Ειδήσεις

Έπεσε η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, απόγνωση στους πολίτες

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας που επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να υποβάλουν αιτήσεις για προκηρύξεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Αυτό καταδεικνύεται - μεταξύ άλλων - μέσω της ανοικτής επιστολής που απέστειλε στη "Νέα Κρήτη" αναγνώστρια της εφημερίδας μας, η οποία επεξηγεί διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους "πέφτει" το σύστημα στον ιστότοπο του ΑΣΕΠ, προκαλώντας απόγνωση στους ενδιαφερόμενους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Στέλλα Π., αιτία για την "κατάρρευση" του συστήματος είναι η ανάκληση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, που καλούνται να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι από το μητρώο, καθώς, σύμφωνα με την αναγνώστριά μας, η σχετική τεχνολογική υποστήριξη είναι ανύπαρκτη.

«Το σύστημα "έπεσε" από τη μεγάλη επισκεψιμότητα και, αν επιχειρήσεις να μπεις για να υποβάλεις αίτηση, μετά από δίωρη, τρίωρη και βάλε αναμονή θα σου εμφανίσει μια λευκή σελίδα με την ένδειξη: "η ιστοσελίδα δε λειτουργεί λόγω υπερβολικού φόρτου, παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα"», μας λέει αρχικά η Στέλλα Π.

«Τις προηγούμενες φορές που γίνονταν προκηρύξεις, μπορούσες να βρεις στις 3, στις 4, ή στις 5 το πρωί τη σελίδα ανοιχτή και να εξυπηρετηθείς, έστω ξενυχτώντας. Αυτή τη φορά το μόνο που αποκομίζεις είναι ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τι έχει αλλάξει; Θα σου πω...

Σε όλες τις προκηρύξεις στο παρελθόν έκανες συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης, γράφοντας μόνος σου τα δικαιολογητικά και στη συνέχεια στέλνοντάς τα με το ταχυδρομείο. Σε τούτη εδώ την προκήρυξη, όμως, γίνεται κάτι που ούτε είχε ανακοινωθεί στον Τύπο, ούτε αναγράφεται σε κανένα σημείο της προκήρυξης. Και αυτό το κάτι κάνει τη δουλειά εκατό φορές δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα, και είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος της κατάρρευσης του συστήματος...

Να σου εξηγήσω τι εννοώ, μέσα από τη δική μου εμπειρία: Αφού είχα συμπληρώσει κανονικά την αίτηση, είχε γίνει ο αυτόματος ηλεκτρονικός έλεγχος και ήμουν έτοιμη να την οριστικοποιήσω και να την υποβάλω, παρουσιάστηκε ένα "σφάλμα". Η σελίδα με πληροφόρησε ότι έπρεπε να κάνω "ανάκληση από το μητρώο" όλων των πτυχίων, των πιστοποιητικών ξένων γλωσσών και υπολογιστών, των βεβαιώσεων προϋπηρεσίας, ό,τι εγγράφων είχα τέλος πάντων δηλώσει στην αίτηση. Αυτή η ανάκληση ισοδυναμεί με καταστροφή... Επειδή μητρώο δεν υπάρχει! Το μητρώο είναι κάτι που οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν και να ενημερώνουν. Αυτή τη στιγμή καλούνται οι τόσοι και τόσοι υποψήφιοι να συμπληρώσουν, εκτός από την κανονική αίτηση της προκήρυξης, και άλλα τόσα πεδία, ισάριθμα με τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και τα πτυχία τους. Φαντάσου, δηλαδή, αγαπητή "Εφημερίδα", μια εικόνα όπου δεν ξέρω κι εγώ πόσες χιλιάδες κόσμος κάθεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μέρα-νύχτα και προσπαθεί άλλος να δηλώσει το ΑΜΚΑ του, άλλος να δηλώσει το πτυχίο του, άλλος την προϋπηρεσία του, άλλος την πολυτεκνική του ιδιότητα, άλλος τα Γαλλικά του, άλλος τις καμιά ογδονταριά θέσεις που επιθυμεί, κ.ο.κ. Και όλα αυτά να επιχειρούν ταυτόχρονα να "ανέβουν" σε μια πλατφόρμα που δεν αντέχει ούτε τον εαυτό της.

Και δε φτάνει μόνο αυτό... Για την κατάρτιση του μητρώου του κάθε υποψηφίου από τον ίδιο, θα πρέπει να έχει σκανάρει και περάσει στον υπολογιστή του σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα πτυχία και τις βεβαιώσεις του, για να μπορέσει στη συνέχεια να τα επισυνάψει και να τα υποβάλει στο μητρώο του ΑΣΕΠ. Όλα αυτά με ανύπαρκτη τεχνολογική υποστήριξη. Είναι να τρελαίνεσαι», ανέφερε με νόημα η αναγνώστρια της "Νέας Κρήτης".

Ο επίλογος της Στέλλας Π. αποτελεί δριμύ "κατηγορώ" στην ελληνική Πολιτεία, η οποία, αν και έχει λάβει σημαντικό ευρωπαϊκό κονδύλιο για τη δημιουργία ηλεκτρονικών δομών, στην πράξη οι σχετικές υποδομές που υπάρχουν παραμένουν σε εμβρυακό επίπεδο. «Είναι εξωφρενικό, είναι παράλογο, είναι άδικο, είναι μια ακόμα απόδειξη τού πόσο υποτιμημένος/απαξιωμένος είναι ο πολίτης από το κράτος μας και την κυβέρνησή μας. Που ενώ έχει αφομοιώσει ευρωπαϊκό κονδύλι 5 εκατ. ευρώ για την "ψηφιακή σύγκλιση", τη δημιουργία δηλαδή ηλεκτρονικών δομών που θα λειτουργούν, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μόλις σας περιέγραψα. Αλλά είναι και μια ακόμα απόδειξη τού πόσο ο πολίτης εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να παίζει μια ζωή το ρόλο του "γκιαούρη". Του πρόβατου. Του υποτακτικού. Ως πότε όμως;», λέει, εν κατακλείδι, η Στέλλα Π.

Σχόλια