ι.Χ... μέρος δεύτερο! Σε "θερμό" κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η συζήτηση γύρω από το μεγάλο "βραχνά" των παλιών προστίμων (για προ του 2007 παραβάσεις του ΚΟΚ) που επιβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου στις τοπικές επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, προχωρώντας συνάμα σε κατασχέσεις ΑΦΜ και τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρηματιών...

Η επεισοδιακή συζήτηση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε καταλήξει κάπου συγκεκριμένα. Ο Δήμος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα αιτήματα των επιχειρηματιών, που διά του εκπροσώπου τους, Μενέλαου Μαράκη, είχαν ζητήσει πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διαγραφή προστίμων, στα πρότυπα ανάλογης απόφασης του Δήμου Κέρκυρας, ή για προσωρινή έστω αναστολή των κατασχέσεων μέχρι να προχωρήσει - αν προχωρήσει βεβαίως - σχετική νομοθετική ρύθμιση που δίνει λύση στο πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε και κινητοποιήσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών.

Ήδη άλλωστε από την περασμένη Δευτέρα ο γνωστός επιχειρηματίας του χώρου Γιώργος Μπαμιεδάκης προανήγγειλε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κινητοποιήσεις, με αποκλεισμό ακόμα και κεντρικών πεζόδρομων όπως η 25ης Αυγούστου, ξεκαθαρίζοντας ότι με κατασχεμένους λογαριασμούς και δεσμευμένους ΑΦΜ οι επιχειρήσεις τους έχουν τελειώσει!

 Η δημοτική Αρχή παρέπεμψε το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση, δηλαδή για σήμερα, περιμένοντας πρώτα να πάρει στα χέρια της τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Τρόπον τινά η δημοτική Αρχή "πέταξε το μπαλάκι" στους νομικούς του Δήμου, η γνωμάτευση των οποίων κάθε άλλο παρά θα αρέσει στους διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί η Νομική Υπηρεσία αποφάνθηκε αρνητικά και στα δύο αιτήματα του Συλλόγου των επιχειρηματιών.

Για το μεν βασικό αίτημα, της διαγραφής των προστίμων που αφορούν στις παλιές (προ του 2007) παραβάσεις ΚΟΚ, η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει προς τη δημοτική Αρχή πως δεν είναι επιτρεπτό νομικά να γίνει συνολική διαγραφή των χρεών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το έτερο, εναλλακτικό αίτημα που εξέφρασε την προηγούμενη Δευτέρα ο Σύλλογος, να παρθεί δηλαδή απόφαση προσωρινής αναστολής των κατασχέσεων ΑΦΜ και των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρηματιών που εμφανίζονται αυτοί ως οφειλέτες για τα απλήρωτα πρόστιμα του ΚΟΚ, η Νομική Υπηρεσία επίσης λέει «όχι».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τέλος της σχετικής εισήγησής της, «έχουμε τη γνώμη ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν περιέχει διάταξη με βάση την οποία να παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από τη γενική ρύθμιση που ισχύει για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά των οφειλετών που αναφέρετε, με την αιτιολογία ότι "επίκειται με νομοθετική ρύθμιση απαλλαγή των οφειλετών από τη βεβαιωθείσα οφειλή"»...

Δεδομένου ότι η πλευρά της δημοτικής Αρχής παρέπεμψε επί της ουσίας για τις όποιες εξελίξεις στη Νομική Υπηρεσία και αν αναλογιστεί κανείς ότι πάγια πολιτική του Δήμου είναι να ακολουθεί τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας και το στενό πλαίσιο του νόμου, σε βαθμό που να της καταλογίζεται πολιτική ατολμία από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σήμερα οι επιχειρηματίες του χώρου ενοικίασης οχημάτων αναμένεται να εισπράξουν ένα διπλό «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Ένα διπλό «όχι» που αναμένεται φυσικά να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, σε συνέχεια της εκρηκτικής συζήτησης γύρω από το θέμα που είχαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο... Συζήτησης όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις, τα απρόοπτα και οι σκηνές απείρου κάλλους, σε σημείο μάλιστα που να χρειαστεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γρηγόρης Πασπάτης, να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε και κινητοποιήσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών.

Ήδη άλλωστε από την περασμένη Δευτέρα ο γνωστός επιχειρηματίας του χώρου Γιώργος Μπαμιεδάκης προανήγγειλε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κινητοποιήσεις, με αποκλεισμό ακόμα και κεντρικών πεζόδρομων όπως η 25ης Αυγούστου, ξεκαθαρίζοντας ότι με κατασχεμένους λογαριασμούς και δεσμευμένους ΑΦΜ οι επιχειρήσεις τους έχουν τελειώσει!

Χορηγίες ΔΕΠΑΝΑΛ

Με ενδιαφέρον αναμένεται στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης η συζήτηση της επερώτησης που κατέθεσαν οι "Ενεργοί Πολίτες" Ηρακλείου για τις χορηγίες που δόθηκαν το 2016 από τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Πρόκειται για χορηγίες, συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, κατά βάση σε σχολεία, αθλητικούς φορείς και εκκλησίες. Η παράταξη του Ηλία Λυγερού δε διαφωνεί με το θεσμό των χορηγιών, αφήνει όμως να εννοηθεί πως αυτές, ιδίως στην περίπτωση των σχολείων, δε γίνονται στη βάση προτεραιοτήτων και επειγουσών αναγκών, αλλά με βάση μια συνοδευτική επιστολή της αρμόδιας αντιδημάρχου, γεγονός που εγείρει τουλάχιστον αξιολογικά ζητήματα.

Απαγορεύεται η στάθμευση!

Κλείνουν και επίσημα τα πάρκινγκ

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται επίσης να πέσουν και με τη βούλα οι τίτλοι τέλους στη χρήση των πρώην δημοτικών πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ που είναι σε επαφή με τα ενετικά τείχη. Τα πάρκινγκ τα τελευταία χρόνια θεωρητικά ήταν κλειστά. Στην πράξη, όμως, συνέχιζαν να λειτουργούν έστω και άτυπα, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να παρκάρουν τα οχήματά τους και μάλιστα δωρεάν.

Πλέον τα πάρκινγκ, όπως έχουμε γράψει, κλείνουν και με τη βούλα. Εφαρμόζοντας με καθυστέρηση σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, και προς συμμόρφωση παλιότερης απόφασης του ΣτΕ, ο Δήμος ετοιμάζεται να κηρύξει και επισήμως σήμερα το απόγευμα το κλείσιμο των πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ.

Η σχετική απόφαση, που προβλέπει την τοποθέτηση πινακίδων Ρ89 (απαγόρευση διέλευσης και φυσικά στάθμευσης) με εξαίρεση τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, και επιφυλάσσει πλέον κλήσεις και τσουχτερά πρόστιμα για όσους θα πηγαίνουν να παρκάρουν στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, αφορά στους εξής χώρους:

* Στο ισόπεδο τμήμα μεταξύ των προμαχώνων Βιτούρι και Ιησού.

* Στην τάφρο κατά μήκος του ευθύγραμμου τμήματος μεταξύ των προμαχώνων Βιτούρι και Ιησού.

* Εσωτερικά των ενετικών τειχών επί της λεωφόρου Πλαστήρα (κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο).

* Στο διαμορφωμένο χώρο βορείως της Πύλης Παντοκράτορα, επί της οδού Αρχ. Μακαρίου.

* Ανατολικά του Προμαχώνα Αγ. Ανδρέα, νότια των κτηρίων της ΚΣΟΣ, επί της οδού Αρχ. Μακαρίου.

* Στο χώρο της τάφρου ανατολικά της λεωφόρου Ικάρου (Κυλινδρόμυλοι Καστρινάκη).

* Στο χώρο της τάφρου μεταξύ των προμαχώνων Μαρτινέγκο και Βηθλεέμ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

φωτογραφία αρχείου

Σχόλια